Nyt medlem af følgegruppen: Nyuddannede unge forventer en digitaliseret proces

Katrine Voigt er nyt medlem af Lean Construction-DK Netværkets følgegruppe, som er med til at kvalificere og sparre omkring indhold og aktiviteter i Lean Construction-DK. Katrine er til daglig er proces- og mængdespecialist i entreprenørvirksomheden Enemærke & Petersen a/s og vi har spurgt Katrine om, hvordan hendes interesse for lean er opstået, og hvorfor hun har valgt at takke ja til posten i følgegruppen.

Hvad er baggrunden for din interesse for lean, og hvad arbejder du/I med lige nu?

Min interesse for lean startede helt fra studiet af, da jeg har en stor interesse for processer i byggeprojekter. Specialet, som jeg lavede på studiet, handlede om digitalisering af lean-processer i byggeprojekter, som gav en god indgang til hele lean-tankegangen. Det arbejde kunne Enemærke & Petersen (E&P) se værdien i, og det er det, jeg arbejder med i dag. Mit arbejde handler i høj grad om at udvikle og implementere løsninger som er digitale og lean, og som er funderet i byggepartnerskabet TRUST. Den type af samarbejde, der findes på TRUST, skaber også et godt afsæt for udvikling af gode lean-løsninger, som kan bredes ud på mange projekter.

Hvordan skaber lean-tilgangen værdi i E&P og på jeres projekter?

E&P har igennem mange år arbejdet med lean, og forsøger hele tiden at forbedre tilgangen. Lean-tilgangen skaber et system i hverdagen, som gør det muligt for byggeledelsen at skabe værdi på sagerne. Et godt eksempel er vores LPS-møder som er faste møderul med de relevante underentreprenører og vores egenproduktion i løbet af byggeperioden, hvor de indgår som en del af projektet.

Jeg sidder meget med digitalisering af processer, som er tilpasset lean-tilgangen – fx samarbejde med leverandører. Her skal man finde en digital lean-proces, hvor alle har adgang til informationer, og hvor informations-flowet samtidig løber hurtigt og smidigt. Værdien skabes, når alle har adgang til informationer, som man ellers skulle ringes ved om, og når der ikke sker fejl i bestillinger og efterfølgende fakturering.

Hvad er jeres største udfordringer lige nu?

Uden at kunne tale på hele E&P’s vegne ser jeg udfordringer med, at når der kommer nye kollegaer til, skal de læres op i E&P’s metoder, som godt kan være anderledes, end det de kommer fra. Det er ikke alle, der er bekendt med lean-principperne i det daglige arbejde når de kommer til E&P.

Noget af det, der kendetegner byggeriet, er, at ting ændrer sig i løbet af byggeperioden, og der har lean-principperne nogle gode tiltag til at håndtere ændringer. Det kunne være interessant at kunne inkorporere det i byggeprocessen og på sigt også i den digitale proces.

Hvorfor har du valgt at takke ja til at deltage i følgegruppen, og hvad håber du på at kunne bidrage med?

Det, der gør det interessant for mig at deltage i følgegruppen for Lean Construction DK, er, at jeg får en finger på pulsen ift., hvad der sker på lean-området, og hvordan det potentielt kan digitaliseres. Unge mennesker fra uddannelser forventer i dag at komme til en digitaliseret proces, men inden digitaliseringen skal der være styr på processerne. Processerne går forud for digitalisering, da det skal være de korrekte processer, man digitaliserer, ellers kan digitaliseringen gå imod lean-principperne og faktisk modvirke lean med rigide digitale processer.

Jeg vil kunne bidrage med en forståelse af – og en tanke på – hvad der ville give mening at gøre mere digitalt.

Lean Construction-DK deltager jo også i nogle udviklingsmøder med resten af Europas Lean-grupper, som jeg ser meget frem til at deltage i, og hvor jeg glæder mig til at høre mere om, hvad der arbejdes med i andre lande.

Vi byder Katrine et varmt velkommen i Følgegruppen og ser frem til samarbejdet.

Følgegruppen har nu ti medlemmer og består af:

  • Morten Skaarup Jensen, seniorprojektleder, Værdibyg
  • Rolf Simonsen, programdirektør, Værdibyg
  • Katrine Voigt, Proces- og mængdespecialist, Enemærke & Petersen a/s
  • Malene Raagaard Møller, senior udviklingschef, NCC
  • Søren Wandahl, Deputy Head of Department & Professor at Department of Civil and Architectural Engineering, Aarhus Universitet (Søren sidder desuden som observatør I Værdibygs styregruppe på vegne af Lean Construction-DK)
  • Randi M. Christensen, Sustainability Director, COWI
  • Jakob Lemming, Lab Manager – Digital Transformation Lab, Aarhus Universitet
  • Sidse Buch, politisk-økonomisk konsulent, BAT-kartellet
  • Jan Buur Frederiksen, projektchef, Center for Ejendomme, Region H
  • Ask Hesselager, proceskonsulent

Følgegruppen mødes fem-seks gange om året.

Et aktivt netværk på tværs af branchen

Lean Construction-DK er et netværk for virksomheder, organisationer og uddannelsesinstitutioner i byggeriet som har, eller ønsker værktøjer til at implementere og/eller fremme lean construction i sine byggeprocesser. Lean Construction-DK arbejder bl.a. med at udbrede danske og internationale erfaringer om den trimmede og optimerede byggeproces. Vi ønsker en absolut minimering af spild ved hele tiden at stræbe efter det perfekte, lære og forbedre processerne i byggeriet.

Netværket udarbejder vejledninger og kurser om forbedring af produktivitet og samarbejde i byggeprocessen.

Herudover arrangerer netværket 15-20 årlige aktiviteter og medlemsmøder om aktuelle problemstillinger og udfordringer i byggeprocessen. Møderne afholdes enten som oplæg fra inviterede eksperter eller som diskussionsfora, hvor medlemmerne sammen diskuterer og udvikler forståelsen for byggeprocessen.

Medlemmer får bl.a.:

  • Adgang til lukkede medlemsmøder, netværkets studiekreds og gratis deltagelse ved vores kurser og årskonference
  • Medbestemmelse på de emner og temaer vi arbejder med

Læs mere om medlemskab her

Værdibyg er et samarbejde mellem:

Ja tak - send mig Værdibygs nyhedsbrev

Få den nyeste viden fra Værdibyg direkte i din indbakke