Ny vejledning: Gør kontrakten til et aktiv i byggeprojektet

Kontrakten i et byggeprojekt kan andet end at fastslå, hvem der har retten på sin side. Anvendt rigtigt kan kontrakten bidrage til at fremme det gode samarbejde. Ny vejledning fra Værdibyg klæder bygherre, rådgiver og entreprenør på til at gøre kontrakten til et aktiv i byggeprojektet.

Værdibyg lancerer i dag en ny vejledning om kontraktstyring. Vejledningen indeholder gode råd og anbefalinger til, hvordan de enkelte parter håndterer de forskellige indsatser, som er en del af en god styring af de indgåede kontrakter i et byggeprojekt – uagtet entrepriseform.

”På mange projekter styres kontrakterne reaktivt fremfor proaktivt, men kontakterne og kontraktstyringen bør i langt højere grad tænkes ind i projektet som et aktivt element, der fremmer tillid og samarbejde og øger værdiskabelsen i projektet,” udtaler programdirektør i Værdibyg Rolf Simonsen, som sammen med seniorprojektleder Morten Skaarup Jensen er projektleder på udgivelsen.

Revision af AB-systemet øger behov for kontraktstyring

Vejledningen er især relevant, da behovet for kontraktstyring er øget efter AB-systemets seneste revision, hvor der er lagt større vægt på de processuelle krav, og parterne har nu en række forpligtelser og muligheder, som kræver, at man holder sig opmærksom på bestemmelser og proces.

”Der er hjælp at hente i vejledningen til de forskellige parter, som har en rolle i kontraktstyringen – det gælder både bygherrer, rådgivere og entreprenører, som kan finde råd til, hvordan de arbejder med kontrakten på strategisk, taktisk og operationelt niveau, ”fortæller seniorprojektleder Morten Skaarup Jensen.

Han mener, at det er vigtigt, at branchen får hævet det generelle niveau for arbejdet med kontraktstyring og gjort det til en mere anerkendt disciplin i organisationen.

”Med mere dedikerede organisatoriske ressourcer kan kontraktstyringen i højere grad være med til at forbedre samarbejdsrelationer og øge byggeprojekternes succes,” udtaler seniorprojektlederen.

Parterne vil gerne samarbejde – men det er ikke nemt

Hos vejledningens to penneførere er der forsigtig optimisme i forhold til at få skabt bedre samarbejde på tværs af byggeriets parter gennem bedre kontraktstyring.

”I vores dagligdag oplever vi, at alle parter gerne vil samarbejde, og at der er basis for at arbejde konstruktivt med kontrakter. Det forløb, vi har været igennem med udarbejdelsen af vejledningen, har dog også bekræftet, at det ikke er nogen nem opgave at få den maksimale værdi ud af sine kontrakter. Vi håber derfor, at vejledningen kan hjælpe byggeriets parter med at realisere den generelle intention om at bruge kontrakten som ramme for det gode samarbejde,” fortæller Lars Boe Riber og René Guldfeldt Søegaard, hhv. Manager og Director i Rambøll Management A/S.

Perspektiver på god kontraktstyring

Til lanceringen i dag er der mulighed for at høre anbefalinger, erfaringer og perspektiver på god kontraktstyring fra specialister på både bygherre-, rådgiver- og entreprenørsiden. Der er oplæg fra Malcolm Costigan, chefkonsulent, Byggeri København, Frederik Schou-Hansen, COO, arkitekt MAA, CEBRA Architecture og Henrik Ingeman Nielsen, kontraktchef, Enemærke & Petersen a/s.

Vejledningen kan downloades her – trykte eksemplarer bestilles ved at sende mail til info@vaerdibyg.dk

Vejledningen er blevet til med støtte fra den filantropiske forening Realdania.

Værdibyg er et samarbejde mellem:

Ja tak - send mig Værdibygs nyhedsbrev

Få den nyeste viden fra Værdibyg direkte i din indbakke