Ny vejledning: Et slag for kvalitetssikringens mange kvaliteter

Den nye vejledning ”Kvalitetssikring” sætter fokus på, hvad kvalitetssikring er, hvorfor det er vigtigt, og hvordan det udføres.

Værdibyg har netop lanceret vejledningen ”Kvalitetssikring”, som sætter fokus på, hvad kvalitetssikring er, hvorfor det er vigtigt, og hvordan det udføres. Over 100 engagerede praktikere deltog online i lanceringen med gode spørgsmål, kommentarer og debat.

Et lignende engagement så vi i den projektgruppe, hvis viden og erfaring vejledningen er baseret på. Projektgruppen deltog i otte workshops og en intens efterfølgende tilretningsproces af vejledningen.

Ufortjent dårligt ry

Der er altså en stor interesse for emnet, og det overrasker ikke projektchef i Værdibyg, Nina Koch-Ørvad.

”Kvalitetssikring berører stort set alle aktører i et byggeprojekt og har tilknyttede aktiviteter på tværs af alle byggeprocessens faser. Så kvalitetssikring er relevant for rigtig mange”, siger Nina Koch-Ørvad.

Nina Koch Ørvad bemærker dog, at der er et misforhold mellem den store interesse og så det ufortjente ry, som kvalitetssikring har generelt i branchen.

”Vi hører ofte, fra de praktikere, der udfører kvalitetssikring i hverdagen, at de er frustrerede over, at deres arbejde ofte nedprioriteres, når tiden bliver knap hen mod en deadline. Der er en udbredt opfattelse af, at kvalitetssikring er både omstændeligt og bureaukratisk. Og derfor bliver kvalitetssikringsaktiviteterne ikke tilstrækkeligt planlagt og får ikke allokeret de nødvendige ressourcer”, fortæller Nina Koch-Ørvad.

Et slag for kvalitetssikringens gevinster

Ét af målene med vejledningen at gøre op med netop den misforståelse, at kvalitetssikring ikke skaber værdi, forklarer seniorprojektleder i Værdibyg, Mette Skouenborg.

”Vi vil gerne slå et slag for de gevinster, der er at hente ved god kvalitetssikring. Nemlig at de involverede parter undgår mange konflikter og ekstraudgifter, fordi mulige fejl og mangler opdages ved skrivebordet og ikke på byggepladsen. Og det er altså nemmere og billigere at rette en tegning end en færdig løsning,” forklarer Mette Skouenborg.

Dem der planlægger og dem der udfører

Vejledningen henvender sig til dem, der planlægger og afsætter ressourcer til kvalitetssikring. Det er vigtigt, at de forstår, hvad kvalitetssikringsprocessen indebærer, og hvorfor det er vigtigt at prioritere de nødvendige kvalitetssikringsaktiviteter. Samtidig er vejledningen målrettet dem, der udfører kvalitetssikring i praksis med en række gode råd og anbefalinger til, hvordan kvalitetssikringsaktiviteter gennemføres.

For at imødekomme den store interesse, der har været og stadig er for arbejdet med vejledningen om kvalitetssikring, starter Værdibyg nu et netværk om kvalitetssikring. Her vil der være mulighed for tværfaglig sparring og erfaringsudveksling om kvalitetssikringens mange elementer – f.eks. projektgranskning, fagtilsyn, udbudskontrolplaner, digitale værktøjer osv.

Hent vejledningen

Vejledningen ”Kvalitetssikring” kan hentes gratis her.

Vejledningen er udarbejdet med støtte fra Grundejernes Investeringsfond.

 

Flere nyheder

Jonathan Weimar

Ny digital udgivelse viser, hvordan du plukker de lavthængende grønne frugter i byggeriet

/
Ny digital udgivelse om bæredygtighedstiltag giver konkrete eksempler og ...
BæredygtighedsambassadørJonathan Grevsen

Håndværkerne skal være med til at løfte den bæredygtige indsats

/
Værdibyg og Aarsleff udvikler og afprøver et nyt ...
Lancering af Værdibygs vejledning "Bæredygtighedsledelse".Jonathan Grevsen

Årsrapport 2023

/
Værdibygs årsrapport 2023 er nu tilgængelig. Her får ...

Værdibyg er et samarbejde mellem:

Ja tak - send mig Værdibygs nyhedsbrev

Få den nyeste viden fra Værdibyg direkte i din indbakke