Man kan ikke være lean alene
Igen i år uddeles Procesprisen til en organisation, et samarbejde eller et projekt, der i særlig grad har bidraget til at udvikle samarbejde og arbejdsprocesser inden for byggeriet. Malene Raagaard Møller er senior udviklingschef hos NCC og har gennem en årrække været medlem af juryen bag Procesprisen. Vi har talt med Malene om, hvorfor Procesprisen er vigtig for branchen og hendes eget arbejde med processer i NCC.
Hvorfor har branchen brug for Procesprisen?
Vi har brug for Procesprisen af flere grunde. Prisen er med til at gøre os bevidste om og opmærksomme på, de gode – men ofte lidt oversete – indsatser, der bliver gjort, så de kommer frem i lyset. Og den er også med til at bevidstgøre de mange, som arbejder med lean i processerne uden at tænke over, at det er det, de gør.
Et andet formål med prisen er, at vi får sat spot på, at det er i samspillet, at værdien bliver skabt. Processen er det kit, der får det hele til at hænge sammen i projekterne og i branchen som helhed. Det er det, der gør, at vi kan skabe merværdi med de ressourcer, vi har. Med lean processer får vi fjernet spildet og brugt krudtet på det rigtige. Det er afgørende for at løfte produktiviteten i byggeriet, at vi har gode processer og godt samarbejde, og det er ikke let, at få det til at lykkes.
Prisen anerkender i høj grad også det store arbejde, der ligger bag at skabe overblik og sammenhæng i projekterne og mellem parterne. Der knytter sig en stærk faglighed til at kunne skabe overblik og struktur, så vi kan skabe fremdrift og tilrettelægge og facilitere gode processer, som er afgørende for branchen. Det arbejde fortjener anerkendelse.
Og endelig handler prisen om at sikre udbredelse af viden ved at formidle de gode eksempler, som resten af branchen kan lære af.
Hvad er din bevæggrund for at deltage i juryen bag Procesprisen?
Jeg har arbejdet med processer i byggeriet siden 2003 og brænder for effektiviseringen af samspil mellem mennesker – hvordan lykkes vi med det? Lige fra min studietid begyndte jeg at tænke over, hvordan vi lykkes med at få projekterne til at køre. Og det har jeg arbejdet med lige siden, og jeg kan se, at der stadig er plads til forbedring. Vi kan gøre det bedre, vi kan gøre det sjovere, og vi kan skabe mere værdi for de samme ressourcer – menneskelige som økonomiske. Så det giver så meget mening for mig, og jeg kan simpelthen ikke lade være med at tænke i lean og processer – jeg har det i blodet.
Hvordan ser du arbejdet med processer i byggeriet i dag?
Der er et større fokus på processer og samarbejde, synes jeg. Men vi mangler stadig et fælles sprog for de tværfaglige og mellemmenneskelige relationer i branchen. Hele forståelsen af ledelsen af processen bliver underkendt og også lidt overset. Det er lettere at tale jura og teknik, for det er dejlig konkret og upersonligt. Men hvis jeg skal sige til dig, at jeg ikke synes, at du lever op til vores aftaler, så er jeg lige pludselig selv sat i spil. Og der har byggeriet et stort forbedringspotentiale. Det er et område, hvor vi stadig kan blive bedre.
Jeg synes også, at vi har en tendens til at glemme, at vi alle har en rolle for, at vi sammen skal lykkes. Det kan godt være, at du kun er en lille brik i spillet, men det, du gør, og måden, du gør det på, er vigtig. Det skal vi blive bedre til at italesætte. Og vi skal hver især blive bedre til at tage ansvar og stille krav til hinanden – og ikke stå og vente på, at der kommer en procesleder og tager sig af det. Vi kan kun lykkes sammen – man kan ikke være lean alene.
Indstilling til Procesprisen 2022
Deadline for indstillinger til Procesprisen nærmer sig med hastige skridt – du kan frem til og med den 7. juni indstille en eller flere kandidater. Indstilling her. Du har også mulighed for at lynindstille ved at sende et tip med en kandidat til Procesprisen på en mail til lcdk@leanconstruction.dk.