Efter veloverstået årskonference: Lean og kultur på agendaen
Det var en veloplagt bygge- og anlægsbranche, der var mødt op til LCDK’s årskonference d. 20. august. Dagen var præget af optimisme og ikke mindst engagerede og spørgelystne repræsentanter fra hele værdikæden. Et rekordstort fremmøde vidner om en branche, der har mod på at skabe yderligere dialog om kultur, samarbejde og de visioner, branchens fremtid skal bygges på.
Under overskriften Kan lean forandre kulturen i byggeriet tog branchen endnu et skridt på vejen mod en kulturændring i byggeriet. Lean handler nemlig om mere end effektivitet og processer, men også om adfærd og den kultur, vi ønsker at skabe.
Det var en dag, hvor alt klappede, og hvor vi kom hele vejen rundt, både fra et virksomheds-, antropologisk og et filosofisk perspektiv. Hvilken kultur ønsker vi? Hvilken adfærd vil vi fremme? Spørgsmål vi skal stille os selv og hinanden, hvis lean skal skabe reel forandring i byggeriet.
I sidste ende er det jo menneskene, der tegner vores branche – ikke processerne. Processer er blot værktøjer, men en murske er aldrig bedre end den murer, der holder den i hånden.
Mads Okking, udviklingskonsulent i Dansk Håndværk og deltager ved konferencen
Lean er mere end effektivisering og processer
Med kyndige ord blev både udfordringer og løsningsforslag delt fra talerstolen.
Dagens første taler, Johnny Hey fra Nordstern, åbnede med et oplæg om kulturændringer som bevidste valg. Om vigtigheden af at afstemme forventninger mellem alle aktører allerede ved projektopstart omkring samarbejde, konfliktløsning, anvendte systemer – og så få det til at leve.
Dernæst zoomede Stine Harboe Petersen fra Enemærke & Petersen a/s, ind på kultur fra et antropologisk perspektiv. For hvad er kultur egentlig?
Stine stak fingeren i hvepsereden og udfordrede ansættelsesforholdene på byggepladserne med fokus på de aktuelle tendenser inden for kultur og den forandringskraft, der starter i mennesket.
Det hele bundet fornemt sammen af tredje taler, Hasse Neve fra PwC, under overskriften Kultur bygget på struktur, data og systematik, som satte de gode tanker i et praksisnært produktionssystem. Hasse bidrog desuden med eksempler på arbejdet med udvikling af mere effektive byggeprocesser fra byggeledelsens perspektiv.
Byggebranchens store potentiale
Efter pausen indtog Rikke Ulk, senior specialist, og Magnus S. Refsgaard, Antropolog og specialist, COWI, scenen med en opfordring til at blive dygtigere til at lytte og blive hørt. De gjorde det meget konkret med eksempler fra skurvognen og frokostpauserne i lastbilen. Kulturændringer forudsætter at arbejde med kultur nedefra og op og i øvrigt at tage folk alvorligt hele vejen gennem værdikæden.
Byggebranchen har et kæmpe potentiale. Altså hvis machokulturen, præget af konflikter og hårdt mod hårdt, skiftes ud med en samarbejdskultur, hvor alle parter i et byggeprojekt anser hinanden for partnere med samme mål, og ikke modstandere der skal trynes mest muligt.
Kasper Warming, erhvervsfilosof i Promentum
Filosof Kasper Warming, Promentum, udfordrede deltagerne med en opfordring til at droppe pokerspillet i branchen. For poker er et nulsumsspil med kun én vinder. Branchen skal have modet til at kaste sig ud i plussumspillet, hvor man kun bliver bedre af at dele, og hvor man bakker hinanden op.
Nye veje med lean construction
Kultur er som mørtlen mellem mursten. Fundamentet under bygningen. Systemer og strukturer bidrager til at skabe klarhed i samarbejdet, men de forudsætter menneskeforståelse for at fungere optimalt.
I sidste ende handler det om menneskelig adfærd – at vi individuelt og kollektiv skal ændre adfærd. Kun med et åbent sind, respekt og tillid kan vi tage et skridt ud af vores vante gænge og finde nye veje sammen.
Ønsker du at få tilsendt præsentationerne fra dagen kan du henvende dig til lcdk@leanconstruction.dk