Tour de Værdibyg 2022 

Første halvår af 2022 er vel overstået, og den står nu på sommer, sommer og (forhåbentlig masser af) sol. Men inden vi forsvinder ud i ferielandet, kan vi lige nå at servere et stort glas ananas i egen juice (trommehvirvel): Værdibygs greatest hits fra første halvår 2022.

Med kæden sat omvendt på, cykler vi baglæns gennem halvåret og letter på vores orange chapeau for de store meriterende bedrifter, vi passerer undervejs. Læs med, og se, om der er noget, du er gået glip af.

Vejledninger og andre publikationer

Året var ikke mere end 11 dage gammelt, da den første publikation trillede over målstregen i ensom majestæt. Det var ”Vidensflow mellem projektering og udførelse” – i samarbejde med ConTechLab, som tog første etape. Publikationen giver projektledelsen hos både den projekterende og den udførende part anbefalinger og redskaber til at skabe en bedre overlevering af viden og tegningsmateriale fra projektering til udførelse (og tilbage igen).

Anden etape blev taget af den tredje publikation fra projektet ”Lean i Renoveringsprojekter”, som kom i mål den 7. februar og præsenterede en projekteringsmodel til renovering i publikationen ”Projekteringsmodel til renovering”.

Publikationen MPS-forløb nåede i mål den 29. marts, og har klart potentiale til at blive en forårsklassiker. Den er blevet til på baggrund af demonstrationsprojektet på ombygningen af Bagsværd Observationshjem. Her vil bygherren, LIVSVÆRK, sammen med BAUHERR, HD Lab og Værdibyg vise, hvordan de digitale muligheder kan styrke samarbejdet i projekterings- og byggeprocessen. I publikationen ”MPS-forløb – få mere værdi af digitale modeller gennem dialog og samarbejde” er der anvisninger til, hvordan parterne skaber rammerne for et MPS-forløb, hvordan man afvikler en MPS-workshop og sikrer løbende opfølgning på det digitale (sam-)arbejde gennem hele projektet.

En anden kommende forårsklassiker drønede triumferende over målstregen den 22. april. Det var publikationen ”Den rummelige byggeplads – en guide til social beskæftigelse”, hvor Værdibyg, Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar (FBSA) og Enemærke & Petersen a/s (E&P) samler op på en række erfaringer, som bl.a. E&P har gjort sig med sociale beskæftigelsesindsatser, og beskriver en række værktøjer, som alle led i branchen kan bruge i arbejdet med social beskæftigelse.

Sommeren var kun lige begyndt, da vejledningen ”Bæredygtighedsprogram” i et benhårdt opløb tog spurtsejren og alle pointene til den grønne førertrøje for næsen af vejledningerne ”Budgettering” og ”Økonomistyring”, som bandende, svovlende og stærkt forpustede måtte se sig henvist til podiepladserne.

”Bæredygtighedsprogram” kommer med konkrete anvisninger til, hvordan man holder sit byggeprojekt på bæredygtighedssporet. Det kniber det nemlig med i mainstream-byggeriet, hvor ambitionerne om bæredygtighed simpelthen ikke klarer mødet med virkeligheden.

”Budgettering” og ”Økonomistyring” tilfører byggeriet viden og værktøjer, som skal hjælpe branchen til færre budgetoverskridelser og en bedre byggeproces.

Arrangementer

En nyskabelse i Værdibygs formidling så dagens lys i det forgangne halvår. På onlinemøderne ”Morgenskarp med Værdibyg” spurter Værdibygs projektledere gennem tidligere vejledninger og præsenterer hovedpointerne i så mistænkelig høj fart, at der allerede nu bliver hvisket i krogene om doping. Men vi kan forsikre om, at Rolf er ren – og det samme gælder Nina. De to har indtil videre speedsnakket sig igennem ”Commissioning-processen”, ”Risikostyring” og ”Cirkulær nedrivning”. Onlinemøderne er optaget, og du kan se dem på de respektive vejledningssider her, her og her. Vi anbefaler at afspille dem på halv fart, så du ikke skal ligge og pruste og stønne nede i gruppettoen.

Vores populære serie ”Mød forskerne!” fortsatte også sin sejrsgang, og der blev både introduceret til Absolut bæredygtighed af Pelle Munch-Petersen, fra KADK, og Strategiske partnerskaber ved Nicolaj Frederiksen fra BUILD. Christian Laustsen fortalte om fordele og ulemper i anvendelsen af Smart Contract i byggeriet, og endelig kunne Søren Wandahl, fra Aarhus Universitet, Institut for Ingeniørvidenskab, fortælle om, hvordan data kan anvendes til at forbedre byggeriets processer.
Du kan allerede nu begynde at glæde dig til flere etaper i efteråret, hvor de første forskeroplæg er ved at være på plads.

I løbet af forårssæsonen er der blevet samlet yderligere point til den grønne førertrøje, idet Værdibygs Stephan Sander har afholdt sessions og debatter på Building Green i Aarhus og til konferencen Bæredygtig Byggeproces.

Sammen med vores fætter i Lean Construction-DK Netværket dryssede Værdibyg også lidt internationalt stjernestøv udover byggebranchen, da Lean Champion Anthony Muñoz, Ed.D. og John Cleary fra DPR Construction ved et arrangement i DAC-salen gjorde 200 deltagere klogere på, hvordan man skaber bedre byggeri med Integrated Project Delivery (IPD).

Seniorprojektleder Mette Skouenborg markerede sig også stærkt i feltet med en række nye temamøder under paraplyen ”Procesledelse”, herunder ”Forretningsmodeller”, ”Kender du Typen?”, ”Forstå og håndter byggeriets konflikter” og ”Tillid i byggeprocessen”. Vi forventer den første opsamling som publikation på den anden side af sommerferien (om Kender du typen).

Mette er også Værdibygs egen bjergtrøje-vinder, da hun var på klippeøen til en debat på Folkemødet om ”Byggepladsen som drivkraft til jobskabelse”, som tog afsæt i publikationen ”Den rummelige byggeplads – en guide til social beskæftigelse”.

Ny bærer af den gule førertrøje

Enhver Tour slutter jo med, at nogen tager den gule førertrøje. I år er den gået til Inge Ebbensgaard fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører, som er ny formand for Værdibyg. Hun afløser Jan Eske Schmidt, som takker af efter otte år, hvor Værdibyg har markeret sig stærkt og har fået etableret sig som en aktiv, fælles udviklings- og formidlingsplatform i byggeriet. Den nye formand vil fortsætte de gode takter og sikre, at Værdibygs vejledninger og viden kommer ud at leve. Vi ser frem til at indfri Inges ambitioner i næste halvdel af 2022.

God sommer og god Tour

Værdibyg er et samarbejde mellem:

Ja tak - send mig Værdibygs nyhedsbrev

Få den nyeste viden fra Værdibyg direkte i din indbakke