Kontraktgennemgangsmøder skaber værdi på Wicotec Kirkebjergs projekter

Kontrakten i et byggeprojekt kan mere end at fastslå, hvem der har retten på sin side. Hvis man anvender den som et aktivt dokument, kan kontrakten skabe værdi i projekterne, viser erfaringerne i Wicotec Kirkebjerg.

Ifølge i seniorprojektleder i Værdibyg, Morten Skaarup Jensen, ser man alt for ofte projekter, hvor kontrakterne styres reaktivt fremfor proaktivt. De ligger groft sagt i en skuffe og bliver kun taget frem, hvis der er konflikter.

”Kontrakterne og kontraktstyringen bør i langt højere grad tænkes ind i projektet som et aktivt element, der fremmer tillid og samarbejde og øger værdiskabelsen i projektet,” udtaler seniorprojektleder Morten Skaarup Jensen, som sammen med programdirektør Rolf Simonsen stod bag udarbejdelsen af Værdibygs vejledning ”Kontraktstyring”, som udkom i 2022.

Blandt de praktikere, der deltog i udviklingen af vejledningen, var Jeppe Uldall Thomsen, juridisk chef i den landsdækkende teknikentreprenør Wicotec Kirkebjerg A/S – én af de virksomheder, som har særligt fokus på kontraktstyring. Her har man i særdeleshed fokus på kontraktgennemgang som et middel til at bruge kontrakten aktivt. Og det bidrager til at fremme samarbejdet i projekterne, mener advokat Jeppe Uldall Thomsen.

Et middel til at skabe værdi

I virksomheden har man længe haft et set-up, hvor der etableres styregrupper på projekter af en vis størrelse eller med en vis kompleksitet. Gennem de sidste fire år har man hér og generelt ved opstart af større sager fået formaliseret arbejdet med kontraktgennemgangsmøder.

”Årsagen er, at vi ser kontraktgennemgangsmøderne som et middel til dels at skabe værdi for os selv og vores kunde. Og i særdeleshed som et middel til at undgå fejlfortolkninger og tvister, som vil komme, hvis man ikke ser en-til-en på kontrakten. Så på den måde minimerer vi risici og tvister, og det tjener alt andet lige projektet. Vi fastholder både en lønsom forretning, og vores kunder ser værdien i vores tilgang, hvilket medfører større grad af tillid. Og indsatsen tjener begge parter, når vi skal arbejde sammen igen på en anden sag. Det er værdiskabelse,” udtaler den juridiske chef.

Ifølge Jeppe Uldall Thomsen er der altså en række fordele ved, at man beskæftiger sig med kontrakten parallelt med byggesagen – hele vejen fra den bliver tildelt og gennem projekteringsforløb, opstart, udførelse, aflevering og evt. efterfølgende serviceaftale.

”Det er noget, som langt de fleste burde gøre – uanset om det så er kontraktgennemgang eller -styring. Det giver værdi, at man løbende besøger sine byggesager. Vi kan handle proaktivt på de udfordringer, vi ser i horisonten. Det giver tryghed for bygherre og mulighed for at handle rettidigt. Det er god projektledelse. Men på trods af de muligheder og gevinster, jeg ser i det, synes jeg ikke, at der så mange i branchen, der aktivt bruger det,” fortæller Jeppe Uldall Thomsen.

Erfarne projektledere er mere skeptiske

Hos Wicotec Kirkebjerg har særligt de yngre projektledere taget godt imod den nye tilgang, mens de mere erfarne projektledere har været lidt mere tilbageholdne. For dem er kontraktstyring en disciplin, som de føler, at de mestrer, og ikke behøver hjælp til, mens de yngre ikke har erfaringen at falde tilbage på og derfor har en mere struktureret tilgang. Der er dog bred tilslutning til initiativet, og værdien af arbejdet ses også på den lange bane.

”Men vi er i en verden, hvor kompleksiteten nødvendiggør, at vi arbejder med kontrakten og de redskaber, der er i den. Kontrakterne og opgaverne bliver mere komplekse, og de parter vi møder ude på pladsen, er specialisthåndværkere, ” mener Jeppe Uldall Thomsen.

Oplevelsen af øget kompleksitet i kontrakter og projekter står Wicotec Kirkebjerg ikke alene med, mener Morten Skaarup Jensen.

”Det er noget, vi har hørt fra flere af de praktikere, der deltog i workshop-forløbet omkring vejledningen om kontraktstyring,” fortæller seniorprojektlederen.

Kom til Morgenskarp om kontraktstyring

Behovet for at blive bedre til kontraktstyring er der altså stadig, og det er der – udover vejledningen – hjælp til, når Morten Skaarup Jensen og Jeppe Uldall Thomsen afholder et online temamøde om kontraktstyring. Det er tirsdag d. 28. maj fra kl. 09.00-10.00.

Deltagelse er gratis og åben for alle. Tilmeld dig arrangementet her.

Værdibyg er et samarbejde mellem:

Ja tak - send mig Værdibygs nyhedsbrev

Få den nyeste viden fra Værdibyg direkte i din indbakke