Lean styrker samarbejde og produktivitet i renovering
Lean Construction-DK Netværket har sammen med LivingLean og AAU BUILD undersøgt, hvordan man med lean-værktøjer kan styrke produktiviteten og samarbejdet i både projekterings- og udførelsesfasen på renoveringssager. Resultatet blev tre rapporter - en hovedrapport og to minirapporter, der kan downloades herunder.
Lean Construction-DK Netværket har sammen med LivingLean og AAU BUILD undersøgt, hvordan man med lean-værktøjer kan styrke produktiviteten og samarbejdet i både projekterings- og udførelsesfasen på renoveringssager. Det er sket i udviklingsprojektet ”Lean i Renoveringsprojekter”, der siden 2020 bl.a. har fulgt renoveringen af Boligselskabet Birkebos afdeling 7, Byager Vænge, for at undersøge, hvordan anvendelsen af lean kan styrke samarbejdet og forbedre processerne i et renoveringsprojekt. Det har resulteret i tre afsluttende rapporter – en hovedrapport og to minirapporter.
Uenigheder hæmmede fremdrift i renoveringsprojekt
Boligselskabet Birkebo har renoveret 124 boliger og Lean i Renoveringsprojekter har fulgt renoveringen i 12 måneder. Da demonstrationsprojektet begyndte at følge renoveringsprojektet i juni 2020, havde renoveringen allerede været i gang i tre år. Byggesagen var præget af uenigheder mellem bygherre, rådgivere og hovedentreprenører, som havde en negativ effekt på projektets fremdrift.
Formålet med udviklingsprojektet var at forbedre produktiviteten i et helhedsorienteret perspektiv med fokus på både effektivitet, kvalitet og samarbejde gennem løbende workshops og forventningsafstemninger. Ved kontinuerligt at afholde workshops og løbende måle effekten af disse, blev udfordringer og misforståelser fanget i opløbet og man undgik derved udfordringer i samarbejde og udførelse.
Indsatser styrkede samarbejdet
I den periode, hvor Lean i Renoveringsprojekter var tilknyttet renoveringen af Byager Vænge, blev der gjort særlige indsatser for at strukturere byggemøderne og sikre, at planlægningen gav mening for de involverede aktører. Tidsplanen blev koordineret imellem de forskellige faggrupper, og man undgik derfor spildtid. Løbende målinger viste vejen til de nødvendige indsatser, der skulle til for at styrke samarbejdet og effektiviteten. Resultaterne fra målinger og observationer blev anvendt til at vælge den nødvendige indsats til at løse mulige udfordringer og skabe bedre samarbejde, effektivitet og kvalitet.
Workshops bidrog til forbedret arbejdsmiljø og optimerede processer
Et andet tiltag for at optimere arbejdsprocessen, var workshops for de forskellige faggrupper. Formålet med disse workshops var at få afstemt forventninger og sikre enighed om, hvem der stod for hvad og hvornår. Det var derfor muligt at styrke planlægning, koordinering og samarbejde og derigennem skabe et bedre arbejdsmiljø.
Byggeleder og hovedentreprenør på Byager Vænge, Mikkel Salomon, fra Ole Jepsen A/S mener, at metoden tydeligt havde en positiv indvirkning på arbejdsmiljøet:
”I produktionen er der helt konkret kommet mere ro på og overskud til at levere en ordentlig kvalitet. Tidligere havde de enkelte faggrupper tendens til at klumpe sammen og gå i vejen for hinanden til stor frustration for håndværkerne. Nu har vi optimeret vores planlægning og koordinering og kan derfor levere en bedre ydelse i et mere effektivt flow på projektet.”
Også renoveringsprojektets rådgivere var begejstrede for indsatserne:
”Indsatsen gav et rigtig godt resultat – bedre processer og bedre samarbejdsklima. Jeg kommer helt sikkert til at bruge den igen på vores næste renoveringsprojekt. Vi har allerede skrevet det ind i udbuddet til entreprenørerne,” udtaler arkitekt Rikke Grendal fra CREO arkitekter.
En projekteringsmodel til inspiration
Udviklingsprojektets andet spor fulgte projekteringsforløbet i en konkret renoveringssag i København. Her blev der udviklet en ny projekteringsmodel, der understøtter en agil tilgang og samtidig skaber plads til inddragelse af projekteringsteamet og viden om de nuværende forhold i den eksisterende bygning. Under udviklingsprocessen blev det klart, at metoden “scrum” – en udviklingsmetode med fokus på projektledelse – kunne benyttes til at klarlægge de komplekse og uforudsigelige processer, der er forbundet med renoveringsprojekter.
Morten Skaarup Jensen, seniorprojektleder i Lean Construction DK-Netværket, forklarer, at selvom projekteringsmodellen er udviklet ud fra nogle konkrete forudsætninger i et observeret case-projekt, kan andre hente inspiration i modellen. De konkrete udfordringer, der er identificeret i projektet, er nemlig typiske for renoveringssager.
Robert Jensen er projekteringsleder i entreprenørvirksomheden ARPE & KJELDSHOLM A/S, som havde totalentreprisen på renoveringsopgaven, hvor projekteringsmodellen blev udviklet. Han mener, at modellen har skabt værdi på projektet:
”Modellen gjorde, at problemerne tidligt kom på bordet ved møderne, og vi fik fordelt de relevante opgaver til de personer i projekteringsteamet, der var bedst egnet til at løse dem. Modellen gav os også mulighed for at sætte ting på hold pga. prioritering, eller fordi vi ikke var klar endnu. Vi blev enige om, hvilke sten der først skulle ryddes af vejen og fik gjort det,” udtaler Robert Jensen.
Resultater og fremtidige erfaringer
Du kan læse om de resultater og værktøjer, der er udviklet og afprøvet i projekterne i de tre rapporter:
- Lean i renoveringsprojekter – hovedrapport
- Effektiv renovering – minirapport om udførelsen af renoveringsprojekter
- Projekteringsmodel til renovering – minirapport om effektivitet og samarbejde i projektering på renoveringsprojekter
Hvis du gerne vil have tilsendt et fysisk eksemplar af minirapporten, så skriv til info@vaerdibyg.dk, og vi sender et eksemplar med posten.
Skal du bruge lean-tilgangen i praksis?
Vi glæder os til at opleve, hvordan lean-metoder -og værktøjer i fremtiden kan være med til at sikre effektive, kvalitetssikre og samarbejdsvenlige renoveringsprojekter. Skal du bruge lean-tilgangen i praksis i dit kommende renoveringsprojekt? Skriv til seniorprojektleder Morten Skaarup Jensen på msj@vaerdibyg.dk og fortæl om dine erfaringer og resultater, så kontakter Morten dig for videre dialog.