Strategiske partnerskaber i internationalt perspektiv

Hvad kan vi lære af erfaringerne fra de danske strategiske samarbejder – og hvordan måler de erfaringer sig med f.eks. Integrated Project Delivery (IPD) i USA og ikke mindst erfaringer med strategisk partnering i Norge?

Seniorprojektleder Morten Skaarup Jensen og programdirektør Rolf Simonsen fra Værdibyg har i samarbejde med tre norske forskere udarbejdet et konference-paper, som sætter de danske erfaringer med strategiske partnerskaber i et internationalt perspektiv. Paperet og de danske erfaringer med strategiske partnerskaber blev præsenteret ved den internationale Lean Construction-konference (IGLC) i Lille i juni måned af Morten Skaarup Jensen og Sigurd B. Paulsen fra den norske rådgivende ingeniørvirksomhed Multiconsult.

”Vi har gennem en årrække fulgt arbejdet med strategiske partnerskaber tæt i Værdibyg. Både i forbindelse med udarbejdelsen af to vejledninger om emnet og gennem vores Netværk for Strategiske Partnerskaber. Den danske byggebranche har i denne periode udviklet sig og indhentet erfaringer, som ikke er set tilsvarende i andre lande,” udtaler Rolf Simonsen.

Formidler de danske erfaringer for et internationalt publikum

Det sidste er en af bevæggrundene for udarbejdelsen af konference-paperet. Paperet er blevet til i samarbejde med Multiconsult og Atle Engebø, researcher og Ola Lædre, professor, dr. ing. – begge fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), som gennem længere tid har studeret og indsamlet stor viden om erfaringerne fra de norske partnering-samarbejder. I paperet formidles de danske erfaringer for et internationalt publikum og i et internationalt perspektiv.

”Vi opsummerer forskellene mellem Integrated Project Delivery (IPD) i USA, norske strategiske samarbejder og danske strategiske partnerskaber. Den danske tilgang muliggør løbende evaluering af samarbejdet under det strategiske partnerskab i højere grad end i norske strategiske partnering-projekter. Risikodelingen mellem virksomhederne og opbakningen fra ledelsen i de strategiske partnerskaber i Danmark giver fordele for leveranceteamet i forhold til at finde en hurtig løsning frem for at placere risici,” fortæller Morten Skaarup Jensen.

Han fortæller videre, at resultaterne fra Danmark og IPD peger på, at når bygherren er mere involveret i samarbejdet, arbejder parterne i højere grad mod de samme mål – sammenlignet med norske strategiske partnerskaber.

Vi har gang i noget helt rigtigt her i Danmark

Ifølge Rolf Simonsen er paperet et godt eksempel på, at Værdibyg ikke er bange for at tage sin egen medicin og arbejde med sammenhængen mellem praksis, udvikling og forskning.

”Det ligger lidt uden for vores normale fokusområde at bidrage så direkte til forskningsartikler. Men når vi nu fik en spændende henvendelse fra de norske forskere, synes vi, at det var sjovt at bidrage med de danske erfaringer. Det giver naturligvis også viden den anden vej, og det var interessant at dykke ned i praksis fra Norge, som er et land vi ofte sammenligner os med og hvor vi på flere områder sagtens kan hente inspiration til de danske byggeprocesser” udtaler programdirektøren og fortsætter:

”En af mine konklusioner fra samarbejdet om artiklen er, at vi har gang i noget helt rigtigt her i Danmark, og vores resultater får international opmærksomhed. Det er en kæmpe cadeau til alle dem, der har været med til at tage de første skridt og udvikle ”Strategiske Partnerskaber” som koncept i Danmark”.

Samarbejdet med forskningsinstitutioner giver også vigtige input til Værdibygs arbejde og dermed også til vores anbefalinger og publikationer til aktørerne i den danske byggebranche, mener Rolf Simonsen. Han fortæller, at Værdibyg har flere gode samarbejder i gang med danske forskningsinstitutioner og ikke mindst serien af online-møder ”Mød Forskerne!”, hvor Værdibyg understøtter at noget af den spændende forskning, der foregår i Danmark, også kommer ud og inspirerer virksomhederne i byggeriet.

Værdibyg har siden 2021 drevet Netværk om strategiske partnerskaber, som pt. har over 30 medlemmer og mødes fire gange om året. Læs mere og tilmeld dig her.

Du finder paperet fra IGLC-konferencen her.

Flere nyheder

Foto af forsker til Mød forskerne! arrangement af VærdibygDI Byggeri

Om forhandlingsmetoder til et mere effektivt og værdiskabende byggeri. Se eller gense Mød forskerne!

/
Torkil Schrøder-Hansen fortalte ”Om forhandlingsmetoder til et mere effektivt ...
Foto af Værdibygs chatbotVærdibyg

AI skal lette adgangen til Værdibygs vidensbank

/
Værdibygs chatbot giver dig hurtige konkrete svar på konkrete ...
Byggeplads ved Børnehuset Svanen i Gladsaxe KommuneJonathan Grevsen

Millionstøtte til Værdibyg: Fokus på små projekter og grøn omstilling

/
Værdibyg har modtaget en bevilling på 10 millioner kroner fra ...

Værdibyg er et samarbejde mellem:

Ja tak - send mig Værdibygs nyhedsbrev

Få den nyeste viden fra Værdibyg direkte i din indbakke