Styrket vidensflow mellem projekterende og udførende gør det nemmere at udføre byggeprojekter

Ny publikation giver projektledelsen hos både den projekterende og den udførende part anbefalinger og redskaber til at skabe en bedre overlevering af viden og tegningsmateriale fra projektering til udførelse. Det bidrager til en klar fælles forståelse af projektet, afklarer misforståelser og skærer unødigt spild fra byggeprocessen.

Øget forståelse og bedre kommunikation mellem det projekterende og udførende led har været fokus for et pionerprojekt, som ConTech Lab har gennemført i samarbejde med Værdibyg. Projektets formål er at skabe anbefalinger og ideer til bedre kommunikation mellem projektering og udførelse og derigennem skabe en bedre sammenhæng mellem den digitale udvikling af byggeriet og byggeriets processer.

”Der kan være mange årsager til at de projekterendes intention ikke bliver omsat på byggepladsen, en af dem er manglende forståelse for de udførendes informationsbehov for at kunne bygge – og det er det vi arbejder med i denne publikation”, fortæller Digitaliseringschef i ConTech Lab Ole Berard, som har ledet projektet.

Pionerprojekt skal skabe sammenhæng

Pionerprojektet har gennemført et intensivt workshopforløb med et rådgiverhold og et hold udførende, hvor der er identificeret en række konkrete udfordringer og problemstillinger i samarbejdet mellem rådgiveren og entreprenøren. Efter at have identificeret de primære udfordringer og anbefalinger i vidensflowworkshoppen, blev der afholdt en åben ”brancheworkshop”, hvor pointer, udfordringer og anbefalinger blev yderligere bearbejdet og kvalificeret.

Dette har mundet ud en række anbefalinger og ideer til bedre kommunikation mellem projektering og udførelse, som klæder både projekterende ug udførende godt på til at skabe en bedre sammenhæng mellem den digitale udvikling af byggeriet og byggeriets processer.

”Det handler om at inddrage de udførende – altså under-og fagentreprenørerne – tidligere i processen, end man normalt gør. I publikationen giver vi opskriften på, hvordan man gør det. Vores anbefaling er, at man afholder en workshop om vidensflow, hvor man tager en dialog om, hvilke informationer der er brug for i udførelsen – og hvor man har mulighed for at arbejde konstruktivt med netop disse behov”, udtaler seniorprojektleder i Værdibyg, Morten Skaarup Jensen. 

Skærper opmærksomheden på gensidig dialog og forståelse mellem projekterende og udførende

Morten Skaarup Jensen understreger, at publikationen hverken kan eller skal præsentere fyldestgørende løsninger på alle udfordringer, da der altid er projektspecifikke dilemmaer, som projektpartnerne skal tage stilling til på den enkelte byggesag. I stedet giver publikationen inspiration til, hvilke udfordringer man skal være særligt opmærksom på, og hvilke processer der kan sikre en bedre dialog og forståelse mellem parterne for i sidste ende at forbedre vidensflowet mellem projektering og udførelse.

”Publikationen er direkte anvendelig for projektledelsen hos både den projekterende og den udførende part. Med den i hånden kan begge tage initiativ til at gennemføre en workshop, som beskrevet i denne minivejledning. På den måde skabes en bedre overlevering af viden og tegningsmateriale fra projektering til udførelse, hvilket er med til at skabe en fælles forståelse af projektet, afklare misforståelser og skære unødigt spild fra byggeprocessen”, fortæller Morten Skaarup Jensen.

Perspektiver for branchen

COWI, som projekterende rådgiver, Per Aarsleff, som hovedentreprenør/byggeledelse og Wicotec Kirkebjerg som underentreprenør/udførende på pladsen har været tilknyttet pionerprojektet med et konkret byggeprojekt. Hos deltagerne er der stor begejstring for projektet.

”Jeg kan se nogle rigtig gode tendenser i dette workshopformat, og det er helt sikkert noget, vi vil gennemføre igen på andre projekter. Det gav flere ”aha-oplevelser” og var meget værdifuldt for projektdeltagerne, særligt fordi vi havde alle tre led – rådgiver, entreprenør og håndværkere – på pladsen”, fortæller Niels Treldal, Digital Transformation Director, COWI.

Han suppleres af Jonathan Skovsgaard Madsen, VDC Team Manager, Per Aarsleff, som også ser perspektiver i at arbejde videre med vidensflowworkshoppen i fremtidige projekter.

”Dette forløb har givet en klar forståelse af, at rådgiveren gerne vil lytte til håndværkerne og levere det materiale og den information, der efterspørges på pladsen. Det havde stor værdi, at alle parter mødte velforberedte op til workshoppen og den faciliterede og konstruktive dialog var lidt af en øjenåbner, som jeg vil tage med hjem i egen organisation”, slutter Jonathan Skovsgaard Madsen.

Du finder publikationen her

 

Fakta om projektet

  • I 2021 har ConTech Lab gennemført seks pionérprojekter, som alle tager alle afsæt i en konkret brancheudfordring og gerne i et konkret byggeprojekt med en overordnet målsætning om at skabe øget produktivitet eller bæredygtighed.
  • I arbejdet med pionerprojekter indgår flere virksomheder på tværs af værdikæden samt en række eksperter og videnspersoner. Pionérprojektet er et faciliteret forløb, hvor erfaringerne kunne implementeres på tværs af branchen.
  • Tre aktører fra den danske byggebranche har været tilknyttet pionerprojektet. Det drejer sig om COWI, som projekterende rådgiver, Per Aarsleff, som hovedentreprenør/byggeledelse og Wicotec Kirkebjerg som underentreprenør/udførende på pladsen. Randi Christensen, COWI/Lean Construction-DK Netværket stod for at forberede og facilitere vidensflowworkshoppen.

Flere nyheder

Jonathan Weimar

Ny digital udgivelse viser, hvordan du plukker de lavthængende grønne frugter i byggeriet

/
Ny digital udgivelse om bæredygtighedstiltag giver konkrete eksempler og ...
BæredygtighedsambassadørJonathan Grevsen

Håndværkerne skal være med til at løfte den bæredygtige indsats

/
Værdibyg og Aarsleff udvikler og afprøver et nyt ...
Lancering af Værdibygs vejledning "Bæredygtighedsledelse".Jonathan Grevsen

Årsrapport 2023

/
Værdibygs årsrapport 2023 er nu tilgængelig. Her får ...

Værdibyg er et samarbejde mellem:

Ja tak - send mig Værdibygs nyhedsbrev

Få den nyeste viden fra Værdibyg direkte i din indbakke