I bygge- og anlægsbranchen er nøglen til fremskridt en konkret tilgang til bæredygtighed

Så er det blevet den første december og dermed tid til Værdibygs julekalender. Bag den første låge finder vi et indspark fra Poul-Erik Olsen, bæredygtighedschef i CG Jensen A/S. Følg julekalenderen på vores LinkedIn-side hver dag til og med juleaften.

I denne søde juletid, skal der også sparkes lidt til traditionerne. Byggebranchen kan ikke bare køre videre med business as usual, hvis vi skal give vores bidrag til – om ikke grøn jul, så i hvert fald grønne omstilling. Derfor har vi inviteret en række af byggeriets grønne stemmer til at komme med deres bud på konkrete tiltag og handlinger, der kan hæve bæredygtighedsniveauet i bygge- og anlægsprojekter. Ét af ønskerne i sidste års julekalender var, at Værdibyg blev bedre til at huske anlægsbranchen, og det tager vi selvfølgelig alvorligt. Derfor er det første bidrag til julekalenderen fra bæredygtighedschef i CG Jensen A/S Poul-Erik Olsen,  som her giver 15 gode råd til bygherrer, rådgivere og entreprenører, som ønsker god bæredygtighed i deres anlægsprojekt. God læselyst, og husk, at følge julekalenderen på vores LinkedIn-side.

Byggebranchen er allerede på rette vej med konkrete CO2-målsætninger

I bygge- og anlægsbranchen er nøglen til fremskridt en konkret tilgang til bæredygtighed, fri for forvirrende jargon og akronymer. Dette betyder at man fokuserer på specifikke, praktiske tiltag på byggepladserne, gennemtænkte materialevalg og velovervejede anbefalinger for at opnå effektive og bæredygtige løsninger. Byggebranchen er allerede på rette vej med konkrete CO2-målsætninger, som er integreret i Bygningsreglementet. Disse målsætninger skaber klare retningslinjer for, hvordan vi når vores mål.

LCA udfordrer anlægsbranchen

Derimod står anlægsbranchen over for udfordringer, herunder manglen på entydige metoder til at beregne livscyklusanalyser (LCA). Selvom værktøjer som InfraLCA er hjælpsomme, er usikkerheden stor uden klare beregningsmetoder, og dermed bliver det umuligt at sætte rammebetingelser og mål.

Jeg håber med nedennævnte at kunne sparke lidt konkrete tiltag ind i anlægsprojekter der, hvor det hele starter – nemlig ved udbuddet og kravsætning. Vi bliver tit mødt med ønsker fra kunder der “lige” skal have lidt blandet bæredygtighed med i et anlægsprojekt – nogle gange ser vi ligefrem udbudsmaterialer hvor det er tydeligt, at der er en person, der pludselig har fået en lys ide om at projektet “da også skal have lidt bæredygtighed med”. Måske ligger der ovenikøbet et ønske fra politikerne…

De her uplanlagte og uigennemtænkte “hovsa-løsninger” for implementering af bæredygtighed i anlægsprojekter giver som regel dårlig værdi og ikke særlig konkrete tiltag. I ved; dårligt spørgsmål = dårligt svar!

15 råd til god bæredygtighed i dit anlægsprojekt

Derfor er der her en række gode råd, hvis du som bygherre, rådgiver eller entreprenør står og vil have god bæredygtighed i dit anlægsprojekt.

  1. Vær realistisk i bæredygtighedsambitionerne, og sørg for, at de kan implementeres i praksis
  2. Bygherren skal tage klar stilling til bæredygtighed og kommunikere dette tydeligt i udbudsmaterialet
  3. Sørg for at afsætte tilstrækkelige økonomiske ressourcer og tid til bæredygtighedsinitiativer i den første fase -”Design- og optimeringsfasen”
  4. Involver rådgivere og entreprenører tidligt i processen for at sikre, at bæredygtighed er en integreret del af projektet. Konkurrer f.eks. på dækningsgrad, fiktiv TBL og åben kalkulation
  5. Implementer metoder til at måle bæredygtighedsresultater. (f.eks.Infra LCA)
  6. Sørg for at have en dyb forståelse af, hvad bæredygtighed betyder i forhold til det specifikke projekt.
  7. Definer klart, hvem der har ansvar for bæredygtighedsinitiativerne, og hvordan risiko er fordelt
  8. Sørg for, at alle parter har en fælles forståelse af de anvendte definitioner og terminologi i udbudsprocessen
  9. Husk beskrivelse af hensigt og bygherres succeskriterier: Gør det klart, hvad der forventes opnået med projektet, og hvad dine succeskriterier er
  10. Gør dine bæredygtighedskrav så konkrete som muligt, eventuelt ved at udarbejde et detaljeret bæredygtighedsprogram. Stil ikke for mange krav, som der kun er få, som kan dokumentere
  11. Vælg den mest økonomisk fordelagtige løsning, ikke nødvendigvis den med den laveste pris. Bæredygtighed kan ofte spare penge på lang sigt. Definer, hvor i tildelingskriterierne bæredygtighed indgår – kvalitet, bæredygtighed? Og hvor meget. Beskriv konkret rammerne og konkurrence-rummet for bæredygtighed i tildelingskriterierne
  12. Find en rådgiver, der har den nødvendige viden til helt tidligt i projektfasen at afdække bæredygtighedspotentialet. Fokuser på designoptimering – herunder tilstrækkelige forundersøgelser!
  13. Udbyd med krav til bæredygtighed: Når entreprenører ved, at der er krav, vil de konkurrere på dem og drive prisen nedad. Det kan være CO2 reduktionskrav, materiale-krav, EPD, krav til genbrugsmaterialer m.m.
  14. Udform en strategi for involvering af SMV’er: Små og mellemstore virksomheder skal også være med, så overvej at udforme en strategi for deres inddragelse-f.eks. lav PQ med opdelte reference-krav.
  15. Tidlig dialog med markedet – få dem ind i de tidlige faser, hvis de skal påvirke bæredygtigheden i projektet.

Med disse strategier håber jeg at inspirere til effektive og gennemtænkte bæredygtighedstiltag i anlægsbranchen, som vil bringe reel og langvarig forandring.

Flere nyheder

Jonathan Weimar

Ny digital udgivelse viser, hvordan du plukker de lavthængende grønne frugter i byggeriet

/
Ny digital udgivelse om bæredygtighedstiltag giver konkrete eksempler og ...
BæredygtighedsambassadørJonathan Grevsen

Håndværkerne skal være med til at løfte den bæredygtige indsats

/
Værdibyg og Aarsleff udvikler og afprøver et nyt ...
Lancering af Værdibygs vejledning "Bæredygtighedsledelse".Jonathan Grevsen

Årsrapport 2023

/
Værdibygs årsrapport 2023 er nu tilgængelig. Her får ...

Værdibyg er et samarbejde mellem:

Ja tak - send mig Værdibygs nyhedsbrev

Få den nyeste viden fra Værdibyg direkte i din indbakke