Ny vejledning ruster byggeriets praktikere til at håndtere risici ved nye, mere bæredygtige løsninger
Vi skal have nye, mere bæredygtige løsninger i byggeriet, hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling. Men det kræver en omhyggelig risikoproces at forebygge fejl og skader, når man arbejder med løsninger, der endnu ikke er velafprøvede og -dokumenterede.
Den 12. september udgiver Værdibyg en vejledningen “Risikohåndtering af mere bæredygtige løsninger med gode råd og anbefalinger til, hvordan risici relateret til nye, mere bæredygtige løsninger kan identificeres, analyseres og håndteres i bygge-, anlægs- og renoveringsprojekter.
“Vejledningen kortlægger den gode proces for, hvordan man kan tilgå risiko ved bæredygtige løsninger i sit projekt. På den ene side skal vi undgå, at de bæredygtige løsninger fravælges, fordi risikoen vurderes for høj. Og på den anden side skal vi sikre os mod, at denne type løsninger indbygges på uhensigtsmæssige måder med unødvendige fejl eller skader til følge,” forklarer projektchef i Værdibyg, Nina Koch-Ørvad, som er projektleder på vejledningen.
Bæredygtighed kan indflettes i gængse risikostyringsprocesser
Til lanceringen præsenterer Nina Koch-Ørvad vejledningens hovedpointer. Og hun suppleres af en række oplægsholdere med praktiske erfaringer inden for risikohåndtering. Én af dem er Andreas Claus Hansen, som er ansvarlig for risikostyring i Bygningsstyrelsen. Andreas arbejder til dagligt med, hvordan man bedst styrer risici i byggeprojekter og har i flere år forsket i emnet.
I sit oplæg fokuserer Andreas på bygherrens arbejde med risikohåndtering, og kommer med nogle eksempler på, hvordan bæredygtighed kan flettes naturligt ind i de gængse risikostyringsprocesser.
“Vi arbejder løbende på at integrere bæredygtige overvejelser i vores eksisterende processer, så bæredygtighed bliver en beslutningsparameter, som vi kan risikostyre på. Det er ikke nemt, men det er vigtigt, hvis branchen skal kunne bidrage med sin del til den grønne omstilling, og derfor deler vi gerne ud af vores erfaringer.”
Tilmeld dig lanceringsarrangementet
Vejledningens henvender sig især til bygherrens projektleder og bygherrerådgiver, projekteringslederen og entreprenørens projektleder. Men også andre fagpersoner, der inddrages i risikoprocessen, kan have glæde af vejledningen.