I AB18 og ABR18 er projektgennemgangen gjort til en obligatorisk aktivitet – med krav til deltagerkreds, form og indhold. I denne vejledning folder vi roller, regler og muligheder ud. Vi beskriver ikke projektgennemgangen som et enkeltstående overleveringsmøde, men som en fortløbende proces bestående af en række møder og aktiviteter, der giver mulighed for, at alle involverede parter opnår en fælles forståelse af projektet.
Vejledningen er fokuseret på bygge- og anlægsprojekter i fag-, hoved- eller storentrepriser.
Projektgennemgangen er en af de vigtigste aktiviteter i bygge- og anlægsprojekter. Det er en enestående mulighed for, at parterne i et projekt kan tale sammen, inden udførelsen går i gang. Her drøftes både risiko, udfordringer og uklarheder, som ellers koster mange ressourcer, hvis de skal løses, når vi står på byggepladsen, og sagen buldrer afsted.
For at få mest ud af projektgennemgangsmøderne kræver det, at alle parter har forberedt sig på dialogen. Bygherren skal synliggøre sine mål og overvejelser, rådgiverne skal være konkrete i deres fremlæggelse, og entreprenørerne skal have sat sig ind i projektet.
Projektgennemgangen giver mulighed for, at byggeriets parter opnår en fælles forståelse af projektet, og samtidig giver det en mulighed for, at entreprenøren kan præge projektet ved at påpege uhensigtsmæssigheder. Målet er at afdække og håndtere risici, inden arbejdets udførelse påbegyndes.
Det giver mening at gøre noget ud af projektgennemgangen, da det er det økonomisk set mest hensigtsmæssige tidspunkt at foretage de nødvendige justeringer af projektet. En grundig og velgennemført projektgennemgangsproces sikrer en god byggeproces, minimerer risici og skaber værdi for alle parter i projektet.
Målet er at afdække og håndtere risici, inden arbejdets udførelse påbegyndes. Projektgennemgangen skal også være med til
at skabe fælles ejerskab for projektet, smidiggøre byggeprocessen, forbedre arbejdsmiljøet og forebygge tvister og konflikter undervejs. Alt dette bidrager til en større budgetsikkerhed for bygherren.
I bilagene findes dagsordener, paradigmer og eksempler til projektgennemgang.
Se alle Værdibygs vejledninger om kvalitetssikring
Bilag 1 – Dagsorden og vejledning for indledende fælles projektgennemgang (pdf)
Bilag 2 – Dagsorden og vejledning for projektgennemgangsmøde for entreprise X (pdf)
Bilag 3 – Eksempel på paradigme for redegørelse fra projektgennemgangsmøde (pdf)
Bilag 4 – Eksempel på redegørelse fra projektgennemgangsmøde (pdf)
Bilag 5 – Tilbuds- og projektgennemgang i totalentrepriser (pdf)
Bilag 6 – Dagsorden og vejledning for tilbuds- og projektgennemgang ved totalentreprise (pdf)
Bilag 7 – Opstartsgennemgang for projekter på AB Forenklet og ABR Forenklet vilkår (pdf)
Bilag 8 – Paradigme for indkaldelse og dagsorden til projektgennemgang (pdf)
Bilag 9 – Paradigme for redegørelse fra projektgennemgang (pdf)