Se eller gense Mød forskerne #9 om Absolut Bæredygtighed

Det niende af vores populære Mød forskerne-arrangementer er nu tilgængeligt på video. Denne gang var emnet Absolut Bæredygtighed.

Hvornår optræder Absolut Bæredygtighed, og hvordan operationaliseres det metodisk i vores design og arkitektur? I sin forskning Pelle Munch-Petersen med arbejder, hvordan den arkitektoniske adfærd ændres og får et etisk afsæt.

Bæredygtighed udfordres af foranderlighed

En grundlæggende udfordring når vi taler bæredygtighed er tid. Hvordan forudser vi livet og levetiden på et byggeri, når nu vi ikke kan se 50 eller 100 år ud i fremtiden? Enhver form for diskussion om bæredygtighed er knyttet til tid, og vi kan i bedste fald gætte, når vi prøver at beregne levetiden for et byggeri, som ofte vil blive påvirket af vores adfærd og udviklingen i samfundet – som begge er foranderlige og svære at forudsige.

Fra relativ til absolut bæredygtighed

Når vi taler om bæredygtighed i byggeriet er det stadig oftest i relative termer; byggeri A er mere bæredygtigt end byggeri B. Men det er stadig ikke bæredygtigt. Pelle Munch-Petersen spørger, hvordan vi sørger for at øge opmærksomheden om klodens knappe ressourcer og får øjnene op for, at de ikke er uendelige.

At bygge med ingenting

Ifølge Pelles forskning er der to forskellige tilgange, når vi arbejder med bæredygtighed: Den ene fokuserer på innovationsledelse, hvor vi hele tiden lægger til og forventer at digitalisering og robotter vil redde os. Den anden, som Pelle tilhører, handler om at trække fra. Hvilke materialer arbejder vi med, og kan antallet af ‘lag’ og behandlinger minimeres? Hvordan optimeres bygningen og designprocessen, så vi f.eks. minimerer vores anvendelse af forskellige tekniske installationer? Sat helt på spidsen:  Hvordan bygger man med ingenting – og hvordan sælger man det?

Se eller gense temamødet

Var du forhindret i at deltage i mødet – eller ønsker du at gense Pelles vigtige pointer, så kan du se dem lige her:

Flere nyheder

Statens Serum Institut vinder procesprisen 2023Licitationen

Husk at indstille projekter til Procesprisen 2024

/
Kender du et projekt, et samarbejde eller en organisation, der ...
Jonathan Grevsen

Ny vejledning: Alle parter vinder ved tidlig entreprenørinddragelse

/
Ny vejledning fra Værdibyg klæder branchen på til ...
Renovering af facade på bygning.Kontraframe

Se eller gense Morgenskarp om renovering og bæredygtighed

/
Gik du glip af vores morgenskarpe præsentation om renovering ...

Værdibyg er et samarbejde mellem:

Ja tak - send mig Værdibygs nyhedsbrev

Få den nyeste viden fra Værdibyg direkte i din indbakke