Byggebranchen står over for en afgørende forandring, hvor CO2-reduktion ikke længere er blot et tal, men en afgørende faktor i byggeprocessen. Med stigende krav til byggeriers klimapåvirkning i bygningsreglementet er der en bevægelse i gang, der kræver en integreret tilgang til livscyklusvurderinger (LCA). Denne tilgang søger at gøre CO2-udledning til en central parameter, hvor afgørende beslutninger træffes baseret på viden om designoptimering, materialevalg og tilknyttede CO2-udledninger. Målgruppen for denne vejledning er bred og inkluderer bygherrer, rådgivere, entreprenører, underentreprenører, samt leverandører og producenter.
Værdibygs nye vejledning har til formål at skitsere den proces, hvor LCA bliver en integreret del af hele byggeprojektets forløb. Fokus rettes mod byggeprojekter, der skal overholde bygningsreglementets CO2-krav eller endda mere ambitiøse CO2-grænseværdier. Målet er at ruste byggebranchens praktikere til at udnytte potentialet i LCA-beregninger som en standard del af beslutningsprocessen, hvor CO2-udledning sidestilles med pris, tid og kvalitet.
Vejledningen introducerer begrebet “LCA-processen,” hvor løbende og struktureret anvendelse af LCA skaber grundlag for afgørende beslutninger i alle faser af byggeprocessen. Dette sikrer, at CO2-aftrykket minimeres, og byggeriet opnår bæredygtige resultater.
Den 1. januar 2023 bliver der indført krav om LCA-beregninger og et loft for CO2-udledningen for nybyggeri. Det er lovkrav, som byggebranchen har efterlyst i årevis for at få hævet det kollektive bæredygtigheds- og kompetenceniveau.
Værdibyg påpeger i vejledningen vigtigheden af at føre et løbende CO2-regnskab i tråd med byggeriets udvikling. Sammenligningen af CO2-regnskabet med økonomiske budgetter understreger, at det er essentielt at holde byggeriet inden for det fastsatte CO2-budget. Dette kræver løbende evaluering af, hvordan forskellige beslutninger påvirker CO2-udledningen og prisen, hvilket hjælper med prioritering af valg i henhold til budgettet.
Seniorprojektleder i Værdibyg, Stephan Sander giver en introduktion til vejledningen efterfulgt af spærgsmål og kommentarer fra deltagerne:
Ved lanceringen af vejledningen var der desuden oplæg ved Louise Kissmeyer og Rune Andersen fra Aarhus Kommune: ”Hvordan ser den gode LCA-proces ud, når man skal bygge en daginstitution på 7,5 kg CO₂?”. Se det her
Dagens andet oplæg ”Involvering af udførende i LCA-processen” stod bæredygtighedsleder hos Nordstern, Josephine Fürst, for. Se det her:
Projektet er støttet af den filantropiske forening Realdania
Bilag 1 – Eksempel på bilag til rådgiveraftale (pdf)
Bilag 2 – Eksempel på variantsammenligning (pdf)
Bilag 3 – Case – Aarhus Kommune – Ydelsesbeskrivelser (pdf)