Indstil projekter til Procesprisen 2024

Tirsdag den 12. marts åbner Boligfonden Kuben og Lean Construction-DK for indstillinger til Procesprisen 2024. Prisen gives til et projekt, samarbejde eller en organisation, som har taget et kritisk blik på deres processer og formået at løfte produktiviteten, dialogen eller kvaliteten gennem nye metoder. Prisen uddeles til årets Building Awards den 21. november.

Procesprisen hædrer de organisationer, projekter og samarbejder, som tør gå nye veje for at gøre deres processer bedre. Det kan være en indsats for at forbedre samarbejdet, skabe bedre beslutningsprocesser eller fremme den grønne omstilling. Kort sagt: alt det, der ikke nødvendigvis kan ses, men som gør en kæmpe forskel for byggeriet i den sidste ende.

“Det er mere end nogensinde vigtigt at have fokus på samarbejde og optimering af processer, da begge dele bliver udfordret af digitaliserings- og bæredygtighedsdagsordenen. Digitaliseringen kræver, at vi bliver klogere på hinandens behov for data og har processer, der sikrer et godt vidensflow mellem de projekterende og de udførende, som fx forrige års vinder Nyt Hospital Nordsjælland har arbejdet intenst med. Og øget bæredygtighed i byggeriet skaber nye roller og ændrer processerne og samarbejdet. Derfor er Procesprisen så relevant som nogensinde,” siger Morten Skaarup Jensen fra Lean Construction-DK og projektleder for Procesprisen.

Stadig relevant at sætte fokus på processen

Procesprisen er blevet uddelt 12 gange siden 2005 i samarbejde mellem Lean Construction-DK Netværket og Boligfonden Kuben. Og ifølge Sidse Buch, direktør i Boligfonden Kuben, er det stadig relevant at fokusere på processerne i byggeriet.

“Vi fokuserer alt for ofte på det færdige byggeri og ikke på processerne bag. Det er jo altafgørende for resultatet, at processerne og samarbejdet er på plads. Fx ved at sætte ’byggetid’ som det samlende og ufravigelige mål i byggeprocessen og skære to tredjedele af tidsplanen, som sidste års vinder – Statens Serum Institut – formåede. Jo bedre processer, jo bedre byggeri,” siger Sidse Buch, direktør i Boligfonden Kuben.

Indstillinger til prisen åbner den 12. marts og slutter den 13. juni. Det er muligt at indstille en eller flere kandidater. Læs om Procesprisen og indstil kandidater til prisen her.

Stolt vinder

Statens Serum Institut vandt sidste års Procespris for processen bag opførelsen af en ny højtsikret køle- og frysebygning. Bygningen på 1600 m2 er opført til opbevaring af Covid-19 vacciner. Det var en akut byggesag med en ekstremt hurtig eksekvering med fokus på flow og samarbejde, og der gik under en uge fra beslutning om opførelse til den første entreprenør startede arbejdet.

“Vi er rigtig glade for og stolte over at have vundet Procesprisen. Vi ser prisen som en stor anerkendelse af projektet, og den proces, der bragte os i mål med projektet. Og vi er glade for, at det giver os en mulighed og en platform til at fortælle hele branchen om den særlige proces og den læring, der ligger i projektet,” udtalte projektchef Hanne Gundelach fra bygherren Statens Serum Institut ved prismodtagelsen.

Interview med vinderen af Procesprisen 2023

Du kan se hele interviewet med projektchef Hanne Gundelach fra Statens Seruminstitut, hvor hun fortæller mere om, hvad prisen betyder, og hvad hun har lært af projektet og den særlige proces bag.

Værdibyg er et samarbejde mellem:

Ja tak - send mig Værdibygs nyhedsbrev

Få den nyeste viden fra Værdibyg direkte i din indbakke