Landets byggepladser kan give borgere på kanten af arbejdsmarkedet nyt fodfæste
Byggeriet er landets fjerdestørste branche og en vigtig aktør i skabelsen af et mere bæredygtigt samfund. Det gælder også på det sociale område, hvor landets byggepladser har særlige forudsætninger for at åbne døren til job og uddannelse for borgere på kanten af arbejdsmarkedet. Det kræver en særlig indsats, men der er gevinster at hente for både borgere, byggepladser og branchen som helhed. Ny publikation klæder branchen på til at løfte opgaven.
Samtidig med at byggeriet mangler arbejdskraft, er der en stor gruppe borgere, der står helt udenfor eller på kanten af arbejdsmarkedet. Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd stod 76.600 (7,6 %) af de 15-29-årige i 2020 uden arbejde eller igangværende uddannelse.
Byggepladser har stort potentiale til at understøtte social bæredygtighed
På en byggeplads er der en hel del opgaver, som er vigtige for byggeprojektets fremdrift, men som det hverken kræver særlige kompetencer eller høj håndværksmæssig faglighed at udføre. Det kan være alt fra flytning og udpakning af materialer til oprydning og rengøring. Med en social beskæftigelsesindsats kan byggepladsen give gruppen af ledige borgere, der kan have nogle særlige udfordringer, fodfæste på arbejdsmarkedet og måske blive et springbræt til uddannelse.
”Der er et kæmpe potentiale for, at byggepladserne rundt om i landet i højere grad er med til at understøtte social bæredygtighed. Ved at ansætte beboere fra lokalområdet til fx at løse daglige driftsopgaver på byggepladsen efterlades området både bygningsfysisk og socialt stærkere end før”, fortæller seniorprojektleder i Værdibyg Mette Skouenborg, som har været projektleder på publikationen ”Den rummelige byggeplads – en guide til social beskæftigelse”.
I publikationen, der er støttet af Realdania, samler Værdibyg, Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar (FBSA) og Enemærke & Petersen a/s (E&P) op på en række erfaringer, som bl.a. E&P har gjort sig med sociale beskæftigelsesindsatser, og beskriver en række værktøjer, som alle led i branchen kan bruge i arbejdet med social beskæftigelse.
Win-win for borgere og byggebranche
Det er et arbejde, som selvfølgelig kommer de borgere, der bliver en del af indsatsen, til gode, men også for en byggebranche med udtalt mangel på arbejdskraft er der både kort- og langsigtede gevinster at hente.
”Byggeriet har et enormt stort potentiale til at byde ind på den sociale dagsorden og skabe en win-win situation, hvor branchen får stærkt nødvendig arbejdskraft og udsatte borgere samtidigt får mulighed for at blive hjulpet ind på arbejdsmarkedet. Det er dét, som vi ønsker at hjælpe virksomhederne til med den nye guide, der er let at benytte på byggeriets projekter”, udtaler Christina Schultz, sekretariatschef i FBSA.
Publikationen belyser blandt andet, hvordan byggebranchens parter kan drage fordel af at arbejde systematisk med social beskæftigelse. For bygherren er det fx muligt at opnå ekstra point for en social beskæftigelsesindsats ifm. med en DGNB-certificering.
Entreprenøren skal gå ind i det med åbne øjne
Publikationen bygger delvis på erfaringer med social beskæftigelse, som entreprenøren Enemærke & Petersen a/s har gjort sig. Og ifølge bæredygtighedschef i E&P, Anders Strange Sørensen, kan entreprenørerne få fordele ud af at arbejde med social beskæftigelse, men man skal være opmærksom på, at det også er hårdt arbejde.
”Som entreprenør skal man gå ind i det her med åbne øjne. Det er givende at se og føle den påvirkning indsatsen er med til at skabe for et andet menneske. Men det er også krævende at få mennesker med så svag en tilknytning til arbejdsmarkedet ind i en jobrutine. Til gengæld kan man jo levere meget mere til bygherren end et færdigt byggeri – man kan give hele kvarterer et løft og styrke den sociale bæredygtighed. Det efterspørger de almene bygherrer allerede, og vi kan lige så godt geare os til, at andre bygherrer følger trop. Og så hjælper man som entreprenør sig selv og branchen ved at udvide rekrutteringsgrundlaget”, udtaler Anders Strange Sørensen.
Behov for enkle og håndgribelige guidelines
Publikationen er støttet af den filantropiske forening Realdania, ud fra et ønske om at sætte fokus på byggebranchens store potentiale for at skabe social beskæftigelse og prioritere sit sociale ansvar.
”Social beskæftigelse er vigtigt, men det er også kompliceret, fordi der er så mange parter, som skal involveres for at få det til at lykkes. Der er behov for viden samt enkle og håndgribelige guidelines, hvis branchen skal kunne løfte opgaven. Publikationen er med til at sikre at, social beskæftigelse kan forankres i eksisterende værktøjer som f.eks. paradigmer for samfundsansvar og DGNB-systemet til håndtering af bæredygtighed i byggeriet. På den måde bliver indsatsen lettere for branchen at udføre i praksis”, udtaler programchef i Realdania, Lennie Clausen.
- ”Den rummelige byggeplads – en guide til social beskæftigelse” kan downloades gratis her eller bestilles i trykt eksemplar via info@vaerdibyg.dk
- Publikationen er støttet med midler fra den filantropiske forening Realdania og udarbejdet i et samarbejde mellem Værdibyg, Foreningen for byggeriets Samfundsansvar og Enemærke & Petersen a/s