
Miljøkortlægning skaber bedre projekter
Forekomster af skadelige stoffer som asbest og PCB er en af de hyppigste årsager til forsinkelser, ekstraregninger og tvister mellem bygherrer og entreprenører på nedrivnings- og renoveringsprojekter. Med en god og retvisende miljøkortlægning kan de problematiske miljøforhold kortlægges, beskrives, planlægges og håndteres tidligt i processen. Miljøkortlægningen danner således grundlag for planlægning, samarbejde og dialog mellem bygherren, rådgiveren og entreprenøren gennem hele nedrivningsprojektet – fra den indledende projektering, over udbud til udførelse.
Bedre arbejdsmiljø, tidsplan og budget
Denne vejledning har til formål at tydeliggøre, hvordan miljøkortlægningen udgør et værdiskabende element i nedrivnings- og renoveringsprojekter. Ofte opleves det, at bygherren nedprioriterer miljøkortlægningen i sin planlægning og budgettering af en nedrivningsopgave, da det kan virke som en omkostningstung og tidskrævende post, der blot forhindrer nedrivningsarbejdet i at komme i gang. Men ved at bruge miljøkortlægningens resultater aktivt og gennem hele projektet er der betydelige gevinster at hente – både mht. planlægning og overholdelse af budget og tidsplan, sikkerhed og sundhed, samarbejdet mellem de involverede parter osv.
Den værdiskabende miljøkortlægning giver:
- Retvisende undersøgelser af miljøforhold og skadelige stoffer i den eksisterende bygning
- Færre konflikter mellem de involverede parter om, hvordan forekomster af problematiske
stoffer skal håndteres - Mulighed for at bygherren kan koordinere arbejdet ift. arbejdsmiljø, og at entreprenøren
kan planlægge sit arbejde sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt inden opstart af
udførelsesfasen - Pålidelige tilbud, der er udarbejdet på et oplyst grundlag
- Bedre mulighed for at overholde budget og tidsplan
En god miljøkortlægning kan reducere risikoen for, at nye forhold opstår, men det kan ikke undgås, at der kan findes skadelige stoffer eller lignende skjult i konstruktionerne, når først nedrivningen af en bygning går i gang. Vejledningen beskriver derfor også, hvordan de involverede parter kan afdække og håndtere nye forhold i udførelsesfasen.
Vejledningen er udarbejdet med støtte fra Grundejernes Investeringsfond.
Download vejledningen her:
Miljøkortlægning og nedrivning (pdf)
Download bilag her
Bilag 1 – Forslag til stipulerede ydelser ved nedrivning (pdf)
Powerpoint til nedrivningsvejledningerne
Fysisk eksemplar
Få tilsendt et fysisk eksemplar af vejledningen Miljøkortlægning og nedrivning gratis hos Grundejernes Investeringsfond ved at følge dette link.
Vejledninger



























Om Værdibyg
Værdibyg fokuserer på at fastholde værdierne i byggeriet igennem hele byggeprojektet – lige fra byggeprogrammet til driften af det færdige byggeri.
Vi udvikler fælles løsninger på fælles problemer til gavn for hele byggeriets værdikæde. Vi finder og formidler branchens bedste erfaringer til effektive byggeprocesser, samarbejde og værdiskabelse.
Kontakt
Værdibyg
Bryghuspladsen 8
1473 København K
Tlf.: 3347 6671
info@vaerdibyg.dk