
Ofte mister byggeriets aktører fokus på, at byggeriet skal leve op til bygherrens krav om fremtidig drift. Commissioning-processen sikrer, at dette fokus fastholdes gennem alle byggeriets faser. Der er særligt fokus i de tidlige faser, hvor bygherren opstiller kontante og målbare krav.
Commissioning vedrører alle byggeriets parter
Metoden er enkel – men omfattende. Bygherren starter med at sætte klare mål for sit byggeri, og via en gennemgående log måles der på, om målene opfyldes gennem alle byggeriets faser. Commissioning-processen skaber sammenhæng mellem forskellige anlæg og entrepriser ved at involvere driftsorganisation, brugere, rådgivere, entreprenører og leverandører – og udnytter de ressourcer, der i forvejen er i byggeprocessen.
Håndtering af grænseflader
Derudover er et væsentligt formål at håndtere grænsefladerne mellem de forskellige leverandører og entrepriser. Ved at skærpe formulering af kravene kan commissioning-processen sikre, at intentionerne med byggeriet understøttes. Det skaber tryghed ikke bare hos bygherren, men også hos rådgiver og entreprenør. Vejledningen henvender sig således både til bygherrer, bygherrerådgivere, rådgivere og entreprenører.
Skab energieffektivt byggeri med commissioning
Gennem en løbende opfølgning på bygherrens krav skaber commissioning værdi i byggeprocessen. Blandt andet ved at forebygge at sluttest af anlæg, installationer og systemer viser graverende fejl lige op til aflevering. Commissioning-processen sikrer det lavest mulige energiforbrug, et godt indeklima og velfungerende rammer for brugernes aktiviteter. Resultatet bliver en energioptimeret og velfungerende bygning, med tilfredse brugere og en mere kompetent og motiveret driftsorganisation.
Vejledningen er delt op i to dele:
Del 1 henvender sig primært til bygherrer og beskriver overordnet commissioning med udgangspunkt i fordele, ulemper og økonomi.
Del 2 gennemgår systematisk aktiviteterne i en commissioning-proces og henvender sig til de direkte involverede. De enkelte faser er udgangspunkt for en beskrivelse af de mest relevante aktiviteter.
Baggrundsmateriale og værktøjer til commissioning-processen
I bilagene findes baggrundsmateriale og eksempler på værktøjer til at understøtte commissioning-processen, bl.a. commissioning-krav, -planer, -log og testparadigmer.
Mere viden om commissioning
Denne vejledning er udgivet sammen med vejledningen ‘Driftorienteret Byggeproces‘, der har en mere generel tilgang til at integrere driftsmæssige hensyn i byggeprocessen.
Du kan se alle Værdibygs vejledninger om drift og brugere her.
Temamøde om commissioning-processen
Til dette temamøde får du en skarp introduktion til commissioning og et overblik over Værdibygs vejledning om emnet. Du kan se eller gense temamødet her:
Download vejledningen her:
Download bilag her
Bilag 1: Litteratur om commissioning (pdf)
Bilag 2: Eksempel på commissioningkrav (pdf)
Bilag 3: Commissioningplan (pdf)
Bilag 4: Commissioninglog (pdf)
Bilag 5: Informationsbrev til entreprenør-leverandør (pdf)
Bilag 6: Testparadigme ved commissioning (pdf)
Bilag 7: Indhold i commissioningrapport (pdf)
Bilag 8: DTU’s Cx model og ydelsesbeskrivelse (pdf)
Bilag 9: Eksempel på CX aktivitetsplan (DTU) (pdf)
Download præsentation fra temamødet her:
Vejledninger



























Om Værdibyg
Værdibyg fokuserer på at fastholde værdierne i byggeriet igennem hele byggeprojektet – lige fra byggeprogrammet til driften af det færdige byggeri.
Vi udvikler fælles løsninger på fælles problemer til gavn for hele byggeriets værdikæde. Vi finder og formidler branchens bedste erfaringer til effektive byggeprocesser, samarbejde og værdiskabelse.
Kontakt
Værdibyg
Bryghuspladsen 8
1473 København K
Tlf.: 3347 6671
info@vaerdibyg.dk