Ny udgivelse skal fremme brugen af genbrugsmaterialer i byggeriet

Interessen for genbrug af byggematerialer stiger, men mange praktikere oplever stadig, at det er en stor udfordring at skaffe den nødvendige dokumentation. Nu er der hjælp at hente i udgivelsen Den gode dokumentationsproces for genbrugsmaterialer, som skal give byggeriets praktikere inspiration og konkret vejledning til en bedre og lettere dokumentationsproces.

Genbrug af byggematerialer spiller en afgørende rolle for, at byggebranchen kan reducere ressourceforbrug, affaldsproduktion og CO₂-udledning. Men byggeriets praktikere er ofte udfordret af processen med at dokumentere f.eks. ydeevne, konstruktions- og brandegenskaber og arbejdsbeskrivelser, når byggematerialet har ”levet et liv”. Det problem adresserer den nye udgivelse fra Værdibyg “Den gode dokumentationsproces for genbrugsmaterialer”.

Usikkerheden er svær at håndtere

”Usikkerheden om genbrugte byggematerialers egenskaber og levetid er svær at håndtere for både bygherrer, rådgivere og udførende, og derfor fravælges genbrugte materialer ofte i mange projekter,” udtaler projektchef i Værdibyg, Nina Koch-Ørvad, som har været redaktør på udgivelsen.

Nina Koch-Ørvad mener, at den rette dokumentation af genbrugsmaterialers egenskaber vil bidrage til at nedbryde usikkerhedsbarrieren og således være afgørende for at understøtte mere genbrug i byggeriet. Spørgsmålet er så hvad ”den rette dokumentation” er, og hvordan den tilvejebringes og anvendes igennem byggeprocessen?

Fokus på best practice

Værdibygs udgivelse tager afsæt i en rapport, som er udgivet af Social- og Boligstyrelsen og udarbejdet af Værdibyg, Artelia og AAU Build.

Ifølge rådgiver hos Artelia Sigrid Charlotte Sturlason, der har været en del af arbejdsgruppen bag udgivelsen, er det en styrke, at udgivelsen fokuserer på den best practice, der findes i branchen i dag:

”Vi har gerne villet give så brugbare anbefalinger som muligt – fra praktikere til praktikere. De cases, vi præsenterer i udgivelsen, er derfor konkrete eksempler på byggerier, der er lykkedes med at genbruge mursten, trægulve, betonkonstruktioner osv. Og de gode råd er baseret på den viden og erfaring, der er opnået gennem de cases, og som forhåbentlig kan give inspiration til de mange praktikere, der gerne vil arbejde med genbrug, men som synes, at det er svært.”

Download vejledningen her

Se video fra lanceringen

Hør projektchef i Værdibyg Nina Koch-Ørvad og rådgiver i Artelia Sigrid Charlotte Sturlason fortælle om udgivelsen til lanceringen.

Fakta

  • ”Den gode dokumentationsproces af genbrugte byggematerialer” udkommer i dag og er udarbejdet af Værdibyg. Publikationens målgruppe er bygherrer, rådgivere, entreprenører og leverandører, der ønsker gode råd og konkrete handlingsanvisninger til, hvordan dokumentation af genbrugsmaterialer kan tilvejebringes og anvendes.
  • Udgivelsen tager afsæt i rapporten ”Den gode dokumentationsproces af genbrugte byggematerialer”, som er udgivet af Social- og Boligstyrelsen og udarbejdet af Værdibyg, Artelia og AAU Build. Her præsenteres en analyse af forskellige materialers genbrugspotentiale, otte cases med eksempler på byggerier, der er lykkedes med at genbruge byggematerialer og en række anbefalinger til praksis.

Værdibyg er et samarbejde mellem:

Ja tak - send mig Værdibygs nyhedsbrev

Få den nyeste viden fra Værdibyg direkte i din indbakke