Se eller gense Mød Forskerne: Helle Lohmann Rasmussen om drift til byg

Til seneste udgave af vores online-mødeserie "Mød Forskerne!" fortalte Helle Lohmann Rasmussen om processerne for overførsel af viden fra drift til byggeri, som hun har forsket i.

Når vi planlægger og designer nye bygninger, er det afgørende, at vi bruger den viden, vi har fra de mange bygninger, vi allerede bruger og drifter. Det er alle i byggeriet enige om, men hvordan foregår det i praksis og hvorfor er det så svært? Det er nogle af de vigtige spørgsmål, som Helle Lohmann Rasmussen, ph.d., direktør i Dansk Facilities Management har forsket i som ph.d.-studerende på DTU og som hun fortalte om på mødet.

Facilities Management’s typologi over performance gaps i nye bygninger

Som del af forskningsprojektet har hun kortlagt, hvilke besværligheder, dem der tager sig af bygningerne, nemlig Facility Management, oplever i selv helt nye bygninger, og det er ikke så lidt. Kortlægningen af besværligheder er samlet i en ”performance gap typologi”, hvor det ellers velkendte problem med et højere energiforbrug end forventet, kun er en blandt 12 vanskeligheder.

Sammenligning af processer for færgebyggeri og byggeri på landjord

For at blive klogere på, hvorfor disse uhensigtsmæssigheder opstår, har Helle blandt andet sammenlignet processer for overførsel af viden fra drift til byggeri i hhv. byggeprojekter på landjorden og byggeri af danske færger. I sammenligningen ser det ud til at projektlederens forhold til driftsperioden spiller en større rolle for indtænkning af drift, end f.eks. antallet af initiativer til at overføre driftsviden.

Helle fortalte om nogle af hovedpointerne fra hendes forskning, og invitererede til dialog om de mange spørgsmål, der endnu ikke er noget svar på, når det kommer til overførsel af viden fra drift til byg.

Se eller gense omline-mødet om drift til byg

Du kan nu se eller gense Helle Lohmann Rasmussens oplæg:

Flere nyheder

Jonathan Grevsen

Se eller gense Morgenskarp om bæredygtighedsledelse

/
Ved Værdibygs seneste Morgenskarpe morgenmøde blev der leveret ...
Byggeplads ved Børnehuset Svanen i Gladsaxe KommuneJonathan Grevsen

Hvor får jeg mindst CO2 for pengene?

/
Branchen har generelt fået godt styr på, hvordan man ...
Wissenberg A/S

Bæredygtighedsscreening øger bæredygtighedsniveauet i byggeprojekter

/
Den rådgivende ingeniørvirksomhed Wissenberg A/S bruger bæ...

Værdibyg er et samarbejde mellem:

Ja tak - send mig Værdibygs nyhedsbrev

Få den nyeste viden fra Værdibyg direkte i din indbakke