Med bekendtgørelsen om selektiv nedrivning af byggerier over 250 m2, som trådte i kraft den 1. juli (dele skal dog først efterleves fra 1. juli 2025), er ressourcekortlægning blevet en særdeles aktuel aktivitet at få styr på. I en selektiv nedrivning skal materialer adskilles og sorteres under nænsom nedtagning, så der kan opnås maksimal genbrug og recirkulering. Det er her ressourcekortlægningen kommer ind i billedet. Men hvordan den udføres i praksis, er der ikke meget hjælp at hente til i bekendtgørelsen. Det er der til gengæld råd, anbefalinger og værktøj til i denne nye vejledning fra Værdibyg.
Ressourcekortlægningen skal være med til, at understøtte det cirkulære byggeri ved at identificere de tilgængelige ressourcer og kortlægge deres potentiale for genbrug, genanvendelse, upcycling m.v. Men erfaringer fra praksis viser, at mange ressourcekortlægninger udføres for overfladisk, for uens og for usystematisk og uden skelen til muligheder for adskillelse, afsætning m.v. Og selvom der nu er krav til, at en ressourcekortlægning skal udføres, er der ingen krav til, at ressourcerne skal genbruges eller genanvendes.
Denne vejledning har således til hensigt at give praktiske anvisninger og gode råd til, hvordan en ressourcekortlægning planlægges og udføres, så resultater og viden fra ressourcekortlægningen kan bringes i spil i byggeprocessen og derved understøtte, at de identificerede ressourcer kan genindbygges. Det skal både være en hjælp til at imødekomme lovkravene, men især til at gå skridtet videre og udnytte ressourcekortlægningens fulde potentialer.
I nedenstående værktøj kan du, helt konkret, finde hjælp til hvordan en ressourcekortlægning planlægges, gennemføres og anvendes, så den bedst muligt understøtter recirkulering af ressourcer i byggeriet.
Vejledningens målgruppe er primært bygherrer, der står overfor at skulle planlægge og igangsætte et nedrivningsprojekt – uanset om det er en fuld nedrivning eller som en del af en større renovering –og som gerne vil anvende ressourcekortlægningen aktivt til at genbruge og genanvende ressourcer fra nedrivningen.
Vejledningen vil også være relevant for de rådgivere, nedrivere og andre aktører, som er en del af ressourcekortlægningsprocessen. Enten ved at være dem, der rådgiver bygherren om og udarbejder ressourcekortlægningen, dem der efterfølgende udfører den selektive nedrivning, eller dem der projekterer et bygge- eller renoveringsprojekt med genbrugte eller genanvendte ressourcer.
I videoen her fortæller bygherre Klaus Kellerman, Roskilde Kommune og nedrivningsentreprenør Kasper Sørensen, Søndergaard A/S om deres konkrete erfaringer med, hvordan en grundig ressourcekortlægning bidrog til at sikre en høj grad af genbrug og genanvendelse ved nedrivningen af en sidebygning i Musicon-bydelen i Roskilde.
AKF havde hyret Norconsult til miljøkortlægning af en bygning på Frederiksborgvej, der skulle nedrives. Norconsult så potentiale for genbrug og genanvendelse af flere materialer og foreslog en ressourcekortlægning. 95 % af materialerne er blevet bevaret og både mursten og limtræsbjælker indgår allerede i AKF’s boligbyggeri i Kirkebjerg Søpark. I videoen kan du høre Andreas Byrnak fra rådgiveren Norconsult og Jørgen Jensen fra AKF fortælle om, hvordan ressourcekortlægningen bidrog til den høje grad af genanvendelse.
I denne film fortæller arkitekt Clara Kirstine Simonsen (Lendager) og adm. direktør i DSB Ejendomsudvikling A/S, Søren Beck-Heede, om ressourcekortlægningen af en gammel kartoffelcentral i Varde.
Selvom bygningen ikke længere havde nogen funktion, havde den stadig en stor værdi i kraft af de mange kvalitetsmaterialer, den indeholdt. Det åbnede ressourcekortlægningen bygningsejers øjne for, og bl.a. 240 ton mursten og en mængde stålspær kunne genbruges.
Her giver projektchef Nina Koch-Ørvad en knivskarp introduktion til Ressourcekortlægning og et overblik over, hvor du kan finde mere viden i vores publikationer og tilhørende værktøjer. Videoerne Nina refererer til i denne morgenskarp er de to ovenstående videoer.
Klik her og gå direkte til værktøjet
Cases bliver uploadet snarest
Den gode dokumentationsproces.pdf
Dilemmaer og beslutninger i den cirkulære nedrivningsproces.pdf