Nyt projekt skal optimere samarbejde og produktivitet i renoveringsprojekter

I forbindelse med regeringens hjælpepakker til byggeriet, vil vi i den kommende tid se mange store renoveringsprojekter af bl.a. boliger. For at kunne overholde tidsrammer og budget, kræver det et godt samarbejde. Et nyt projekt skal nu undersøge, hvorvidt brugen af lean-metoder kan styrke samarbejdet og forbedre produktiviteten i både små og store renoveringsprojekter.

Renoveringsprojekter er komplekse og stiller store krav til samarbejde, grundigt forarbejde og en gennemtænkt udførelse. Og projekterne er ikke blevet mindre komplicerede, efter der er kommet krav til standarder indenfor energieffektivitet og miljø. Med afsæt i grundtanken om, at brugen af lean-tilgangen øger produktiviteten, kvaliteten og styrker samarbejdet, skal Lean Construction-DK Netværket i samarbejde med LivingLean og Statens Byggeforskningsinstitut (SBi/BUILD) nu undersøge konkrete cases, og på baggrund af det udvikle lean-metoder inden for renovering:

”Vi glæder os til at skyde projektet i gang, så vi allerede om et år kan præsentere en række konkrete anbefalinger, der skal bidrage til at vi får nogle bedre renoveringsprojekter. Ved at undersøge lean-tilgangen, skal vi udvikle nye metoder og værktøjer, som kan bruges direkte i fremtidige renoveringsprojekter” fortæller Rolf Simonsen, programdirektør i Værdibyg.

Anbefalinger til små og store byggesager

Lean-tilgangen skal undersøges og udvikles på to cases, der repræsenterer to forskellige renoveringssager, herunder en lille og stor beboelsesejendom, der er i forskellige stadier af renoveringsprocessen og har forskellig kompleksitet. På den måde tager undersøgelsen hensyn til renoveringsprojekters forskellige og uforudsigelige natur, og skal samtidig sikre, at anbefalingerne kan bruges på et bredt udsnit byggesager. Som en del af undersøgelsen skal der bl.a. afholdes workshops og tavle- og informationsmøder, som der efterfølgende skal måles effekten af på forskellige måder. Til sidst vil erfaringer og metoder blive opsamlet i konkrete anbefalinger til både bygherrer, rådgivere og de udførende.

 

Mere information om Lean i renovering

Lean er metode og et tankesæt, der ved hjælp af forskellige metoder har til hensigt at effektivisere byggeprocesser, gøre medarbejdere mere produktive, og samtidig minimere forskellige former for tidsspild. Metoden blev implementeret i byggeriet i midten af 90’erne, og er før blevet brugt til at optimere produktivitet i flere forskellige industrier.

Projektgruppen består af Lean Construction-DK Netværket, der hører ind under brancheinitiativet Værdibyg, Statens Byggeforskningsinstitut (SBi/BUILD), LivingLean og afdelingsleder og konsulent fra DTU, Jakob Lemming.

Projektet er støttet af Realdania og Grundejernes Investeringsfond.

Flere nyheder

Jonathan Weimar

Ny digital udgivelse viser, hvordan du plukker de lavthængende grønne frugter i byggeriet

/
Ny digital udgivelse om bæredygtighedstiltag giver konkrete eksempler og ...
BæredygtighedsambassadørJonathan Grevsen

Håndværkerne skal være med til at løfte den bæredygtige indsats

/
Værdibyg og Aarsleff udvikler og afprøver et nyt ...
Lancering af Værdibygs vejledning "Bæredygtighedsledelse".Jonathan Grevsen

Årsrapport 2023

/
Værdibygs årsrapport 2023 er nu tilgængelig. Her får ...

Værdibyg er et samarbejde mellem:

Ja tak - send mig Værdibygs nyhedsbrev

Få den nyeste viden fra Værdibyg direkte i din indbakke