Ny konference om den bæredygtige byggeproces

Den 9. og 10. juni løber Building Greens konference Bæredygtig Byggeproces af stablen i Tivoli Hotel & Congress Center. Værdibyg er partner på konferencen, som har sit udspring i publikationen ”Perspektiver på den bæredygtige byggeproces”.

Det er ikke en tilfældighed, at der er sammenfald mellem titlen på Building Greens konference og Værdibygs nye publikation ”Perspektiver på den bæredygtige byggeproces”. Værdibyg er partnere på konferencen, og Jesper Ring, partner i DOMINIA, som er pennefører på publikationen, er blandt talerne.

”Vi er glade for, at Jesper repræsenterer Værdibyg og publikationen på konferencen. Building Green har et stærkt brand og er en god platform, når man ønsker at sætte bæredygtigt byggeri på dagsordenen. Og det er bydende nødvendigt, for vi når ikke 2030-målene om en 70 % reduktion i udledningen af CO2, hvis byggeriet ikke bidrager”, udtaler Rolf Simonsen, programdirektør i Værdibyg.

Processerne er centrale for byggeriet – især det bæredygtige

Rolf Simonsen er særligt glad for, at det er den bæredygtige byggeproces, der er i centrum på konferencen.

”Navnet Værdibyg er jo en sammentrækning af ordene ”værdiskabende byggeproces”, og hele Værdibygs raison d’être er at samle, kvalificere og formidle viden om, hvordan vi får bedre processer i byggeriet”, siger Rolf Simonsen.

Ifølge senior projektleder Stephan Sander, fra Værdibyg, som har været projektleder på publikationen, er byggeriets processer helt centrale for at lykkes med at bygge bæredygtigt.

”Der er et stort fokus på det færdige byggeris kvaliteter, nye materialer og på teknologi og værktøjer, når der bliver talt bæredygtighed i byggeriet. Til gengæld mangler der fokus på at få styr på de processer, der understøtter bæredygtighed. Her taler vi om roller, ansvar, grænseflader, relationer og samarbejde, entrepriseformer, innovation og alt det andet, der skal til for at komme fra idé til færdigt byggeri. Det er på en gang det sværeste og vigtigste at lykkes med i et byggeprojekt – og det gælder i særdeleshed, når vi taler om bæredygtigt byggeri”, udtaler Stephan Sander.

Hvorfor er det så svært at bygge bæredygtigt?

Stephan Sander oplever, at der i byggeriet er en stor vilje til at bygge mere bæredygtigt, men en endnu større frustration over, at det sjældent lykkes at bygge så bæredygtigt, som man ønsker. I forbindelse med publikationen samlede Værdibyg 25 bygherrer, rådgivere og entreprenører for at finde ud af, hvorfor det er så svært at bygge bæredygtigt.

”Det, vi fandt ud af, var, at der er en række helt grundlæggende udfordringer, der står i vejen for det bæredygtige byggeri: Der mangler konkrete mål, definitioner og tidligt fokus på bæredygtighed. Der mangler ledelse og ressourcer. Og der mangler et tættere og tidligere samarbejde mellem parterne”, udtaler Stephan Sander.

Vi er alle en del af løsningen

Denne afklaring af, hvad der er det særlige ved den bæredygtige byggeproces, efterlod Stephan Sander og publikationens anden projektleder Nina Koch-Ørvad, projektchef i Værdibyg, med et presserende spørgsmål: Hvad skal der til for at overvinde de udfordringer og barrierer, som forhindrer udbredelsen af bæredygtighed i byggeriet og forårsager fravalg af bæredygtige løsninger i projekterne?

”Vi mener, at alle aktører i branchen først og fremmest bør forholde sig til disse problemstillinger – fordi vi også alle er en del af løsningen”, siger Nina Koch-Ørvad.

Erkendelse af problemet er første skridt på vej mod en løsning

De emner, der er berørt i publikationen, kan ifølge Nina Koch-Ørvad opsummeres i følgende fire overordnede problemfelter:

  • Projekterne mangler tydelige strategier for bæredygtighed
  • Der mangler et tættere og tidligere samarbejde mellem projektdeltagerne om bæredygtighed
  • Der mangler metoder til at stille krav til bæredygtighed i udbud, aftaler og kontrakter
  • Der mangler ressourcer og ledelse, som sørger for at mål for bæredygtighed håndteres og opretholdes gennem hele byggeprojektet

”Når vi ved, hvad det er, der er svært, kan vi begynde at tage højde for det og forholde os aktivt til det fra starten af byggeprojektet. Det betyder ikke, at vi så har en garanti for, at vores byggeri bliver mere bæredygtigt, men erkendelse af problemet er første store skridt på vejen mod løsningen. Derfor er det glædeligt, at de udfordringer, vi har identificeret i publikationen, nu bliver taget op på Building Greens konference og diskuteret på tværs af hele branchen”, slutter Nina Koch-Ørvad.

Værdibyg er et samarbejde mellem:

Ja tak - send mig Værdibygs nyhedsbrev

Få den nyeste viden fra Værdibyg direkte i din indbakke