Boligministeren: Byggeriet må være en del af den grønne omstilling

Fortsat digitalisering og mere effektiv produktion er en del af løsningen, hvis byggeriet skal mindske sit klimaaftryk. De mange deltagere fik et interessant indlæg da boligminister Kaare Dybvad lage vejen forbi Lean Construction - DK's temamøde den 21. januar.

Regeringen arbejder på en handlingsplan for bæredygtigt byggeri – og i den forbindelse også en plan for en forstærket indsats for fortsat digitalisering af byggeriet. Det fortalte boligminister Kaare Dybvad ved et møde i København tirsdag.

Med mødet hos BAT-kartellet satte Lean Construction – DK og Boligfonden Kuben fokus på byggeriets fortsatte udfordringer med lav produktivitet og højt spild. I undersøgelsen ’Barrierer for bedre byggeprocesser’ har parterne sat sig for at afdække, hvorfor byggeriet har så svært ved at udvikle sine arbejdsprocesser, selv om lean-baserede værktøjer til det er velkendte og nemme at gå til. Ministeren nikkede genkendende til nogle af disse barrierer:

”Byggeriet er jo ikke kendt for at være dem, der hurtigst hopper med på de nyeste trends”, sagde boligminister Kaare Dybvad: ”Jeg kommer selv fra Vestsjælland, hvor jeg har kendt mange håndværkere. Man er jo stolt af sit håndværk og sit fag og gør, hvad man har lært af sin mester, og derfor kan forandringer være længere undervejs.”

 

Byggeriet må være en del af forandringen

Men byggeriet må forberede sig på forandringer, sagde boligministeren, der ikke lagde skjul på, at byggeriets bidrag til den grønne omstilling er det helt centrale på ministeriets agenda. Og han ser en fortsat effektivisering af byggeriets produktion og arbejdsprocesser som et vigtigt redskab hertil:

”Jeg tror, at digitalisering og lean er nogle af de mest effektive veje til at sikre, at vi i byggeriet bruger resurserne i form af materialer og arbejdstid bedst muligt. Jeg har selv mange gange siddet i en håndværkers varebil, hvor bestillingssedler til materiale og timesedler bliver smidt op i forruden. Det er jo en måde at bygge på, som mange nok befinder sig godt i, men som jeg tror, at vi bliver nødt til at udfordre, hvis vi vil sikre, at materialer og arbejdstid bliver brugt så fornuftigt som muligt.”, sagde ministeren.

 

Byggeriet må lære af industrien

Kaare Dybvad blev spurgt, om man i boligministeriet også har øje på byggeprocessen og hvad man der kan gøre for at støtte udviklingen.

”Jeg må sige det, som det er: Jeg har ikke selv nogen dyb indsigt i processtyring i byggeriet”, indrømmede boligministeren. ”Men for mig at se er det nødvendigt, at byggeriet lærer af industrien og hele tiden bliver mere effektive, hvis vi vil sikre, at de, som har en hverdag i byggeriet, også kan blive ved med at have det og få en løn, man kan leve af i Danmark.”

”Der er jo nogle, der mener, at jo flere udenlandske firmaer, vi kan få ind på det danske marked, jo billigere og mere effektivt bliver byggeriet. Som socialdemokrat har jeg bare det udgangspunkt, at en tømrersvend eller elektriker også skal kunne tjene en god løn, for det er jo grundlaget for, at vi kan have det velfærdssamfund, vi har.”

”Hvis vi vil sikre det, tror jeg, at man i byggeriet er nødt til at kigge til, hvordan industrien har formået at udvikle sig og producere mere effektivt, så de ansatte kan opretholde en god løn. Og den udvikling er jo allerede i gang – der er jo ikke mange håndbajere på byggepladserne mere”, sagde Kaare Dybvad.

 

Nogle virksomheder viser vejen



At nogle byggevirksomheder allerede er i fuld gang, kunne boligministeren forvisse sig om, da tre vidt forskellige byggevirksomheder fortalte, hvordan de hver især bliver stadig mere effektive ved hjælp at tænke og producere lean.

I Aarhus har forsyningsselskaberne således over en årrække nedbragt enhedspriserne på den løbende renovering af kloakkerne med en tredjedel i kraft af et fast forankret samarbejde mellem bygherre, rådgivere og entreprenører, kendt som Vandpartner.

I Ringsted har entreprenørfirmaet Enemærke & Petersen formået at løfte produktiviteten med 6 procent ved en systematisk indsats på byggepladserne, hvor man støtter byggeledelserne i at forbedre deres processer.

Endelig fortalte københavnske COPI, hvordan de nu systematisk implementerer lean på alle byggesager, efter at lean havde hjulpet dem med at komme i mål til tiden med en kulsejlet byggesag.

De tre eksempler – og mange andre – kan findes her på hjemmesiden.

Flere nyheder

Integrated Project Delivery-konference.Kontraframe

Fire år med lean i Værdibyg

, /
Lean Construction-DK Netværket har siden 2020 fungeret som et netvæ...
Statens Serum Institut vinder procesprisen 2023

Indstil projekter til Procesprisen 2024

, /
Tirsdag den 12. marts åbner Boligfonden Kuben og Lean Construction-DK for ...
Værdibyg

Forårets første skud – seks skarpe fra Værdibyg

/
Så er der seks friske morgenmøder at se frem ...

Værdibyg er et samarbejde mellem:

Ja tak - send mig Værdibygs nyhedsbrev

Få den nyeste viden fra Værdibyg direkte i din indbakke