Udbud der understøtter bæredygtighed
I denne leder ser programdirektør i Værdibyg Rolf Simonsen på mulighederne for at sætte fokus på bæredygtighed gennem bygherrens udbud og udbudsprocessen. Det er tanker og perspektiver, der er formet gennem arbejdet med en kommende Værdibyg-vejledning om bæredygtighed i udbud.

Foto: Mads Greve
Bygge- og anlægsprojekter skal blive mere bæredygtige! Heldigvis oplever jeg, at mange bygherrer og virksomheder i byggeriet gerne vil bidrage til den udvikling. Men for at det lykkes, bør bæredygtighedsmål og -strategier formuleres klart som en del af opgaven, når projekterne udbydes.
Når det overhovedet er nødvendigt at tale om bæredygtighed som et særligt område i udbuddet, er det fordi bæredygtighed er et begreb og område, der er i konstant udvikling. Det kan derfor være svært for bygherrerne at følge med i, hvad markedet kan tilbyde, eller hvordan man skal spørge for at få de løsninger, der har størst effekt i forhold til at få mest mulig bæredygtighed i projektets løsninger.
Det starter før udbuddet
Rigtig meget afhænger af bygherrens forarbejde. De store CO2-besparelser opnås ofte i bygherrens tidlige beslutninger, der træffes, før man når til udbuddet. Det kan være meget konkrete beslutninger om at renovere i stedet for at rive ned, men det kan også være gennem en formuleret bæredygtighedsstrategi, der via et bæredygtighedsprogram for projektet sætter rammen for rådgivernes arbejde med projektet.
Når bygherrernes ønsker eller målsætninger skal bringes videre ud til dem, der skal projektere og udføre projekterne, bliver udbuddet et helt centralt skridt i byggeprocessen.
Bæredygtighed skal ind i udbuddet
Noget kan videreføres direkte som krav i udbudsmaterialet – f.eks. en bæredygtighedsambition eller -strategi, der bliver til et krav om CO2-niveau, som rådgiverne skal projektere inden for.
Men det er ikke altid, at bygherren har en klar bæredygtighedsstrategi – eller har mulighed for at afsætte den økonomi, der matcher de bæredygtige ambitioner. Men én ting er sikkert: Uanset om bygherren har en strategi eller konkrete krav, så sker der ikke noget, hvis man ikke inkluderer dette i udbuddet. Og her er der flere muligheder – men de er ikke alle lige effektfulde.
Det er udgangspunktet for Værdibygs kommende vejledning, som bærer arbejdstitlen ”Bæredygtighed i udbud”. Her vil vi komme med råd og vejledning til, hvordan bygherren gennem sit udbud sikrer sammenhæng mellem bæredygtighedsvisioner og -strategier – og det, der bliver leveret på projektet. Vejledningen vil give råd til og vurderinger af mulighederne for at inkludere bæredygtighed som parameter i markedsundersøgelser, prækvalifikation, tildelingskriterier, krav, optioner og ikke mindst dialogen i udbudsprocessen.
”No size fits all” kalder på samarbejde
Jeg er klar over, at der (naturligvis) er forskelle til tilgangen alt efter bygherrens ønsker, projektet og den udbudte opgave. Eksempelvis skal der i et rådgiverudbud ofte skabes rammer for, at rådgiveren kan finde de løsninger, der giver mest og bedst mulig bæredygtighed. I et entrepriseudbud bør opgaven være mere fokuseret. Det handler også om, hvilken ”type” bæredygtighed vi taler om: Er det øget genbrug, driften af byggepladsen, sociale hensyn, biobaserede byggematerialer eller noget helt andet?
Når området udvikler sig, kan det være svært for rådgiverne at prissætte nye, mere bæredygtige løsninger. Og man bør heller ikke bare sende bolden videre til entreprenørerne og håbe, at de kan finde de rette løsninger – det er et stort arbejde, som ikke bør ligge i tilbudsfasen.
Det står klart for mig, at projekterne ofte får de bedste løsninger (med mest bæredygtighed for pengene), når parterne i fællesskab finder de gode løsninger. Eksempelvis i en projektudviklingsfase med tidlig inddragelse af entreprenørerne. Her kan rådgivere og entreprenør(er) sammen finde de løsninger, som bedst opfylder bygherrens behov og med en targetpris (og risiko), der matcher projektets rammer. Og det kan ske i dialog med bygherren, hvor parterne løbende kan afstemme, om de rammer indenfor skiven. Det kan være en rigtig god løsning for at få mere bæredygtighed. Og så er det jo dét samarbejde, man skal forme udbuddet efter – stadig med et klart fokus på, at det handler om at få optimeret projektet ift. bæredygtighed.
Jeg glæder mig til, når vi til sommer udgiver vejledningen og deler de mange anbefalinger. Udbuddet er en lille – men meget vigtig – brik i den samlede udvikling mod mere bæredygtighed i byggeriet.