Året der gik i Værdibyg 

Et travlt og produktivt 2024 lakker mod enden. Vi gør status over et halvår, der bød på udgivelser om ressourcer, risici, effektivitet og digital byggeproces – og arrangementer fra Building Green til Business Faxe.

Nu er det jul og snart nytår og tid til at gøre status over det (snart) forgangne år i Værdibyg. Det første halvår har vi ordnet her , så vi hopper direkte til andet halvår.

Det har været et travlt og produktivt efterår med afholdelse af – og deltagelse i – knap 50 arrangementer fra Building Green til Business Faxe, udgivelse af to nye vejledninger, en publikation og en rapport. Sideløbende har vi arbejdet med nye udgivelser om bl.a. bæredygtighed i udbud, spild og en efterfølger til forårets vejledning ”Projektudvikling med tidlig entreprenørinddragelse” – og projekter målrettet små og mellemstore virksomheder og håndværkerne på byggepladsen.

Og vi har udarbejdet flere cases – bl.a. om fælles projektudvikling på DTU Space og fire case-film om konkrete erfaringer med ressourcekortlægning.

Så nu vil vi lade julefreden sænke sig over Værdibyg og tage os en halv time på divaneseren med en cerut og et slumretæppe. Inden du gør det samme, skulle du måske lige sikre dig, at der ikke er noget, du er gået glip af i farten.

Udgivelser

Som de altruistiske julemandstyper vi er, har vi altid en sæk fuld af gaver over skulderen. Den første, der blev uddelt i andet halvår, var vejledningen ”Risikohåndtering af mere bæredygtige løsninger”.

Byggeriet skal omstilles i en mere bæredygtig retning, og én af vejene går gennem udskiftning af traditionelle løsninger med f.eks. biogene materialer og genbrugsmaterialer. Disse er typisk mere uafprøvede og behæftet med usikkerhed, og det udfordrer processen med at kortlægge og håndtere risici.

Vejledningen indeholder konkrete råd til, hvordan risici kan identificeres, analyseres og håndteres, så nye og mere bæredygtige løsninger ikke bliver fravalgt på grund af usikkerheder.

”Vi kan ikke holde os inden for de planetære grænser, hvis vi fortsætter med ’business as usual’ i byggeriet. Men vi kan heller ikke bare kaste os hovedløst ud i at bygge på nye måder. Der er et stort potentiale i både nye og genbrugte materialer, men der er også risici forbundet med at forløse det potentiale. Og de risici skal – og kan – vi håndtere løbende i byggeprocessen,” udtalte projektchef i Værdibyg, Nina Koch-Ørvad, ved udgivelsen.

Ny og udvidet forståelse af produktion
Den næste gave i posen var publikationen Effektiv byggeproduktion, som udkom i slutningen af september.

Der er behov for at forbedre byggeprojekters planlægning og udførelse. Men hvordan griber man det an? Det er der gode bud på i publikationen fra udviklingsprojektet ’Effektiv Byggeproduktion’, som er blevet til i et samarbejde med Aarhus Universitet og PwC Danmark.

I udviklingsprojektet har de afprøvet og analyseret produktivitetsfremmende indsatser fra projektledelsesmetoden ”Byggeledelse 2.0”.

“Publikationen præsenterer en ny og udvidet forståelse af produktion, som både indeholder flow, lederskab og værdiskabelse. Det udtrykkes dels i konkrete erfaringer fra de tre demonstrationsprojekter og dels i anbefalinger og værktøjer til branchen. Arbejdet med metoderne og værktøjerne fra ”Byggeledelse 2.0” gør det muligt at effektivisere byggeprojekters planlægning og udførelse betragteligt,” fortalte seniorprojektleder Morten Skaarup Jensen, som står bag publikationen, der formidler resultaterne af projektet.

