Fra ressourcekortlægning til genbrug

Værdibyg tager fat på arbejdet med ny vejledning om ressourcekortlægning. Derfor inviterer vi nedrivere, rådgivere, bygherrer og entreprenører – gerne med tidligere erfaring eller berøring med en vellykket ressourcekortlægning – til at deltage i et workshop-forløb om emnet.

Værdibyg indleder nu arbejdet med en ny vejledning, som skal klæde byggeriets aktører på til at udarbejde og anvende en ressourcekortlægning gennem hele byggeprocessen for derved at understøtte mere genbrug og genanvendelse af byggematerialer og bidrage til et mindre klimabelastende og ressourceforbrugende byggeri.

Baggrunden for vejledningen er, at der er et lovforslag under udarbejdelse, som kommer til at stille krav om selektiv nedrivning af byggerier over 250 m2. Hvis lovforslaget vedtages, træder loven i kraft den 1. juli 2024.

Ressourcekortlægning giver værdifuld information

I en selektiv nedrivning skal materialer adskilles og sorteres under nænsom nedtagning, så der kan opnås maksimal genbrug og recirkulering. Det er her ressourcekortlægningen kommer ind i billedet.

Projektchef i Værdibyg Nina Koch-Ørvad fortæller, at der er mange, der oplever, at man kun gør brug af en ressourcekortlægning i de tidlige faser. Men det betyder ofte, at vigtig viden om ressourcerne ikke forankres i projektet, og dermed forsvinder de gode intentioner om at genbruge og genanvende ofte i takt med, at projektet udvikler sig.

”Vi skal undgå at ressourcekortlægning bliver en ”opstartsydelse”, for der er meget vigtig information i ressourcekortlægningen, som gør det nemmere at genanvende og genbruge så mange af de nedtagne materialer som overhovedet muligt. Det vil lette dokumentationsprocessen for dem, der ønsker at genanvende de nedtagne materialer. Og dermed potentielt øge markedsværdien af materialerne”, udtaler Nina Koch-Ørvad, som sammen med vejledningens pennefører Niels Trap, medejer af TRE – rådgivende ingeniører, står for udarbejdelse af vejledningen.

Nina Koch-Ørvad fortæller videre, at man undervejs i workshopforløbet og under udarbejdelsen af vejledningen vil koordinere tæt med Miljøstyrelsen, så der sikres et godt samspil med den kommende lovgivning og de nye krav til branchens aktører.

Vil inddrage alle led i materialets rejse

For at få kortlagt og givet anbefalinger til den gode proces omkring ressourcekortlægning, ønsker Værdibyg at inddrage relevante aktører fra alle led i materialets rejse fra nedtagning til genanvendelse. Dvs. nedrivere, rådgivere, bygherrer og entreprenører, som gerne har erfaring eller berøring med en god ressourcekortlægning.

”Formålet med den kommende vejledning er ikke bare at klæde branchen på til at overholde lovgivningen. Lovgivningen aktualiserer behovet. Det handler i endnu højere grad om at få rustet både dem, der skal udarbejde den gode ressourcekortlægning, og dem, der skal anvende den, til opgaven, fordi det er en værdiskabende og nødvendig aktivitet i den grønne omstilling af byggeriet,” udtaler Niels Trap.

Vil du bidrage?

Vil du bidrage med din faglighed og praktiske erfaring og deltage i 3-4 workshops om emnet, og er du medlem af en af de syv brancheorganisationer bag Værdibyg? Læs mere om forløbet og tilmeld dig her: Tilmelding til workshop-forløb

Fakta

Hvis lovforslaget vedtages, som det ser ud nu, indføres der krav om selektiv nedrivning af byggerier over 250 km2. Der vil herefter bl.a. blive stillet krav om:

  • at der udarbejdes en standardiseret nedrivningsplan, forud for nedrivning af et byggeri, der bl.a. skitserer, hvilke materialer byggeriet indeholder, hvordan de forventes håndteret – og en kortlægning af problematiske stoffer
  • at bygherre skal udpege en såkaldt miljø- og ressourcekoordinator (MRK), der skal sikre, at bygherrens forpligtelser varetages forsvarligt i både planlægnings- og udførelsesfasen. MRK skal have taget en kort MRK-uddannelse eller besidde påkrævede kompetencer
  • at nedrivningsvirksomheder skal være autoriserede til at udføre selektiv nedrivning og anvende en ressource-ansvarlig, der (ligesom MRK) har taget en kort MRK-uddannelse eller besidder påkrævede kompetencer

 

Værdibyg er et samarbejde mellem:

Ja tak - send mig Værdibygs nyhedsbrev

Få den nyeste viden fra Værdibyg direkte i din indbakke