Værdibyg filmatiserer alle vejledninger
Værdibygs vejledninger skal filmatiseres ved hjælp af AI. Den første film forventes at have premiere i forbindelse med næste års MIPIM.

Værdibygs film vil kombinere rigtige filmoptagelser med kunstig intelligens. Foto: Værdibyg.
Som et led i udviklingen af Værdibygs kommunikation går udviklingsprogrammet nu i gang med en ambitiøs plan om at lave alle deres vejledninger om til film.
Programdirektør i Værdibyg, Rolf Simonsen, fortæller, at tanken kom til ham, efter de seks film, Værdibyg fik produceret i forbindelse med udgivelsen ”Ressourcekortlægning”. Programdirektøren forklarer, at filmenes relative succes og det forhold, at der i den seneste strategi er en udtalt ambition om at nå nye segmenter, gav inspirationen til at gå filmvejen.
”Det handler om, at vi gerne vil gøre vejledningerne mere vedkommende og nå bredere ud, end vi gør i dag. Her har vi på det seneste erfaret, at filmmediet er særdeles velegnet. Vi kommer i høj grad til at gøre brug af de muligheder, som kunstig intelligens stiller til rådighed. Det har vi allerede høstet erfaringer med ved at introducere en chatbot på vores hjemmeside. Det har givet appetit på mere,” fortæller programdirektøren og fortsætter: ”Det skal jo ikke forstås sådan, at nu er det pludselig Ryan Gosling eller Mads Mikkelsen, der skal spille mig i en stor Hollywood-produktion… selvom det ville være oplagt.”
Spiller på alle AI-orglets tangenter
Pilotprojektet er allerede godt undervejs, afslører Stephan Sander, AI-ansvarlig og seniorprojektleder i Værdibyg.
”Vi er allerede godt i gang med vores nedrivningsvejledninger, som helt oplagt bliver katastrofe-film. Her tænker jeg ikke på klimakatastrofen, men på klassiske Hollywood-katastrofefilm som ’Det tårnhøje helvede’. Vi kommer til at spille på alle AI-orglets tangenter, kan jeg godt love, med bygninger der eksploderer og styrter i grus. De første skud er lovende, selvom det tog lidt tid at få genereret byggefolk uden for mange tommelfingre,” udtaler den AI-ansvarlige.
”Stilmæssigt ligger vi tæt på ny-klassiske Hollywood-produktioner som ‘Forrest Gump’, ‘Apollo 13’ og ‘The Da Vinci Code’. Både fordi det simpelthen bare er filmhåndværk i verdensklasse – og vi vil jo gerne fremme godt håndværk – og fordi det er film, der har formået at opnå det, vi gerne vil opnå; at blive set af flest muligt,” udtaler en tydeligt begejstret Stephan Sander.
Stephan Sander fortæller, at en række vejledninger allerede har fået grønt lys til at gå i produktion. Udover nedrivningsvejledningerne drejer det sig om:
- Den rummelige byggeplads
- Kender du typen?
- Fagtilsyn
AI-genererede versioner af folkekære skuespillere
Den AI-ansvarlige fortæller videre, at den største hurdle ligger i at få lov til at bruge AI-genererede versioner af folkekære skuespillere og medie-personligheder i filmene.
”Flemming Møldrup og Mads Steffensen var nemme at overtale til at blive brugt i ’Kender du typen?’, men det er stadig uvist, om vi kan få lov til at bruge en AI-genereret version af Erik Clausen som den hjertevarme og menneskekloge sjakbajs i ’Den rummelige byggeplads’. Og forhandlingerne med holdet fra ’Rejseholdet’ har også vist sig svære, da det jo er en større gruppe skuespillere og agenter, der skal bedes om rettigheder. Waage Sandø har heldigvis allerede givet sit tilsagn. Alene hans tilstedeværelse skal nok gøre ’Fagtilsyn’ til en rigtig blockbuster,” spår Stephan Sander.
Klar til MIPIM
Der er endnu ingen af produktionerne, der er så langt, at der er fundet en premieredato, men ifølge Stephan Sander arbejdes der hårdt på at den første af nedrivningsfilmene klar til næste års MIPIM.
”Selvom vi har høje kunstneriske ambitioner, er det nok at skyde over målet, at sende filmene i konkurrence ved filmfestivalen i Cannes. Men der er jo en anden begivenhed i Cannes, hvor filmene kan blive præsenteret for et publikum, som i den grad må siges at være i målgruppen. Vi håber, at de kan tåle mosten og ikke får deres rosévin galt i halsen, når de ser gode, genbrugbare materialer ryge i luften,” afslutter den AI-ansvarlige, mens han ligner en, der ikke helt ved, om han skal grine eller græde.