Vi skal vende byggeprocessen på hovedet
Hvis den danske byggebranche for alvor skal i gang med at genbruge og genanvende flere byggematerialer, skal byggeprocessen vendes på hovedet. Vi skal starte med at se på potentialet i det, vi gerne vil rive ned, før vi bygger op. Det var budskabet i Værdibygs vejledning ”Ressourcekortlægning”, som skal fungere som en ny standard for, hvordan man håndterer ressourcekortlægning og selektiv nedrivning.

Og de to discipliner bliver essentielle at have styr på, når bekendtgørelsen om selektiv nedrivning for alvor træder i kraft i sommeren 2025, og selektiv nedrivning bliver et krav ved nedrivning af bygninger over 250 m2.

“Vores vejledning er et værktøj til at forstå og gennemskue de ressourcer, som findes i den bygning, man ønsker at fjerne. Det handler om at se bygningen som en ressource og mulighed fremfor et problem. Det handler om at vende byggeprocessen på hovedet,” forklarede vejledningens pennefører Niels Trap ved udgivelsen.

Vejledningen udkom i oktober, og den ledsages af et digitalt værktøj og en række case-film, som kan findes på vejledningssiden.

Et uforløst potentiale
Årets sidste udgivelse faldt sidst i november, og det var et digert værk på knap 50 sider. Rapporten “Perspektiver på den digitale byggeproces” er et resultat af en række undersøgelsesforløb i perioden 2020-2023 – herunder research, interviews og workshops

Rapporten tager udgangspunkt i en hypotese om, at den digitale udvikling i byggeriet er delvist afkoblet fra den virkelighed, der findes i processerne og på projekterne. Der er meget fokus på, hvordan digitalisering kan forbedre og effektivisere byggeriet, men digitaliseringen og byggeprocessen skal spille bedre sammen, for at digitaliseringspotentialet kan indfries.

Rapporten består af to hoveddele: Én del der beskriver status og barrierer for byggeriets digitale udvikling, og én del der beskriver fire indsatsområder, der kan hjælpe til at indfri mere af potentialet ved digitalisering i byggeriet.

”Næste niveau af digitalisering handler om, hvordan teknologi og data kan skabe værdi på tværs af parterne i et projekt – for projektet som helhed. Og byggeriets aktører skal fokusere mere på databehov og på processerne og samarbejdet rundt om teknologien for at realisere de fulde potentialer af digitalisering i byggebranchen,” udtalte seniorprojektleder Stephan Sander ved udgivelsen.

Du kan downloade rapporten her

Arrangementer

Udover at optræde på arrangementer som fx Building Green i København og afholde hele to konferencer om ressourcekortlægning og en om strategiske partnerskaber har vi haft fuld fart på vores to online mødeserier for de morgenfriske: Mød forskerne! og Morgenskarp med Værdibyg.

Vi optager altid møderne, så du kan se eller gense dem. De forgangne seks måneder har budt på denne lille håndfuld:

Morgenskarp

  • Morgenskarp om mediation og mægling
  • Morgenskarp om kvalitetssikring
  • Morgenskarp om ressourcekortlægning

Du finder optagelser af de tre onlinemøder på de relevante vejledningssider.

Mød forskerne 
Mød forskerne! Om social kompleksitet i byggeriet ved Stine Harboe Petersen, som forsker i kultur i byggeriet ved Institut for Kultur- og Sprogvidenskaber ved SDU og Enemærke & Petersen a/s.

Netværk
Værdibyg driver fire betalingsnetværk, et om kvalitetssikring, et om strategiske partnerskaber og to om den bæredygtige byggeproces (i hhv. Øst- og Vestdanmark). Læs mere om netværkene:
Netværk om kvalitetssikring
Netværk om ledelse af den bæredygtige byggeproces (Øst)
Netværk om ledelse af den bæredygtige byggeproces (Vest)
Netværk om Strategiske Partnerskaber   

Vi ønsker jer alle en god jul og et godt nytår 🧡

Værdibyg er et samarbejde mellem:

Ja tak - send mig Værdibygs nyhedsbrev

Få den nyeste viden fra Værdibyg direkte i din indbakke