Kan vi blive Lords of the Lean?

Hver måned bringer Lean Construction-DK Netværket et portræt af en medarbejder fra vores medlemsorganisationer. Denne gang kan du møde Mads Okking, udviklingskonsulent i Dansk Håndværk. Mads drager overraskende paralleller mellem Ringenes Herre og lean construction.

I min daglige gøren og laden befinder jeg mig ofte i to forskellige verdener: den fysiske verden af projektledelse, byggepladser, og organisationer… og den fantastiske verden af dragende historiefortælling, eventyrlige væsner og storslåede mytologier. På den ene side er jeg fascineret af strukturerede processer og effektivitet i byggebranchen, og på den anden side er jeg fanget af den utrolige magi i fantasy-genren. Hvad har disse to verdener til fælles? På overfladen, tilsyneladende meget lidt. Men, ved at dykke dybere ind i begge, har jeg opdaget mange paralleller.

Lord of the Rings handler også om ledelse, teamwork og processer

Lord of the Rings – aka Ringenes Herre, et mesterværk skrevet af J.R.R. Tolkien, er et fantastisk eksempel på dette. Det er en fortælling, der ikke bare handler om heroiske eventyr og den episke kamp mellem godt og ondt, men også om ledelse, teamwork og processer – nøgleelementer, som jeg dagligt beskæftiger mig med i byggebranchen.

Som en stor fan af denne fortælling, vil jeg her prøve at drage paralleller mellem udfordringerne i Tolkiens verden og de udfordringer, vi står over for i byggebranchen. Udfordringer som ineffektivitet, manglende samarbejde, og konflikter – ligner de ikke kampen om ‘Den Eneste Ring’? Og ligesom i ‘Ringenes Herre’, er løsningen ikke at undgå disse udfordringer, men at finde veje til at overkomme dem gennem gode processer og samarbejde.

Derfor bruger jeg Ringenes Herre som en analogi i dette lille indlæg – for at forene to af mine passioner og bruge den ene til at kaste lys over den anden.
Bær over med nørden.

Hver byggeplads er sin egen lille version af Midgård

I den dynamiske verden af byggeri er det som om, at hver byggeplads er sin egen lille version af Midgård – fuld af konflikter, alliancer, og ja, dramaer der kunne fylde flere kapitler af en populær fantasy-roman. Som Frodo Baggins siger: “Vi ved ikke, hvad vi står over for. Det er mørkt. Vi har brug for at stole på hinanden.” Disse ord kan afspejle det miljø, vi befinder os i.

I hjertet af det hele finder vi konfliktens ærværdige bølger, der ruller ind med akkorder og ekstraarbejder. Disse konflikter minder om krigene i Midgård, hver faggruppe kæmper for sin egen ”Eneste Ring”, forsvarer deres interesser og forsøger at maksimere deres egne gevinster. Men ligesom i Ringenes Herre, hvor konflikterne til sidst fører til ødelæggelse og kaos, er resultaterne i byggebranchen ofte ineffektivitet og spild.

Men vi skal skifte spor. Vi ønsker ikke længere at være en evig ”Kamp om Ringene”. I stedet søger vi at omdanne vores byggeplads til et regulært Kløvedal, hvor fokus ligger på effektivitet, værdiskabelse og, vigtigst af alt, samarbejde.

Med Lean Construction i vores værktøjskasse er vi rustet til at tage skridtet fra et Smaugs ødemark-scenarie til et mere harmonisk, effektivt og værdiskabende miljø. Vi kan – måske – skabe en verden, hvor Gimli og Legolas, eller i vores tilfælde, murere og tømrere, kan arbejde sammen for det fælles bedste.

Vi har brug for at stole på hinanden

Så mens vi står over for ‘mørket’ i vores egen verden, så lad os tage Frodo Baggins’ ord til os. Vi ved ikke, hvad vi står over for, men vi har brug for at stole på hinanden. For i en verden, som kan være fuld af konflikter og konkurrence er samarbejde vores eneste vej frem. Og hvem ved, måske vil vi endda opdage, at samarbejde kan være mere spændende og givende end den evige kamp om Magtens Ringe.

