… videreudvikler byggeprocessen
Indsatsområder
Trædestenene på vejen mod større værdiskabelse
Baggrund
Et fælles og bredt forankret udviklingsprogram
Sekretariatet
Mød Værdibygs medarbejdere og find kontaktinformationer
Styregruppe
Bag os står syv stærke brancheorganisationer
Om Værdibyg
Værdibyg (Værdiskabende Byggeproces) er et unikt udviklingsprogram i byggeriet, som udvikler byggeprocessen og udfordrer branchen med nye idéer. Værdibyg er resultatet af et initiativ taget af BAT-Kartellet, Bygherreforeningen, DI Byggeri, Danske Arkitektvirksomheder, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, Konstruktørforeningen og TEKNIQ Arbejdsgiverne. Med initiativet tager byggeriets toneangivende organisationer fat i problemerne og udfordringerne i byggeriet.
Værdibyg finder og udvikler en ny fælles praksis for byggeprocessen på tværs af byggeriets aktører. Gennem workshops med praktikere fra byggeriets virksomheder indhentes viden til udvikling af en fælles best practice, der tager højde for alle parters behov. Vi fokuserer på at fastholde værdierne i byggeriet igennem hele byggeprojektet – lige fra byggeprogrammet til driften af det færdige byggeri. Anbefalingerne til branchens parter udgives i vejledninger, og der er p.t. udgivet 50.
Indsatsområder
Værdibyg udgiver løbende vejledninger med anbefalinger og konkrete værktøjer til byggeriets parter. Vi udfordrer branchens vanetænkning og understøtter faktiske ændringer i både tanke- og handlemønstre. Værdibyg udvikler metoder og vejledninger i et samspil med branchens praktikere til gavn for hele branchen. Samtidig bestræber vi os på at sikre endnu større udbredelse af Værdibygs resultater, spotte og formidle trends til resten af byggeriet og øge samarbejdet om udviklingen af byggeriets processer.
Dette afspejles i vores fire grundlæggende indsatsområder, der alle sammen fungerer som trædesten på vejen frem mod større værdiskabelse i byggeriets processer:
Værdibyg videreudvikler byggeprocessen
Værdibyg gennemfører udviklingsprojekter og udgiver branchens fælles anbefalinger til forskellige dele af byggeprocessen. Hovedtemaer er byggeprocessen, samarbejde og produktivitet og med fokusområder inden for bl.a. bæredygtighed, udbud, renovering, faseskift og risikohåndtering.
Kerneproduktet er vejledninger og anbefalinger til en værdiskabende byggeproces – udviklet i tæt samarbejde med byggeriets praktikere til byggeriets praktikere.
Værdibyg udfordrer branchen med nye ideer
Værdibyg er tæt på byggeriets firstmovers, og vi bygger bro mellem forskellige områder, så der på byggeprocesområdet kommer større sammenhæng mellem initiativer inden for forskning, uddannelse, udvikling og praksis. Den viden, vi henter, formidler, debatterer og udbreder vi til byggeriets praktikere og bliver derigennem katalysator for nytænkning og nye praksisnære løsninger i branchen.
Værdibyg løser byggeriets aktuelle udfordringer
Nye vilkår eller trends i byggeriet kommer ofte med kort varsel. Vi er en aktiv part, når branchen skal løse aktuelle udfordringer og følger hurtigt op på muligheder og nye trends. Vi hjælper branchen med at komme fra udfordringer til fælles løsninger.
Værdibyg sikrer effektiv implementering
Vi er en aktiv part i branchens udvikling, og vi har særlig fokus på at understøtte implementeringen af tiltag til gavn for byggeriets processer. Vi er hele tiden i dialog med branchen om aktuelle behov og de potentialer, vi kan forløse gennem bedre byggeprocesser. Vi arbejder aktivt med at implementere vores råd og anbefalinger, så indsatsen skaber reelle værdiskabende forandringer.
Baggrund
Afsæt i et uhensigtsmæssigt værditab
Værdibyg blev etableret i 2008 som et modsvar til et stort og uhensigtsmæssigt værditab i byggeriets mange processer, fasesskift og grænseflader. Målet var at skabe et fælles dialogforum på tværs af byggeriets værdikæde og løbende finde fælles løsninger på fælles udfordringer. Udgangspunktet var en stærk vision om at fastholde værdierne igennem hele værdikæden.
Siden etableringen har Værdibyg vist sit værd som et værdiskabende udviklingsprogram i forhold til byggeriets udfordringer på procesområdet. Værdibyg har været en fælles og bredt forankret platform for bedre samarbejde og har fungeret som et åndehul for en branche præget af mistillid og mange konflikter. I Værdibyg har byggeriets parter – på tværs af værdikæden – defineret nye fælles løsninger på fælles problemer til gavn for byggeriets virksomheder, bygherrerne og brugerne – og dermed sikret større værdiskabelse for samfundet.
