Lean-metoder øger samarbejdet og kvaliteten i renoveringsprojekter

I udviklingsprojektet ”Lean i renoveringsprojekter” er der det sidste år blevet arbejdet på at udvikle metoder og værktøjer, som kan forbedre produktiviteten på renoveringssager i et helhedsorienteret perspektiv med fokus på både effektivitet, kvalitet og samarbejde.

Målet er, at de metoder og værktøjer, der bliver udviklet i projektet skal kunne anvendes direkte i fremtidige renoveringsprojekter – projektet til gavn for en samlet byggebranche. Et af de to steder, hvor metoderne er blevet afprøvet i praksis, er renoveringen Byager Vænge i Birkerød.

Projektet undersøger, hvorvidt anvendelsen af lean i renoveringsprojekter styrker samarbejdet og forbedrer processerne. Resultaterne bakkes op af et stort datasæt indhentet fra særligt renoveringen Byager Vænge, hvor der er udført adskillige målinger, interviews og observationer som kvalificering og opfølgning af de indsatser der er gjort på projektet.

Renoveringsprojekt i Birkerød som konkret case

Siden sommeren 2020 har udviklingsprojektet fulgt renoveringen Byager Vænge. Her knokler hovedentreprenøren Ole Jepsen sammen, med sine fagentreprenører, for at give 124 boliger en ny klimaskærm, køkkener og badeværelser.

I den periode, hvor ”Lean i renoveringsprojekter” har været tilknyttet processen er der gjort særlige indsatser for at strukturere byggemøderne, ligesom teamet er blevet introduceret for formandsmødet, som nu afholdes to gange ugentligt.

De ugentlige byggemøder inkluderer nu et kig til lean-metoden ”de syv strømme”, hvor man ser på de forhold, der påvirker en aktivitet i byggeprocessen, såsom: forudgående aktiviteter, materialer, information, mandskab og materiel, ligesom 3-ugers tidsplanen og den lokationsbaserede planlægning er blevet et fast punkt på dagsordenen.

Positive effekter

I følge byggeleder Mikkel Salomon fra Ole Jepsen, har de særlige indsatser haft en positiv effekt på samarbejdet.

”I produktionen er der helt konkret kommet bedre ro på og overskud at levere en ordentlig kvalitet. Tidligere have de enkelte faggrupper tendens til at klumpe sammen og gå i vejen for hinanden til stor frustration for håndværkerne. Nu har vi optimeret på vores planlægning og koordinering og kan derfor levere en bedre ydelse i et mere effektivt flow på projektet”, udtaler Mikkel Salomon.

Også Kristian Vestergaard, som er tømrerformand hos fagentreprenøren JBS, har kunnet se positive effekter af indsatser på produktiviteten.

”Indsatserne har gjort, at det glider bedre her på pladsen. Folkene ved, hvad de skal, og hvor de skal være henne, så vi ikke går oven i hinanden, og vi alle kan være her”, fortæller Kristian Vestergaard.

Se mere

I videoen her, kan du høre Kristian og Mikkel fortælle mere om, hvordan indsatserne har gjort en forskel for både samarbejde, tillid og produktivitet på projektet, og hvad de vil tage med sig videre i kommende projekter.

”Lean i renoveringsprojekter” gennemføres i et samarbejde mellem Lean Construction-DK Netværket, BUILD og LivingLean.

Det er Boligselskabet Birkebo, der er bygherre på renoveringen Byager Vænge, som blev påbegyndt i 2017 og først afsluttes i 2022. Etape 6 af 7 forventes afleveret kort efter sommerferien.

 

Projektet er støttet af Realdania og Grundejernes Investeringsfond.

Flere nyheder

Jonathan Weimar

Ny digital udgivelse viser, hvordan du plukker de lavthængende grønne frugter i byggeriet

/
Ny digital udgivelse om bæredygtighedstiltag giver konkrete eksempler og ...
BæredygtighedsambassadørJonathan Grevsen

Håndværkerne skal være med til at løfte den bæredygtige indsats

/
Værdibyg og Aarsleff udvikler og afprøver et nyt ...
Lancering af Værdibygs vejledning "Bæredygtighedsledelse".Jonathan Grevsen

Årsrapport 2023

/
Værdibygs årsrapport 2023 er nu tilgængelig. Her får ...

Værdibyg er et samarbejde mellem:

Ja tak - send mig Værdibygs nyhedsbrev

Få den nyeste viden fra Værdibyg direkte i din indbakke