Medlemsportræt: Synlig tidsplanlægning fjerner den daglige kamp mod ”brandslukning”

Lean Construction-DK Netværket bringer jævnligt portrætter af en medarbejder fra vores medlemsorganisationer, der fortæller om sit arbejde med lean og aktuelle udfordringer. Denne gang kan du møde Michael Hammer Johansen, som er projektchef i AG Gruppen.

Hvad er baggrunden for din interesse for lean?

Interessen for Lean stammer fra et ønske om at optimere og forbedre arbejdsprocesser samt minimere spild og ressourceanvendelse.

Personligt har jeg aldrig kunnet formidle en tidsplan (Gannt-version) på tidsplansmøder, uden at det gør mere skade end gavn. For at afhjælpe det problem tog jeg en ny metode i brug, hvor jeg med sticky notes på en 14-dages tavle, synliggjorde entreprenørens arbejder (det var inden jeg lærte, at der var noget der hed LPS (Last Planner System)). Det betød, at vi kunne tracke opgaverne, følge op på dem og aflevere rettidigt.

Det, jeg synes, at synlig tidsplanlægning gør, er, at det fjerner den daglige kamp mod ”brandslukning”. Når der er styr på tiden og lokationen, er der tid til at håndtere alle de andre uforudsete opgaver, som kommer i løbet af en arbejdsdag.

Min drivkraft stammer fra ønsket om at optimere alle trin i værdikæden for at sikre effektivitet og kvalitet i processerne.

Når en underentreprenør er i økonomisk og tidsmæssig balance og har en vellykket udførelse af projektet, oplever man som totalentreprenør ikke overvældende ekstrakrav. Derfor udgør underentreprenørens effektive koordinering af byggeriet og bemandingsstrategier også afgørende incitamenter for vores fælles fokus på koordineringsmøderne. Dette fokus på effektiv koordinering og optimal ressourceallokering understreger vigtigheden af en lean-tilgang i vores samarbejde med underentreprenører.

Hvad arbejder du/I med lige nu?

Pt. arbejder vi med implementering af Daily Huddles meeting, som kan oversættes til formandsmøder. Det, som vi gerne vil, er, at få tidsplanen masseret ud i organisationen, så hver enkelt får ejerskab. Kommunikation er også en vigtig del af Daily Huddles meeting. På møderne koordineres leverancer, sikkerhed og koordinering af byggepladsen ved hjælp af de fem H’er:

  • Hvad arbejder du med?
  • Hvor arbejder du?
  • Hvor mange folk/arbejdere er der på stedet?
  • Hvad er dine begrænsninger?
  • Hvilke materiale-leverancer er på vej

Takt planning
Vi fokuserer pt. meget på Takt planning og ikke så meget LBS (Location-Based Scheduling), da det i min optik skaber et bedre flow/sikkerhed i produktionen. Vi har nu bygget 200 boliger inkl. kælder på 17 mdr. uden forsinkelser på projektet ’Smedeland 8a’ i Glostrup.

LBS og Takt planning er to forskellige begreber. LBS refererer typisk til tjenester, der leverer information baseret på brugerens position, mens Takt planning er en produktionsplanlægningsmetode, der fokuserer på ensartet og rytmisk produktion.

Tidsplanredegørelse
Vi arbejder med tidsplansredegørelser i udbuddet, da det sikrer overdragelsen fra den som har haft tankerne bag tidsplanen til de udførende – her beskrives netop, at vi bruger LPS samt Takt til styring af vores byggerier.

  • Tilpasning af tidsplan: Tidsplanredegørelsen sikrer, at udbuddet baseres på en tidsplan, der er tilpasset projektets forudsætninger. Dette indebærer at tage hensyn til de specifikke krav og ønsker, der gælder for projektets tidsmæssige rammer.
  • Risikovurdering og konsekvenser: Rådgivere og bygherre tager stilling til tidsmæssige risici og konsekvenser af valg i rådgivnings- og projekteringsprocessen. Dette bidrager til at undgå problemer senere i projektet.
  • Gennemsigtighed for entreprenører: Tidsplanredegørelsen gør projektets tidsmæssige forudsætninger mere transparente for entreprenørerne. Dette kan minimere deres risikotillæg og sikre, at de afgiver den korrekte pris.

Hvad er jeres største udfordringer lige nu?

Udfordringerne varierer, men de generelle udfordringer omfatter modstand mod forandringer, manglende engagement fra underentreprenører, eller at medarbejdere har svært ved at implementere Lean-principper i praksis. Generelt er alt nyt svært, og kræver vedholdenhed. Vi har bl.a. haft Lean Construction-DK Netværket ude til et foredrag, Det blev taget imod med ”åbne arme” – men fra et oplæg til implementering på tværs af organisation er der lang vej. Ting tager tid, og det skal give mening, før det kan accepteres – specielt hvis det rykker ved ”sådan har vi altid gjort”

Vi går lyse tider i møde og er bestemt on track med lean på flere projekter. Pt. Har vi stiftet et lean construction netværk i AG, hvor vi hvert kvartal har møder og arbejder på forskellige scenarier, netop for at udbrede det.

Hvordan skaber lean-tilgangen værdi i din organisation og/eller på jeres projekter?

Lean-tilgangen skaber værdi ved at reducere spild, forbedre kvaliteten, øge produktiviteten og sætte os i stand til at reagere mere effektivt på kundebehov. Ved at fokusere på kontinuerlig forbedring kan man opnå øget effektivitet og konkurrencefordele. Implementering af Lean-principper hjælper med at skabe en kultur med proaktivitet og innovation. Det er i bund og grund et spørgsmål om samarbejde.

Hvorfor er AG Gruppen medlem af Lean Construction-DK Netværket?

  • Viden og læring: Vi får adgang til værdifuld viden, erfaringer og bedste praksis inden for lean construction gennem netværket. Det giver os mulighed for at lære af andres succeser og fejltagelser, hvilket hjælper os med at forbedre vores egne projekter og processer.
  • Netværksmuligheder: Ved at være en del af et netværk kan vi møde og netværke med fagfolk, eksperter og kolleger inden for lean construction. Dette åbner døre for samarbejdsmuligheder, partnerskaber og potentielt karriereudvikling.
  • Innovation: Et aktivt netværk kan være en kilde til innovation og viden om de nyeste tendenser inden for lean construction. Ved at være en del af et sådant netværk kan vi komme på forkant med nye metoder, teknologier og tilgange, der kan forbedre effektiviteten og resultaterne af vores projekter.

 

Læs også:

Mere om Lean Construction-DK Netværket samt medlemsoversigt: Om Lean Construction-DK

Flere nyheder

Renovering af facade på bygning.Kontraframe

Se eller gense Morgenskarp om renovering og bæredygtighed

/
Gik du glip af vores morgenskarpe præsentation om renovering ...

Ny udgivelse guider byggebranchen til styrket samarbejde om digitale modeller

/
På Nyt Hospital Nordsjælland har man fundet en samarbejdsform, ...
Opførelsen af det cirkulære børnehus Svanen. Gladsaxe Kommune.Jonathan Grevsen

Se eller gense Mød forskerne! om risikostyring

/
Gik du glip af det sidste af Andreas Claus Hansens ...

Værdibyg er et samarbejde mellem:

Ja tak - send mig Værdibygs nyhedsbrev

Få den nyeste viden fra Værdibyg direkte i din indbakke