Ny rapport: Det er samspillet mellem samarbejde og teknologi, der skaber værdi i byggeprojektet

Hvordan får man et byggeri til rette tid, pris og kvalitet ved aktivt at bruge de digitale muligheder til at styrke samarbejdet? Det spørgsmål har man søgt svar på i demonstrationsprojektet Bagsværd Observationshjem, og nu lanceres rapporten om projektet.

Erfaringsrapporten fra demonstrationsprojektet kan hentes her

BUILD’s evalueringsrapport kan hentes her

En af de store aktuelle udfordringer i byggeriet er, hvordan man bliver bedre til at dele digitale data på tværs af projektets parter. Den udfordring har konsortiet bag demonstrationsprojektet Bagsværd Observationshjem arbejdet med at finde konkrete løsninger på igennem det sidste halvandet år.

”Digitalt samarbejde på tværs har potentiale til at skabe bedre og mere bæredygtige byggeprojekter og nedbringe risikoen i projektet på mange forskellige måder. Byggebranchen er en sektor, der har et enormt potentiale for at udvikle denne dagsorden. I dette projekt er der blandt andet blevet gjort en stor indsats for at bruge data og skabe en samarbejdsmodel, der løbende giver alle parter indsigt i både den økonomiske udvikling, fremdriften og konsekvenserne ved designvalg i projektet,” fortæller Peter Fangel Poulsen, som er direktør hos rådgivningsvirksomheden BAUHERR.

Bedre beslutningsgrundlag og dialog

Konkret har der i projektet været udført økonomiberegninger med langt højere frekvens end normalt, forklarer Rolf Büchmann-Schlorup, som er partner hos bygherres teknologirådgiver HD Lab. Beregningerne har været baseret på mængder fra BIM-modeller, og informationerne er blevet visualiseret i dashboards.

Dette har givet projektets parter et opdateret overblik over projektets økonomi og udvikling, hvilket har været et udtalt ønske fra bygherre, som har fået et bedre grundlag at træffe beslutninger ud fra. Men det har også udfordret bygherres rolle i projektet.

”Det har krævet en del af os som bygherre at gå forrest i udlevelsen af disse digitale ambitioner i projektet,” udtaler Marianne Madsen, udviklingskonsulent hos bygherren LIVSVÆRK, og fortsætter: ”Det fordrer et særligt nærvær og engagement, og man skal forholde sig til nye værktøjer og arbejdsmetoder. Til gengæld oplever jeg, at både samarbejdsformen og teknologien har bidraget positivt til projektets udvikling. Vi har fået et bedre beslutningsgrundlag tidligt i projektet og en langt mere kvalificeret dialog med både rådgiver, entreprenør og brugerne på institutionen. Hvis jeg kunne bestemme, gjorde vi dette på alle vores projekter.”

Fokus på projektets overordnede målsætninger

Det har været tydeligt gennem hele projektet, at teknologi og samarbejde er uløseligt forbundet, mener seniorprojektleder i Værdibyg, Stephan Sander.

”Det er en udbredt misforståelse, at teknologien alene kan løse alle problemer. Teknologi kan understøtte samarbejdet på mange måder, men det kræver også et tæt samarbejde og en god dialog at få teknologien til at fungere og skabe værdi i projektet. Det afgørende er, at når de to dele spiller sammen, så skaber de bedre fælles forståelse og mere fokus på projektets overordnede målsætninger blandt parterne,” udtaler Stephan Sander.

Perspektiver for branchen

Demonstrationsprojektet er efter sin afslutning blevet evalueret af BUILD i rapporten ”Digitale værktøjer og samarbejdsformer – evaluering af demonstrationsprojekt Bagsværd Observationshjem”. Her bliver det vurderet, hvilken effekt det digitale samarbejde og teknologien har haft i projektet.

Ifølge Stefan Gottlieb, forskningsgruppeleder og seniorforsker, BUILD – Institut for Byggeri, By og Miljø, som står bag rapporten, er der vigtig læring for branchen at hente i projektet.

”Det, som branchen kan lære af erfaringerne fra demonstrationsprojektet, er blandt andet, at digitale værktøjer og nye teknologier ikke i sig selv giver et mere effektivt og bæredygtigt byggeri. Digitale værktøjer og teknologier skaber kun værdi i et tæt samspil med understøttende samarbejdsmetoder og -processer. Og hvis man vil undgå, at projektets parter falder tilbage i vante mønstre, når projektet bliver udfordret, er det nødvendigt at kigge på incitamenter i sit aftalesæt og tværfaglige kompetencer i teamet.”

Erfaringsrapporten fra demonstrationsprojektet kan hentes her.

BUILD’s evalueringsrapport kan hentes her.

Fakta om projektet
Demonstrationsprojektet Bagsværd Observationshjem er støttet af Bolig- og Planstyrelsen og Realdania og er en del af Initiativ 4 under den nationale Strategi for digitalt byggeri. Demonstrationsprojektet løber indtil medio 2022. Konsortiet bag demonstrationsprojektet består af LIVSVÆRK, Bauherr, HD Lab og Værdibyg.

Flere nyheder

Statens Serum Institut vinder procesprisen 2023Licitationen

Husk at indstille projekter til Procesprisen 2024

/
Kender du et projekt, et samarbejde eller en organisation, der ...
Jonathan Grevsen

Ny vejledning: Alle parter vinder ved tidlig entreprenørinddragelse

/
Ny vejledning fra Værdibyg klæder branchen på til ...
Renovering af facade på bygning.Kontraframe

Se eller gense Morgenskarp om renovering og bæredygtighed

/
Gik du glip af vores morgenskarpe præsentation om renovering ...

Værdibyg er et samarbejde mellem:

Ja tak - send mig Værdibygs nyhedsbrev

Få den nyeste viden fra Værdibyg direkte i din indbakke