Nyt projekt vil klæde byggebranchen på til at forstå og reducere spild i alle dets former
I et nyt projekt tager BUILD og Værdibyg fat på en af byggeriets store udfordringer: Spild. Projektet vil skabe en fælles forståelse for spildets former og årsager og give anbefalinger til arbejdet med reducering af spild i byggeriet på branche- og organisationsniveau.

Foto: Værdibyg
Et byggeri eller anlæg er gennem sin levetid omdrejningspunkt for mange aktiviteter og processer, der indeholder forskellige former og grader af spild: Spild af tid, spild af materialer, spild af ressourcer. Noget spild optræder alene hos enkelte virksomheder, mens andet optræder i det komplekse samspil mellem de mange parter, der involveres i de forskelligartede processer, der foregår undervejs i hele bygningens livscyklus.
Spild: Forstå det, find det, fjern det
Spild i byggeriet er en kompleks størrelse, mener Rolf Simonsen, programdirektør i Værdibyg, som nu sammen med BUILD sætter fokus på problemet i et nyt projekt.
”Ofte er det svært at få øje på spildet, og andre gange er det, én aktør oplever som spild, faktisk en værdi et andet sted i processen. I byggebranchen er vi nødt til at forstå, se og måle spild og udvikle værktøjer til at reducere det unødvendige spild i byggeriet,” udtaler Rolf Simonsen.
Branchens praksisser vedrørende måling og håndtering af spild
I projektet vil BUILD og Værdibyg undersøge, hvordan spild kan og bør måles og håndteres.
”Hvor bæredygtighedsdagsordenen har skabt øget opmærksomhed på spild – og manglende genanvendelse – af materialer i udførelsen, vil vi i dette projekt se spild i et 360 graders perspektiv, hvor aspekter som f.eks. drift, brug, ejendomsinvestering og -udvikling indgår på lige fod med de klassiske faser i byggeriet,” forklarer seniorforsker Kim Haugbølle fra Aalborg Universitet, Institut for Byggeri, By og Miljø (BUILD). ”Det sker med udgangspunkt i både praksisfortællinger og et forskningsmæssigt litteraturstudie, der tilsammen danner grundlag for formuleringen af en terminologi for spild samt definition af specifikke nøgletal til monitorering af spild, der kan afprøves i et forsøgsprojekt i de kommende år.”
Bevidst tilgang til komplekst problem
Et andet væsentligt udkomme af projektet er en række anbefalinger til, hvordan de enkelte virksomheder og branchen samlet kan iværksætte tiltag for reducering af spild og klimabelastning til gavn for både byggeriets aktører og samfundet.
”Ambitionen er både at skabe et fælles grundlag for arbejdet med at eliminere spild og samtidig have en bevidsthed om, at det er et komplekst problem – fx når vi ser på de dilemmaer, der ligger i, at værdiskabelse i ét led af værdikæden kan føre til spild et andet sted i værdikæden,” afslutter Rolf Simonsen.
Fakta om projektet
- Projektet består af et brancherettet og et forskningsrettet spor: Det brancherettede spor skydes i gang med en åben workshop d. 21. november, hvor BUILD og Værdibyg inviterer til at dykke ned i spild-begrebet og drøfte mulige veje til at reducere spild i forskellige dele af byggeprocessen og bygningers livscyklus.
- Formidlingen af projektets resultater foregår ligeledes i et brancherettet og et forskningsrettet spor. Den brancherettede formidling sker gennem seks workshops og en rapport, der udarbejdes i et tæt samarbejde mellem Værdibyg og BUILD og udgives af Værdibyg. Den forskningsrettede indsats gennemføres af BUILD. Projektet løber indtil januar 2026.
- Projektet er støttet af den filantropiske forening Realdania.