Ny digital udgivelse viser, hvordan du plukker de lavthængende grønne frugter i byggeriet

Værdibyg lancerer i dag ny digital udgivelse om bæredygtighedstiltag. Her får du konkrete eksempler og inspiration til, hvordan du får mere bæredygtighed i dit byggeri uden at vælte budgettet. Udover anvisninger til konkrete tiltag, som skaber øget bæredygtighed i byggeprojektet, giver udgivelsen også vejledning til det strategiske arbejde med bæredygtighedstiltag.

Der er brug for konkrete, håndterbare tiltag i en byggebranche, der gerne vil mere bæredygtighed, men som ofte finder det svært at gennemføre i praksis, mener projektchef i Værdibyg, Nina Koch-Ørvad, som har stået i spidsen for Værdibygs nye udgivelse ”Bæredygtighedstiltag – de lavthængende frugter”.

”Mange af byggeriets praktikere efterspørger konkrete eksempler på små, ”nemme” bæredygtighedstiltag i byggeprojekter. Tiltag, der måske ikke er absolut bæredygtige, men som kan gennemføres uden de store armbevægelser. Det er vigtigt for at få sat en bevægelse i gang – ikke mindst hos de små og mellemstore virksomheder i byggeriet, som sjældent har muligheder for de helt store armbevægelser i deres projekter,” udtaler Nina Koch-Ørvad.

Så gør jeg det bare selv!

Fælles for mange af eksemplerne i udgivelsen er, at det er tiltag, der kan indføres af den enkelte aktør og altså ikke forudsætter, at der er stillet store og detaljerede krav til bæredygtighed i byggeprojektet. For mange praktikere er trætte af at vente på, at andre sætter bæredygtighed i fokus.

”Vi har i høj grad oplevet en ”så gør jeg det bare selv” mentalitet hos de praktikere, der har bidraget til denne udgivelse. En stemning af, at alle må bidrage til den bæredygtige omstilling af byggeriet – også selvom det ”bare” handler om affaldssortering eller at udfordre beboere på deres kvadratmeter-behov,” uddyber Nina Koch-Ørvad.

Fokus både på projekt og strategi

Udgivelsen oplister eksempler på ”lavthængende frugter”, som er mulige at gennemføre i konkrete byggeprojekter, foruden en række tiltag, som kan gennemføres på strategisk niveau.

”De strategiske tiltag er vigtige at have med her, fordi vi ofte hører, at praktikere er udfordret af deres virksomheds strategiske fokus – eller mangel på samme. Hvis ikke virksomheden understøtter, at dens medarbejdere kan arbejde med bæredygtighed i byggeprojekterne, så er det rigtig svært at få gennemført noget i praksis. Og det gælder både hos bygherrer, rådgivere og entreprenører,” forklarer Nina Koch-Ørvad.

Men nu er der altså hjælpe at hente. Udgivelsen giver bl.a. eksempler på, hvordan en virksomheds strategi og organisering kan understøtte et øget fokus på bæredygtighed i byggeprojekterne, og hvordan en virksomhedskultur kan omfavne fejl og derved motivere til mere genbrug.

Om udgivelsen

  • ”Bæredygtighedstiltag – de lavthængende frugter” består af tre afsnit om praktiske bæredygtighedstiltag i byggeprojekter, som er målrettet hhv. bygherrer, rådgivere og entreprenører, og et overordnet afsnit om strategiske bæredygtighedstiltag på organisationsniveau
  • Udgivelsens mange eksempler og gode råd stammer alle fra praktikere – bygherrer, rådgivere og entreprenører – der selv har gennemført konkrete tiltag med det formål at højne bæredygtighedsniveauet i deres byggeprojekter
  • Udgivelsen er støttet af den filantropiske forening Realdania og Grundejernes Investeringsfond

Du finder udgivelsen her

Flere nyheder

Statens Serum Institut vinder procesprisen 2023Licitationen

Husk at indstille projekter til Procesprisen 2024

/
Kender du et projekt, et samarbejde eller en organisation, der ...
Jonathan Grevsen

Ny vejledning: Alle parter vinder ved tidlig entreprenørinddragelse

/
Ny vejledning fra Værdibyg klæder branchen på til ...
Renovering af facade på bygning.Kontraframe

Se eller gense Morgenskarp om renovering og bæredygtighed

/
Gik du glip af vores morgenskarpe præsentation om renovering ...

Værdibyg er et samarbejde mellem:

Ja tak - send mig Værdibygs nyhedsbrev

Få den nyeste viden fra Værdibyg direkte i din indbakke