Renovering tilbage på dagsordenen

Renovering er vigtigere end nogensinde i 2021, hvor fremrykning af renoveringer i den almennyttige boligsektor og hævelse af bygge- og anlægsloftet sætter turbo på renoveringsprojekterne. Det er godt for beboere og brugere, som får bedre boliger, institutioner og sygehuse. Og det er også godt for klimaet, da renoveringer udleder mindre CO2 end sammenlignelige nybyggerier. Men for at de mange projekter skal lykkes, er det vigtigt at have styr på processen og komme godt fra start.

Med fremrykningen af renoveringsprojekter i den almennyttige boligsektor og hævelsen af bygge- og anlægsloftet i både 2020 og 2021 er der sat turbo på renoveringen herhjemme. Det er godt for brugerne, for samfundsøkonomien og for klimaet. Rambøll har for nylig udarbejdet en rapport for partnerskabet Renovering på Dagsordenen, der viser, at det bedre kan betale sig at renovere end at bygge nyt, særligt hvis man anlægger et totaløkonomisk perspektiv. Det gavner også klimaet, da renoveringer i følge rapporten har et markant lavere CO2-aftryk end nybyggeri. Derfor er der god grund til at hilse udviklingen velkommen.

Der er dog nogle vigtige overvejelser, man skal gøre sig, inden man går i gang med sit renoveringsprojekt. Det tager Værdibyg fat i at belyse i det næste halvår.

Renoveringer indebærer flere risici

Renoveringsprojekter indebærer nogle andre udfordringer end nybyggeri. Der er fx ofte brugere – beboere, elever, patienter mfl. – at tage hensyn til både før, under og efter renoveringen. Det kan være krævende processer at håndtere. Desuden er renoveringsprojekter forbundet med større usikkerheder og risici end nybyggeri.

”Det er vigtigt at, at man ikke bare kaster sig hovedkulds ud i et renoveringsprojekt,” udtaler Rolf Simonsen, programdirektør i Værdibyg, som har været projektleder på vejledninger støttet af Grundejernes Investeringsfond om renoveringsprocesser. ”I et renoveringsprojekt er der nogle givne rammer – en bygning – som du er nødt til at forholde dig til. Hvad sker der, når du åbner væggene? Er der hussvamp? Det har indflydelse på både tid og økonomi i projektet. Derfor er det vigtigt at få foretaget grundige forundersøgelser, så man kan vurdere risici i projektet, inden man går i gang.”

Kom godt i gang med dit projekt

For at komme godt fra start er det en god idé med en renoveringsstrategi, som identificerer og prioriteter målsætningerne i projektet.

”En renoveringsstrategi er en god undskyldning for, at bygherren og bygherrens nærmeste rådgiver lige tænker sig om, og spørger sig selv: Hvad er det egentlig, vi vil med det her, og får det formuleret på skrift, og dermed også får brugt renoveringsstrategien til at formidle videre til dem, der skal arbejde på projektet. Det handler om at komme igennem nogle overvejelser, og få tydeliggjort de overvejelser over for de forskellige parter og interessenter i byggeriet”, siger Rolf Simonsen.

Sæt det rette hold

Med det store antal renoveringer der bliver sat i gang nu, skal man som bygherre være opmærksom på, hvordan man sammensætter sit team.

”Med det renoveringsmarked, vi ser nu, er det sandsynligt, at mange, som tidligere kun har beskæftiget sig med nybyggeri, begynder at arbejde med renoveringer. Derfor skal man være opmærksom på, at man får sammensat sit team, så der er nogle erfarne hoveder, som har de rette kompetencer inden for renovering. Hvis man for eksempel benytter en mindre erfaren entreprenør, er det en god idé at sikre sig, at man har en mere erfaren rådgiver, eller at man bruger lidt flere penge på tilsyn undervejs”.

Der er altså meget at overveje, inden man går i gang med sit renoveringsprojekt, og heldigvis er der hjælp at hente i Værdibygs mange vejledninger om renoveringer – lige fra udviklingen af strategi til håndteringen af brugere.

I det næste halvår vil vi dykke dybere ned i de enkelte vejledninger og komme med gode råd til, hvordan man bedst får sikret sig et vellykket renoveringsprojekt – fra de indledende overvejelser til projektet står færdigt.

Hvis du ikke kan vente, men bare må læse alle renoveringsvejledningerne nu, så kan du finde dem her.

Hvis du gerne vil have et hurtigt indblik i, hvad en renoveringsstrategi er, kan du se videoen nedenfor.

Flere nyheder

Jonathan Weimar

Ny digital udgivelse viser, hvordan du plukker de lavthængende grønne frugter i byggeriet

/
Ny digital udgivelse om bæredygtighedstiltag giver konkrete eksempler og ...
BæredygtighedsambassadørJonathan Grevsen

Håndværkerne skal være med til at løfte den bæredygtige indsats

/
Værdibyg og Aarsleff udvikler og afprøver et nyt ...
Lancering af Værdibygs vejledning "Bæredygtighedsledelse".Jonathan Grevsen

Årsrapport 2023

/
Værdibygs årsrapport 2023 er nu tilgængelig. Her får ...

Værdibyg er et samarbejde mellem:

Ja tak - send mig Værdibygs nyhedsbrev

Få den nyeste viden fra Værdibyg direkte i din indbakke