Se eller gense oplæg om bygherrernes erfaring med “lavthængende” bæredygtighedstiltag

Få inspiration til bæredygtighedstiltag i byggeprojekter med oplæg fra en række bygherrer, der fortæller, hvordan de har arbejdet med at højne deres byggeprojekters bæredygtighedsniveau.

Hvordan øger bygherren graden af bæredygtighed på sine byggerier? Til Værdibygs temamøde “Bygherrens “lavthængende” bæredygtighedstiltag i byggeprojekterne” var fokus netop dette. Her præsenterede en række bygherrer, hvordan de har arbejdet både strategisk, taktisk og operationelt med bæredygtighedstiltag i deres byggeprojekter.

Bæredygtighed som strategi og forretningsmodel

Dagens første oplæg blev holdt af Klaus Kellermann, chefkonsulent for bæredygtigt byggeri i Roskilde Kommune. Her fortalte Klaus om udviklingen i kommunens arbejde med bæredygtigt byggeri under overskriften “Fra Græsrod til strategi”. Han kom bl.a. ind på Roskilde Kommunes vision for bæredygtigt byggeri og det øgede fokus på området. Du kan se eller gense Klaus’ oplæg her:

Du kan læse en rapport om bæredygtigt byggeri i Roskilde Kommune her.

Du kan downloade præsentationen fra Klaus’ oplæg her.

Dagens anden oplægsholder var Magnus Emanuel, Head of Project Development hos CPH Village, der fortalte om bæredygtighed som forretningsmodel og om vigtigheden af at bygge småt. Se eller gense Magnus’ oplæg her:

Du kan downloade præsentationen fra Magnus’ oplæg her.

Skab bæredygtighedsstrategien nede fra og op

Til temamødet havde vi også besøg af Dorota Beres fra Bygningsstyrelsen, der fortalte om projektlederens handlerum, processer i styrelsen og hvordan styrelsens bæredygtighedsstrategi er kommet nede fra og op. Strategien er opstået som resultat af en masse enkeltstående tiltag og erfaringer, som styrelsens ansatte har sat i værk og oparbejdet over en periode.

I arbejdet med at sikre mere bæredygtighed i byggeprojekterne prioriterer man blandt andet, at projektlederen er meget tæt på – og i tæt dialog med – projektet. Dorota sluttede af med en opfordring om at turde være ildsjæle: ”Lad os dygtiggøre os, facilitere dialog og tage ansvar.” Du kan se eller gense Dorotas oplæg her:

Du kan downloade præsentationen fra Dorotas oplæg her.

 

Udfordringen ved at bygge mere bæredygtigt inden for rammebeløbet

Efterfølgende fortalte Jesper Kort Andersen, fagchef for byudvikling og bæredygtighed i Lejerbo om bæredygtighed indenfor rammebeløbet og om udfordringen ved at bygge mere bæredygtigt inden for et i forvejen stramt budget. Du kan se eller gense Jespers oplæg her:

Du kan downloade præsentationen fra Jespers oplæg her.

Find besparelser med kritisk blik på materialer

Dagens sidste oplæg blev holdt af Lars Henriksen, Investment Developer i NREP: “Sådan påvirker NREP sine projekter i en bæredygtig retning”. Lars fokuserede på, at der kan være store besparelser ved at dykke ned i de enkelte materialer og komponenter, og at to løsninger kan koste næsten det samme, men have stor forskel i CO2.

Slutteligt kom Lars ind på vigtigheden af at få involveret leverandører og entreprenører tidligt i processen, så de kan være med til at indtænke bæredygtighed fra start. Du kan se eller gense Lars’ oplæg her:

Du kan downloade præsentationen fra Lars’ oplæg her.

Relaterede vejledninger

Værdibyg har skrevet to vejledninger – Bæredygtighedsledelse og Bæredygtighedsprogram – samt en case-samling.

Flere nyheder

Statens Serum Institut vinder procesprisen 2023Licitationen

Husk at indstille projekter til Procesprisen 2024

/
Kender du et projekt, et samarbejde eller en organisation, der ...
Jonathan Grevsen

Ny vejledning: Alle parter vinder ved tidlig entreprenørinddragelse

/
Ny vejledning fra Værdibyg klæder branchen på til ...
Renovering af facade på bygning.Kontraframe

Se eller gense Morgenskarp om renovering og bæredygtighed

/
Gik du glip af vores morgenskarpe præsentation om renovering ...

Værdibyg er et samarbejde mellem:

Ja tak - send mig Værdibygs nyhedsbrev

Få den nyeste viden fra Værdibyg direkte i din indbakke