Ny udgivelse guider byggebranchen til styrket samarbejde om digitale modeller
På Nyt Hospital Nordsjælland har man fundet en samarbejdsform, hvor bygherre er tæt på projektet, entreprenører inddrages rettidigt og den digitale platform sikrer godt videns-flow mellem projekterende og udførende efter Fix it Fast-principper. Ny publikation giver konkrete guidelines til, hvordan andre kan implementere samarbejdsformen, og hvilke digitale platforme der kan understøtte den.
Som så mange andre store sygehusbyggerier har Nyt Hospital Nordsjælland – et nyt stort akuthospital – været ramt af forsinkelser og budgetoverskridelser. Men med en aktiv bygherre i front har man fået projektet tilbage på sporet med en samarbejdsform, der sikrer tidlig inddragelse af entreprenører, og som – med understøttelse af den digitale projektplatform – har styrket udvekslingen af viden mellem projekterende og udførende. Det har bidraget væsentligt til at få byggeprojektet tilbage på sporet.
Den digitale udgivelse kan tilgås her
Styr på samarbejde og processer om digitale modeller
Hvordan kan branchen få glæde af de erfaringer i andre byggeprojekter? Værdibyg og ConTech Lab har siden august 2023 fulgt processen hos Nyt Hospital Nordsjælland og deler i ny udgivelse konkrete guidelines til, hvordan dele af samarbejdsformen kan tages i brug i andre – også mindre – projekter. Formålet med udgivelsen er i sidste ende at hjælpe parterne med at spare tid, minimere fejl, forebygge tvister og styrke udvekslingen af viden mellem projekterende og udførende.
”Det her er et godt eksempel på, at man får meget mere værdi ud af de digitale modeller, når man har styr på samarbejdet og processerne rundt om dem. Det er man i sjælden grad lykkedes med på Nyt Hospital Nordsjælland,” udtaler seniorprojektleder i Værdibyg Stephan Sander, der sammen med seniorprojektleder Morten Skaarup Jensen (Værdibyg) og innovationskonsulent Dan Skovgaard Jensen (ConTech Lab) har udarbejdet casen.
Fix it fast
Ifølge Stephan Sander er en væsentlig del af forklaringen på, at man er lykkedes så godt, de såkaldte Fix it Fast-møder. For at sikre, at alle parter i projektet arbejder ud fra de samme succeskriterier, er der bl.a. etableret en proces for fællesgranskning og bygbarhedskoordinering, der involverer repræsentanter fra de mange aktører i projektet. Dette foregår i regi af arbejdsgruppen ”Team FIF” (Fix it Fast). Processen er understøttet af projektets digitale platform og al dialog mellem parterne sker med udgangspunkt i den digitale model.
”Eksemplet viser, hvordan man kan styrke samarbejdet i den udførende fase ved at etablere en manuel proces og sikre, at de digitale værktøjer understøtter denne proces. På projektet har man erkendt vigtigheden af tilstrækkelig koordinering mellem parterne og har derfor sikret, at modellen er bygbar og gældende gennem tæt dialog mellem projekterende og udførende. Derfor lægger tyngden i udgivelsen på beskrivelsen af, hvordan man afholder denne type møder, og hvordan man sikrer, at de digitale værktøjer understøtter dem,” udtaler innovationskonsulent Dan Skovgaard Jensen fra ConTech Lab.
Hurtigere og bedre løsninger
FIF-møderne er styret af bygherreorganisationen hos Nyt Hospital Nordsjælland, og her har man den klare opfattelse at møderne skaber værdi.
“Jeg tror ikke, at det er muligt at sætte konkrete tal på effekten, men vi har en klar oplevelse af, at det har ført til hurtigere og bedre løsninger – og så er det et initiativ, der har understøttet samarbejdskulturen og givet bedre trivsel blandt de involverede,” udtaler Ole Kongsbak, der er byggechef ved Nyt Hospital Nordsjælland.
Gå til casesiden
Den digitale udgivelse kan tilgås her
Fakta
Udgivelsen er blevet til i samarbejde mellem Værdibyg og ConTech Lab, som er støttet af den filantropiske forening Realdania og Industriens Fond.