To nye vejledninger om strategiske partnerskaber

Værdibyg og REBUS har i fællesskab lanceret to nye vejledninger om strategiske partnerskaber. Vejledningerne er baseret på erfaringerne fra igangværende og planlagte strategiske partnerskaber og giver overblik, råd og vejledning til dem, der overvejer at kaste sig ud strategiske partnerskaber – både bygherrer og leveranceteams – og alle andre interesserede, som ønsker at blive klogere på samarbejdsformen.

Strategiske partnerskaber er en forholdsvis ny aftale- og samarbejdsform i byggeriet, hvor en bygherre udbyder en portefølje af kommende opgaver over en årrække i en samlet pakke til et leveranceteam. Det længerevarende samarbejde – og gentagelser i projekter og processer – giver mulighed for større budgetsikkerhed, færre konflikter og bedre kvalitet til glæde for både bygherre og leveranceteam.

Den første vejledning handler om processen fra idé til kontrakt

Den første vejledning handler om de tidlige overvejelser, forberedelse, udbud og kontraktindgåelse. Vejledningen er særligt rettet mod bygherren og dennes rådgivere i de tidlige faser, men kan også give leveranceteamet et værdifuldt indblik i bygherrens overvejelser samt råd til, hvordan leveranceteamet kan forberede sig og bidrage.

Det er en forudsætning for et strategisk partnerskab, at bygherren har en portefølje af projekter med et vist omfang og ensartethed og at denne portefølje skal gennemføres inden for en kortere årrække. Bygherren skal gøre sig klart hvor stort volumen er og hvilke typer projekter der er tale om. En vis ensartethed i projekterne kan være en fordel for at opnå specialisering og optimere lærings- og gentagelseseffekter.

Hør her Projektchef i Region Hovedstaden Hans Blinkilde og daglig leder af SammenHoldet Lars Eggert (MT Højgaard) fortælle om, hvorfor de har valgt at indgå i et strategisk partnerskab og hvilke gevinster de forventer at høste med denne samarbejdsform.

En stærk fælles organisation er afgørende for partnerskabets processer og succes

I den anden vejledning ser vi på etableringen og opstart af partnerskabet samt det løbende samarbejde og gennemførelse af projekter. Vejledningen rettet mod det strategiske partnerskab som en samlet organisation, fra den første opstart til afslutning og evaluering af samarbejdet.

”Det er helt afgørende for partnerskabets processer og succes at der opbygges en stærk organisation omkring det strategiske partnerskab med en stor opbakning og accept fra baglandet”, fortæller senior projektleder Morten Skaarup Jensen, og fortsætter: ”Det gælder både for den fælles organisering samt den selvstændige organisation hos bygherre og leveranceteamet”.

I videoerne herunder kan du høre Partnerskabsdirektør Kim Thinggaard og Markedschef i SWECO Uffe Bay-Smidt fortælle om deres erfaringer fra strategiske partnerskaber og den værdiskabelse de har oplevet.

Du kan downloade vejledningen ’Fra idé til kontrakt’ her

Du kan downloade vejledningen ’Samarbejdets gennemførelse’ her

Rigtig god læselyst!

Publikationerne er udarbejdet med støtte fra Realdania.

Flere nyheder

Jonathan Weimar

Ny digital udgivelse viser, hvordan du plukker de lavthængende grønne frugter i byggeriet

/
Ny digital udgivelse om bæredygtighedstiltag giver konkrete eksempler og ...
BæredygtighedsambassadørJonathan Grevsen

Håndværkerne skal være med til at løfte den bæredygtige indsats

/
Værdibyg og Aarsleff udvikler og afprøver et nyt ...
Lancering af Værdibygs vejledning "Bæredygtighedsledelse".Jonathan Grevsen

Årsrapport 2023

/
Værdibygs årsrapport 2023 er nu tilgængelig. Her får ...

Værdibyg er et samarbejde mellem:

Ja tak - send mig Værdibygs nyhedsbrev

Få den nyeste viden fra Værdibyg direkte i din indbakke