Syv gode råd til renoveringsprocessen

Værdibyg har samlet syv gode råd til at komme i gang med en renoveringsproces. Se rådene her eller læs hele vejledningen "Gode råd til renoveringsprocessen".

Når du starter en renoveringsproces, er det vigtigt at huske på en række foranstaltninger for at gøre processen så gnidningsfri som muligt. Jo bedre en plan, der er blevet udarbejdet til projektet, jo større er sandsynligheden for at være forberedt på eventuelle uforudsete udgifter og hændelser, og man kan således hurtigt omstille sig og minimere spildtiden.  

Vejledningen ”Gode råd til renoveringsprocessen” indeholder en række råd til, hvordan man kommer bedst muligt i gang med renoveringsprocessen. Vi har samlet syv af de bedste råd fra vejledningen her:  

Syv gode råd til opstart af renoveringsprocessen 

1. Afsæt den nødvendige tid til at lave en god opstart 

  • Ved at have en fleksibel og realistisk tidsplan sørger man for at tilgodese alle aspekter af projektet og kan derved optimere processen mest muligt. Det kan være svært at fastlægge tidsplanen fuldstændigt før projektet er i gang, men det er vigtigt at have de overordnede rammer på plads så hurtigt som muligt.  

2. Identificér, hvad der skal renoveres/ombygges, og hvad behovet er  

  • Sørg for at skabe et overblik over, hvilke dele af bygningen, der skal renoveres eller ombygges, og om der er andre dele, der bør optimeres, når man alligevel er i gang med at renovere. Er der fx et klasselokale, hvor der er kommet flere børn til? Eller har brugsformen af rummet ændret sig

3. Opstil klare målsætninger for projektet 

  • Når der er klare målsætninger for et renoveringsprojekt, skabes de bedste forudsætninger for at nå tilfredsstillende i mål. Dette kan gøres ved at overveje, hvad det helt præcist er, der skal opnås. Er det realistisk at nå målet, og er ressourcerne til det til stede? Kan det lade sig gøre inden for den givne tidsramme?  

4. Lav interessentanalyse (internt/eksternt) 

  • Det er vigtigt at afklare brugernes behov – især hvis bygningens drift i hel eller nogen grad skal opretholdes under renoveringen. Bygherren kan med fordel overveje at inddrage brugernes betragtninger tidligt. Hvad er der behov for? Hvad skal renoveres og hvorfor? Ved at have helt styr på, hvad der er vigtigt for brugerne, kan man på bedst mulig vis opnå langtidsholdbare resultater  

5. Få et klart overblik over økonomien fra starten  

  • Økonomien er et grundlæggende punkt i den indledende forventningsafstemning af projektet og det er vigtigt at have styr på budgetter og økonomi. Det er også vigtigt at huske fleksibilitet i budgettet for at sikre sig, at man ikke pludselig befinder sig i en situation, hvor der ikke er luft til uforudsete udgifter.  

6. Lav puljer i budgetterne, som kan bruges, når projektet skrider frem. Besparelser ødelægger samarbejdet og stemningen 

  • Ved renovering bør bygherren afsætte et tilstrækkeligt stort beløb til uforudsete udgifter, der kan opdeles i puljer, der afspejler særlige risici som fx genhusning og myndighedskrav. Ved at have forberedt puljer skaber man fleksibilitet i budgettet og puljerne kan eventuelt benyttes til kvalitetsforbedringer, hvis ikke de skal i brug under renoveringen.  

7. Afhold workshop med bygherre/brugere og øvrige involverede parter  

  • Ved at afholde workshops skabes der en fælles forståelse for renoveringen, processen og projektet. Her kan eventuelle tvivlsspørgsmål blive besvaret og samarbejde og kommunikation styrkes.

Du kan downloade og læse hele vejledningen her.

 

Flere nyheder

Jonathan Weimar

Ny digital udgivelse viser, hvordan du plukker de lavthængende grønne frugter i byggeriet

/
Ny digital udgivelse om bæredygtighedstiltag giver konkrete eksempler og ...
BæredygtighedsambassadørJonathan Grevsen

Håndværkerne skal være med til at løfte den bæredygtige indsats

/
Værdibyg og Aarsleff udvikler og afprøver et nyt ...
Lancering af Værdibygs vejledning "Bæredygtighedsledelse".Jonathan Grevsen

Årsrapport 2023

/
Værdibygs årsrapport 2023 er nu tilgængelig. Her får ...

Værdibyg er et samarbejde mellem:

Ja tak - send mig Værdibygs nyhedsbrev

Få den nyeste viden fra Værdibyg direkte i din indbakke