Ny bevilling til Værdibyg skal skabe innovation gennem byggeprocesserne

Nøglen til værdiskabelse i byggeriet findes i udviklingen af byggeprocesserne, lyder det fra Rolf Simonsen, sekretariatsleder i Værdibyg. Med en ny bevilling vil brancheinitiativet fortsat gå til kamp mod byggeriets aktuelle problemer gennem et fokus på byggeprocesserne, og derigennem bane vejene for innovation og omstilling inden for bl.a. bæredygtighed og digitalisering.

Værdibyg startede i 2008 som et brancheinitiativ med en mission om at komme konflikter, mistillid og for stort et værditab til livs. Kerneformålet har gennem det sidste årti har været at forene praktikere på tværs af byggeriets værdikæde for at optimere byggeriets processer:

-Der er mange udfordringer i byggeriet, som den enkelte part ikke kan løse alene. Vi står for eksempel overfor vigtige omstillinger ift. bæredygtighed og digitalisering, og hvis vi skal skabe god praksis omkring dem, må alle led i byggebranchen rykke tættere sammen og finde nye måder at samarbejde og organisere sig på. Værdibyg vil fortsætte med at facilitere et rum for byggeriets udvikling – et rum hvor parterne kan nå til enighed om retningslinjer og anbefalinger for en bedre byggeproces. Det kommer alle til gode i sidste ende, udtaler Rolf Simonsen, sekretariatsleder i Værdibyg.

Tilbage til byggeprocesserne

Der bliver bygget som aldrig før i Danmark, og når temaer som klima og kunstig intelligens vinder indpas i samfundsdagsordenen, har det en afsmittende effekt på byggebranchen, hvor områder som bl.a. digitalisering, bæredygtighed og nye samarbejdsformer også for alvor har fået fodfæste i de seneste år. Men for at kunne omstille byggeriet til bæredygtige og digitale strategier, er der fortsat behov for at udvikle praksis i byggeprocesserne. Og det et er bl.a. derfor at Realdania har bevilget 10 mio. kr. til Værdibygs fremadrettede projekter og aktiviteter:

-Der er fortsat et stort behov for at forandre praksis i branchen, så byggeprocesserne bliver mere effektive, samarbejder på tværs af værdikæden styrkes, budgetter overholdes, og der opnås mere kvalitet. For at nå i mål med det, er der behov for et helhedsperspektiv på byggeprocesserne, og det leverer Værdibyg som nogle af de eneste i branchen, udtaler Lennie Clausen, programchef i Realdania og fortsætter:

-Vi ser en stor gevinst i, at Værdibygs aktiviteter og projekter er bygget op omkring branchens folk – forsker såvel som praktiker – og på tværs af byggeriets forskellige led. Værdibygs praksisnære tilgang er med til at få byggebranchen til at arbejde bedre sammen, og i mere effektive processer, der er til gavn for samfundet som helhed.


Øger fokus på brobygning

Gennem bl.a. udviklingsprojekter, workshops og temamøder, har Værdibyg på nuværende tidspunkt udarbejdet 34 vejledninger og opbygget et netværk af mere end 400 praktikere på tværs af byggeriets værdikæde. Med de nye bevillinger, der samlet lander på 13.6 millioner kr., vil Værdibyg i fremtidige aktiviteter beholde fokus på at udvikle og styrke samarbejdet om byggeriets processer, men som noget nyt vil brancheinitiativet arbejde mere målrettet på at bygge bro til byggeriets virksomheder og sikre en sammenhæng mellem forskellige initiativer på byggeprocesområdet:

-Byggeprocesserne og grænsefladerne mellem parterne er omdrejningspunktet for misforståelser, mistillid og konflikter mellem aktørerne i byggeprojekter, der fører til store værditab. Der er derfor brug for et slags dialogforum på tværs af alle parter, som arbejder på at fastholde værdierne igennem hele byggeprocessen – fra byggeprogrammet til driften af det færdige byggeri. Derfor vil vi med vores efterhånden brede mandat arbejde endnu tættere sammen med byggeriets virksomheder og vidensinstitutioner om at udvikle og implementere nye processer, siger Rolf Simonsen.

Et åndehul for byggeriets praktikere

Det store fokus på praktikere og byggeprocesser er positivt for branchen, mener også Jesper Ring, partner i det rådgivende ingeniørfirma Dominia. Han har bl.a. været medforfatter til fire af Værdibygs vejledninger, og har været en del af Værdibygs praktikernetværk i en lang årrække.

-Værdibyg skaber rammerne for et fællesskab, hvor forskellige fagligheder og personer åbenhjertigt kan dele deres perspektiver på problemstillinger, der i bund og grund påvirker os alle. Det er meget givende at kunne få indblik i andre praktikeres tanker og perspektiver i et fortroligt rum, hvor der både er plads til at udtrykke sig og til at blive klogere på andre, fortæller han og fortsætter:

-I vores branche ser jeg det at få processerne til at fungere som det allervigtigste, sammen med arbejdet om at få parterne til at forstå hinanden, så vi kan arbejde godt sammen.

Værdibygs nye projekter kommer blandt andet til at have særligt fokus på bedre samarbejde og kulturforandring, styring af kontrakter og økonomi, byggeprocessen med det nye AB og Ydelsesbeskrivelser, men der er også plads til nye ideer undervejs. De første projekter startes op i løbet af første kvartal af 2020.

Flere nyheder

Foto af forsker til Mød forskerne! arrangement af VærdibygDI Byggeri

Om forhandlingsmetoder til et mere effektivt og værdiskabende byggeri. Se eller gense Mød forskerne!

/
Torkil Schrøder-Hansen fortalte ”Om forhandlingsmetoder til et mere effektivt ...
Foto af Værdibygs chatbotVærdibyg

AI skal lette adgangen til Værdibygs vidensbank

/
Værdibygs chatbot giver dig hurtige konkrete svar på konkrete ...
Byggeplads ved Børnehuset Svanen i Gladsaxe KommuneJonathan Grevsen

Millionstøtte til Værdibyg: Fokus på små projekter og grøn omstilling

/
Værdibyg har modtaget en bevilling på 10 millioner kroner fra ...

Værdibyg er et samarbejde mellem:

Ja tak - send mig Værdibygs nyhedsbrev

Få den nyeste viden fra Værdibyg direkte i din indbakke