Efterår-/vinterkollektion 2023

Når man kigger ud af vinduet kan man se, at efteråret nærmer sig, så hvordan ser Værdibygs efterår-/vinterkollektion ud i år? Orange er stadig den altoverskyggende farve, men der er masser af nyt. Læs med her.

Efteråret kom tidligt i år med riv, rusk og regn, og det er tid til at trække i de vamsede sweatre og finde gummistøvlerne frem. Farvetonen bliver dog primært den velkendte orange. Derfor præsenterer vi nu Værdibygs vinterkollektion – læs med og se, hvad der trender i de mørke måneder.

De trykte materialer

Blandt de trykte materialer kommer efterårs- og vinterkollektionen til at være præget af tidens to store trends: Bæredygtighed og digitalisering. Der er som altid tale om slidstærke vidensprodukter af høj kvalitet – ikke billige metervarer.

LCA-processen

Vejledningen om LCA-processen tager afsæt i Bygningsreglementets klimakrav, hvor bygningers klimapåvirkning konkretiseres og dokumenteres gennem LCA-beregninger. Derved bliver CO2-udledning et muligt designparameter i byggeprocessen.

”Det er netop integrationen af bæredygtighed som rammebetingelse i projekterne, vi vil understøtte, ved at anskueliggøre LCA-processen og dens samspil med den eksisterende byggeproces. Vejledningen skal give gode råd til, hvordan resultater fra LCA-beregninger integreres og bringes i spil i løbet af byggeprocessens faser,” forklarer seniorprojektleder i Værdibyg Stephan Sander.

Effektiv byggeproduktion

Publikationen ”Effektiv byggeproduktion” baserer sig på et projekt, som er blevet til i et samarbejde mellem PWC, Aarhus Universitet og tre entreprenører, der har lagt byggerier til afprøvning af projektledelsesmetoden ”Byggeledelse 2.0”. Metoden er udviklet på baggrund af produktivitetsforskning i byggesektoren kombineret med produktivitetsfremmende indsatser, der har været testet og anvendt i en række industrielle virksomheder.

”Effektiv byggeproduktion” adskiller sig fra andre lignende projekter ved at arbejde målrettet på at forbedre den målbare produktivitet på byggepladserne – først gennem kortlægning af potentialer og dernæst via hurtige indsatser i tre bølger.

Bæredygtighed i udbud

Endnu et ”grønt” indslag i kollektionen forventes sluppet lidt tættere på jul end efterårsferie. Den kommende vejledning giver inspiration og anbefalinger til, hvor og hvordan man kan og bør indarbejde bæredygtighed i udbud af bygge- og anlægsprojekter. Og hvordan man gør det på en måde, der giver mening for både bygherre og tilbudsgivere, og som leder frem til projekter, der indfrier de bæredygtige ambitioner. Vejledningens anbefalinger suppleres af eksempler på konkrete formuleringer fra udbud.

Digitalisering og byggeprocesser

Senere på året udkommer ”Perspektiver på den digitale byggeproces” – en rapport om sammenhængen mellem digitalisering og byggeriets processer. Desuden har vi et par samarbejder med ConTech Lab – blandt andet en oversigt over digitale værktøjer til den bæredygtige byggeproces og nyt fra projektet om vidensflow mellem projekterende og udførende – som vi tidligere har skrevet om i denne publikation.

Nye projekter

Projektet “Tidlig entreprenørinddragelse” starter op 24/9 med en rekordstor projektgruppe på 50 deltagere, og så er der et nyt projekt under opsejling, som er målrettet de små og mellemstore virksomheder i byggeriet.

Onlinemøder

Udover publikationerne er der en række mindre stoflige tiltag i vente. Vi fortsætter vores populære forskermøderække. Den 12. september kan du møde Helle Lohmann Rasmussen, som bl.a. har forsket i processer for overførsel af viden fra drift til byggeri.

Den 12. oktober skal vi høre fra Emil Lybæk Jacobsen, som forsker i produktivitet og ”activity estimation” i byggeriet. Det vil sige dels automatisk at kunne måle, hvilken aktivitet en håndværker laver ud fra automatiseret dataindsamling, dels om det er værdiskabende arbejde eller ej og endelig at kunne forudsige, hvad håndværkeren forventes at lave den næste time, halve dag etc.

Vi har desuden en række Morgenskarpe under opsejling, som vi løfter sløret for senere på sæsonen. Husk, at du altid kan finde tidligere Forskermøder og Morgenskarpe på vores hjemmeside og på vores Youtube-kanal – og hvis du abonnerer på vores nyhedsbrev, er du helt sikker på at være holdt opdateret om kommende arrangementer. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Nyt netværk på vej

Vi forudser ikke, at netstrømper kommer tilbage, men vores netværk trives i bedste velgående. Netværk om Kvalitetssikring og Netværk om Strategiske Partnerskaber afholder begge møder fire gange om året. Der er godt fyldt op, men stadig åbent for tilmeldinger i begge netværk.

Netværk for Kvalitetssikring afholder det næste møde den 7. september, og her er emnet ”Kvalitetssikring af sygehusbyggerier”.

Netværk for Strategiske Partnerskaber afholder næste møde den 28. september, hvor der er ekskursion til TRUST’s partnerskabskontor på Nørrebro, og emnet er partnerskabsudviklerens rolle.

I lyset af den store interesse for vores netværk har vi nu besluttet for at føje et nyt til – vi kan ikke løfte sløret helt endnu, men vi er ovre i den grønne ende af farveskalaen, og vi kan også røbe, at det bliver tilgængeligt på begge sider af Storebælt.

Nyt fra vores subbrand

Også vores subbrand Lean Construction-DK Netværket rører på sig. Det store slagnummer i deres nye kollektion er uden tvivl årskonferencen den 22. august. Her er der fokus på de slim outfits, når vi skal høre om bygherrens rolle i den lean byggeproces.

Vi håber, at den nye kollektion vil falde i jeres smag – om ikke hele kollektionen, så i hvert fald dele af den.

Værdibyg er et samarbejde mellem:

Ja tak - send mig Værdibygs nyhedsbrev

Få den nyeste viden fra Værdibyg direkte i din indbakke