Ressourcekortlægning som nøgle til mere cirkulært byggeri
Der er mulighed for at nørde i dybden på cirkulært byggeri under Circular Build Forum 2025, som finder sted i slutningen af januar. Her er projektchef i Værdibyg Nina Koch-Ørvad blandt oplægsholderne på scenen ved sessionen ”Bygherres brug af data som drivkraft i cirkulær renovering”.
I sit oplæg vil Nina Koch-Ørvad stille skarpt på ressourcekortlægning, som også er emnet for Værdibygs seneste vejledning. Ressourcekortlægning er et højaktuelt emne, da nye krav om selektiv nedrivning ved nedrivning af bygninger på mere end 250 m2 træder fuldt i kraft den 1. juli 2025.
Uforløst potentiale
Dermed bliver ressourcekortlægning en uomgængelig disciplin at have styr på. Ikke bare for at kunne efterleve lovgivningen, men fordi en grundig ressourcekortlægning kan skabe stor værdi.
”For bygningsejeren skaber ressourcekortlægningen værdi ved at synliggøre, hvilke ressourcer der kan genbruges eller genanvendes – enten af bygningsejeren selv eller af andre. For samfundet giver den værdi, fordi den giver et godt grundlag for at fremme cirkulært byggeri. Der er et gigantisk uforløst potentiale i at blive bedre til at recirkulere de mange gode byggematerialer, vi har i den eksisterende bygningsmasse, ” udtaler Nina Koch-Ørvad.
Kun 0,17 pct. af materialerne i nybyggeriet er fra genbrug
Og der er virkelig plads til forbedring. Selv om vi i Danmark ofte omtaler os selv som indehavere af ”den grønne førertrøje”, er vi et af de lande, der er dårligst til at genbruge og genanvende. Og det gælder i særdeleshed for byggematerialer. Ifølge en opgørelse, som Rambøll har lavet for Social- og Boligstyrelsen, kommer kun 0,17 pct. af materialerne i nybyggeriet fra genbrug.
Ressourcekortlægning er en af nøglerne til at bygge mere cirkulært
Det tal står i skærende kontrast til genanvendelsesgraden, som man ser på flere af de projekter, hvor man har lavet en grundig ressourcekortlægning. Værdibyg har lavet en række case-film om konkrete erfaringer med ressourcekortlægning, hvor der har været genanvendelsesgrader på både 85 og 95 pct. af byggematerialer fra bygninger, der er blevet nedrevet selektivt.
”Det er selvfølgelig ikke ensbetydende med, at der er genbrugsmaterialer nok til, at alle nybyggerier kan opføres med 90 pct. genanvendte materialer, men det giver et fingerpeg om, at vi burde kunne gøre vores byggeri langt mere cirkulært, end tilfældet er nu. Og en grundig ressourcekortlægning er en af nøglerne til at bygge mere cirkulært,” mener Nina Koch-Ørvad.
Adresserer udfordringer med indsamling af affaldsdata
Udover Ninas oplæg vil sessionen i høj grad fokusere på, hvordan bygherrer kan få styr på affaldsdata i forbindelse med ESG-dokumentation.
”Der er i øjeblikket mange udfordringer for bygherrer, når det kommer til at indsamle affaldsdata og følge affaldets rejse. Den udfordring adresserer Anna Bergman Sørensen fra Jeudan i sit oplæg om, hvordan man kan anvende en ESG-skabelon med en specifik datatabel til at indsamle de nødvendige data,” fortæller Teknologichef i ConTech Lab, Mayes Ali, som står bag og modererer sessionen.
Hun fortæller videre, at det også vil blive diskuteret, hvilke krav bygherrer kan stille for at sikre den rette dataindsamling. Ifølge Mayes Ali er der nemlig flere udfordringer i værdikæden – fra bygherre til nedriver, transportør og modtageanlæg.
Deltag i Circular Build Forum 2025
Alt dette – og meget mere, der relaterer sig til cirkulært byggeri – kan du blive klogere på til Circular Build Forum 2025 på Marienlyst Konferencehotel i Helsingør. Kongressen afholdes for 5. gang den 28.-29. januar 2025, og samler mere end 100 oplægsholdere og 300 ildsjæle inden for cirkulær økonomi i bygge- og anlægsbranchen.
Fakta om sessionen
Ved sessionen dykker tre oplægsholdere ned i de forskellige stadier af en renoveringsproces, fra den indledende ressourcekortlægning og formulering af udbudskrav til styring, dokumentation og håndtering af byggeaffaldsdata. De ser særligt på, hvordan data kan understøtte processen og spille en central rolle i at opfylde krav til f.eks. ESG-rapportering.
Sessionsleder
- Mayes Ali, ConTech Lab
Oplægsholdere
- Pernille Kernel, Region Hovedstaden
- Nina Koch-Ørvad, Værdibyg
- Anna Bergman Sørensen, Jeudan