Stadig mange udfordringer
Selvom Værdibyg har gjort en indsats, opstår der dog stadig nye udfordringer, og byggeriets udfordringer er dermed ikke blevet mindre de senere år. Byggeriet befinder sig i en stadig transformationsproces hvor bl.a. ny teknologi, nye samarbejdsformer, brancheglidninger, mere komplicerede byggeprojekter, øget internationalisering og nye krav fra brugerne udfordrer branchen. Det skaber nye typer af problemer og udfordringer i samarbejdet mellem de forskellige aktører.
Byggeriets processer og grænseflader vil også fremover være genstand for udfordringer på tværs af branchen, og der er brug for en fortsat udvikling med blik for optimering af hele byggeprocessen og konstruktivt samarbejde.
Sekretariat
Sekretariatet faciliterer og driver Værdibygs udviklingsprojekter og formidler resultater, anbefalinger og værktøjer gennem vejledninger, oplæg og arrangementer.
Du er altid velkommen til at kontakte os.
Rolf Simonsen
Rolf er programdirektør for Værdibyg og varetager den overordnede ledelse af udviklingsprogrammet sideløbende med faglig- og faciliterende sparring til de igangværende projekter. Rolf har i en årrække arbejdet med byggeriets processer og har været med i Værdibyg fra start. Rolf er uddannet civilingeniør og har en erhvervs-Ph.D. om implementering af nye ledelseskoncepter i byggeriet.
Telefon: (+45) 2244 1240
Mail: rs@vaerdibyg.dk
Nina Koch-Ørvad
Nina er projektchef og arbejder med en række af Værdibygs udviklings- og vejledningsprojekter, b.la. med fokus på den bæredygtige byggeproces, værdiskabende nedrivning og forskning i byggeriet processer. Nina er uddannet civilingeniør i bygningsdesign og har en Ph.D. om innovationsprocesser indenfor bæredygtigt byggeri.
Telefon: (+45) 2214 6111
Mail: nko@vaerdibyg.dk
Morten Skaarup Jensen
Morten er seniorprojektleder og tilknyttet flere af Værdibygs projekter, herunder økonomistyring, kontaktstyring og strategiske partnerskaber. Desuden fungerer Morten som projektleder for netværket Lean Construction-DK. Morten er uddannet bygningskonstruktør fra KEA med speciale i Facilities Management og han har tidligere arbejdet med benchmarks og KPI’er i byggeriet.
Telefon: (+45) 4129 0473
Mail: msj@vaerdibyg.dk
Ditte Maria Juul Jensen
Ditte er projektleder og er bl.a. tilknyttet Værdibygs netværk om Kvalitetssikring og projektet om Bæredygtighed i Udbud. Ditte er cand. mag i Europæisk Etnologi fra Københavns Universitet.
Telefon: (+45) 3120 4123
Mail: djj@vaerdibyg.dk
Mette Skouenborg
Telefon: (+45) 2964 6941
Mail: msk@vaerdibyg.dk
Stephan P. Sander
Stephan er seniorprojektleder og tilknyttet flere af Værdibygs udviklingsprojekter herunder den digitale byggeproces og bæredygtighed. Stephan er uddannet diplomingeniør i bygningsdesign med fokus på bæredygtighed og designproces, og har tidligere arbejdet som konsulent inden for digital kommunikation og strategi.
Telefon: (+45) 2820 5540
Mail: sps@vaerdibyg.dk
Andreas Holst-Olesen
Andreas er senior kommunikationskonsulent og driver Værdibygs kommunikationsindsatser. Andreas er uddannet cand.mag. i Moderne Kultur og Kulturformidling fra Københavns Universitet.
Telefon: (+45) 4075 8373
Mail: aho@vaerdibyg.dk
Mads Greve
Mads er studentermedhjælper i Værdibyg og arbejder med forskellige opgaver inden for kommunikation og sociale medier. Mads læser en kandidat i Sustainable Design på Aalborg Universitet i København.
Telefon: (+45) 7020 0071
Mail: mgr@vaerdibyg.dk
Styregruppe
Sekretariatet refererer til en styregruppe, som består af en repræsentant fra hver af de syv brancheorganisationer bag Værdibyg samt medlemsrepræsentanter fra organisationerne.
BAT Kartellet
Sidse Buch, BAT Kartellet
Henrik Juul Rasmussen, Blik- og Rørarbejderforbundet
Bygherreforeningen
Henrik L. Bang, Bygherreforeningen
Finn Bloch, Nye Grønne Værksteder, DSB
DI Byggeri
Louise Dahl Krath Jensen, DI Byggeri
Lars Jess Hansen, Enemærke & Petersen
Per Thomas Dahl, CLT Denmark
DANSKE ARK
Preben Dahl, DANSKE ARK
Anne Wewer, Sweco Architects
Foreningen af Rådgivende Ingeniører
Inge Ebbensgaard, FRI (Formand for styregruppen)
Lars Bendix Christensen, Wissenberg
Konstruktørforeningen
Jette Leth Fejerskov Djælund, Konstruktørforeningen
Lisbeth Fjordvald, Scandi Byg
TEKNIQ Arbejdsgiverne
Simon O. Rasmussen, TEKNIQ Arbejdsgiverne
Jørgen L. Christensen, GK Danmark
OBSERVATØR
Søren Wandahl, Aarhus Universitet – på vegne af Lean Construction-DK Netværket