Husk at tage margueritruten
Hvis du skal lave en succesfuld renovering, må du vælge den langsomme rute for at få alle mellemregningerne med, lyder det fsb’s projektchef Helene Freiesleben Bjergelund, som står bag renoveringsstrategien for Lundevænget på Østerbro i København.
Helene Freiesleben Bjergelund har lagt fire år i forarbejdet til den 624 mio. kr. renoveringssag, der afsluttes i 2022. Hun designede sammen med rådgiverne fra Rambøll en renoveringsstrategi, der både kom omkring visionen for renoveringen, bygningens tilstand, afdækkede økonomien i projektet og planlagde organiseringen af renoveringsarbejdet.
Det var et godt træk at tage rådgiveren med på råd, da vi er ret enige med bygherren fsb om fortolkningen af strategien efterfølgende. Så snart man kommer i gang med processen, er der mange ting, der trækker i en anden retning væk fra strategien. Der er forskellige interessenter med forskellige krav. Her er det vigtigt at holde kæden stram og huske på, hvad der var den egentlige strategi og vision for projektet. Omvendt må man heller ikke stirre sig blind på strategien. Der skal være plads til at korrigere den undervejs, siger arkitekt Jesper Møller fra Rambøll, der er totalrådgiver på projektet.
Prøvebolig
Et centralt element i renoveringsstrategien er at udvikle Lundevænget i tråd med bebyggelsens historie. fsb gik derfor tilbage til de gamle tegninger og lavede en prøvebolig med vinduer i det oprindelige design for at teste arkitekturen. Prøveboligen var et værdifuldt værktøj i dialogen med beboerne og Københavns Kommune. Den blev også brugt til at teste, om installationerne var placeret hensigtsmæssigt i forhold til drift og vedligehold efterfølgende:
Set fra et totaløkonomisk perspektiv er renoveringens økonomi kun en lille del af den efterfølgende driftsøkonomi. Derfor er det vigtigt at træffe de rigtige valg, også set med driftsmæssige briller, siger Helene Freiesleben Bjergelund.
Beboerinddragelse og interessentanalyse
fsb begyndte tidligt at inddrage beboerne i den kommende renovering. Det skabte ejerskab og opbakning til projektet. Derudover har en masse andre interessenter været informeret undervejs.
Beboerne er nøglen til at få projektet til at lykkedes. Rygter og forvirring kan ødelægge ethvert godt projekt. Så vi har brugt meget energi på at informere og få genhusningen til at virke fra dag ét, siger Helene Freiesleben Bjergelund.
I mange renoveringsprojekter lægger økonomien en dæmper på drømmene. Sådan var det også i Lundevænget, hvor der ikke var råd til nye altaner. Men det er præmissen, at noget bliver skåret fra undervejs. Det rører ikke ved, at det har været en virkelig god renoveringsproces:
Jeg plejer at sige, at vi skal tage Margueritruten, når vi renoverer. Vi skal forbi alle hjørner og se alle sving for at få det bedste resultat. Det nytter ikke noget at tage motorvejen, for du misser en masse vigtige informationer. Jeg er virkelig stolt af processen og glad for det gode samarbejde, vi har haft med rådgiveren, slutter Helene Freiesleben Bjergelund.
Bliv klogere på hvad en god renoveringsstrategi kan gøre her