Min interesse for Lean begyndte at spire, meget ligesom det frø Samwise fik af Galadriel, i et miljø, der syntes ugunstigt. Nogle af de byggepladser, jeg var på, lignede mere slagmarker end steder for konstruktivt arbejde. De var præget af akkordkrige, der mindede mig om de endeløse krige om herredømmet i Midgård.

Det var her, jeg stødte på Lean Construction. Jeg begyndte at se, hvordan disse værktøjer kunne gøre en forskel i byggebranchen, meget ligesom Samwise kunne være en stille (men fornuftens) stemme og ligesom Samwise kunne hjælpe Frodo på hans lange farefulde rejse. Disse værktøjer havde potentialet til at bringe effektivitet, værdiskabelse og samarbejde til en branche, som til tider og nogle steder er præget af konflikter.

Tværfagligt samarbejde skal integreres tidligt i uddannelses- og karriereprocessen

I forbindelse med vores Lærlingenes Hus-projekt, fik vi midler af Grundejernes Investeringsfond og Boligfonden Kuben til at udvikle et samarbejdsmateriale til brug inden for bygge- og anlægserhvervsuddannelserne. Denne metode kom til at hedde Kort & Godt–metoden og er i den grad inspireret af LEAN Construction.

Denne nye metodologiske fremgangsmåde skal være en innovativ tilgang til at fremme samarbejde i byggeriet. Kort & Godt-metoden er centreret omkring ideen om, at tværfagligt samarbejde skal integreres tidligt i uddannelses- og karriereprocessen. Den lægger også vægt på betydningen af refleksion både før og efter udførelsen af opgaver. Dette opmuntrer til en dybere forståelse for både processen og det færdige arbejde, hvilket i sidste ende fører til bedre resultater.

Med Lean og Kort & Godt i vores værktøjskasse kan vi begynde at forvandle vores byggepladser. Vi kan skifte fra konflikter og ineffektivitet til samarbejde og værdiskabelse. Vi kan lære, at ligesom Gimli og Legolas kunne finde et fælles ståsted i kampen mod Mørkets Herre, kan forskellige faggrupper også finde fælles ståsted og arbejde sammen mod et fælles mål.

Som Galadriel siger til Frodo: ”Selv den mindste person kan ændre fremtiden.”. Ingen god handling er for lille, ingen god handling ligegyldig, alt er bedre end intet. Måske kan vi begynde at se, at samarbejde ikke kun var en mulighed, men en nødvendighed.

Vi kan gøre det lette, eller vi kan gøre det rigtige

Det er, som Gandalf siger: ”Vi kan gøre det lette, eller vi kan gøre det rigtige”. Lad os tage disse ord til os og arbejde sammen for at skabe en bedre byggebranche. Og hvem ved, måske vil vi opdage, at ‘Den Eneste Ring’ i vores branche ikke er en kilde til konflikt, men en kilde til samarbejde og værdiskabelse.

… og husk ”Der er ingen af os som bygger huse alene!”.

Mads Okking er udviklingskonsulent i Dansk Håndværk og vært på podcasten Den Nysgerrige Håndværker.

 

Læs også:

Mere om Lean Construction-DK Netværket samt medlemsoversigt: Om Lean Construction-DK

Flere nyheder

Jonathan Weimar

Ny digital udgivelse viser, hvordan du plukker de lavthængende grønne frugter i byggeriet

/
Ny digital udgivelse om bæredygtighedstiltag giver konkrete eksempler og ...
BæredygtighedsambassadørJonathan Grevsen

Håndværkerne skal være med til at løfte den bæredygtige indsats

/
Værdibyg og Aarsleff udvikler og afprøver et nyt ...
Lancering af Værdibygs vejledning "Bæredygtighedsledelse".Jonathan Grevsen

Årsrapport 2023

/
Værdibygs årsrapport 2023 er nu tilgængelig. Her får ...

Værdibyg er et samarbejde mellem:

Ja tak - send mig Værdibygs nyhedsbrev

Få den nyeste viden fra Værdibyg direkte i din indbakke