Hvem løber med Procesprisen 2024

Nu er de her – Finalisterne til kåring af Procesprisen 2024 er fundet og skal dyste om en plads på scenen til Building Awards. De tre finalister repræsenterer førsteklasse inden for procesoptimering, innovation og ikke mindst resultater, som kan inspirere os alle i branchen.

I alt 12 kandidater var med i opløbet om at komme i finalen til Procesprisen 2024. Tre kandidater skilte sig særligt ud ved at præsentere det ypperste inden for procesoptimering og samarbejde.

I samarbejde med Boligfonden Kuben og en stærk jury er vi gået grundigt til værks for at identificere de tre bedste bud, der ikke kun har vist vilje og evne til at udfordre status quo, men som også bidrager til en mærkbar forandring af branchen ved at bringe processer og samarbejde til næste niveauet.

Morten Skaarup Jensen, seniorprojektleder, Værdibyg/Lean Construction-DK

 

Feltet af nominerede har været exceptionelt stærkt, og udvælgelsesprocessen har følgelig været både lærerig og indsigtsfuld, idet vi har dykket ned i mange imponerende tiltag og projekter, lyder det fra Morten Skaarup Jensen, seniorprojektleder Værdibyg/Lean Construction-DK

De tre finalister til Procesprisen 2024 er

Bæredygtigt og Cirkulært Byggeri i Region Hovedstaden
Region Hovedstaden og diverse partnere

Region Hovedstaden har udviklet et nyt setup for både forandrings- og innovationsledelse om bæredygtige løsninger i praksis. Denne indsats har samlet Region Hovedstadens roller som bygherre, råstofmyndighed og som regional udvikler i et fælles program, der også inddrager kommuner og andre relevante aktører.

Via Region Hovedstadens neutrale faciliterende rolle er det lykkedes at samle offentlige og private aktører i værdikæden om at samarbejde om løsninger, frem for at kaste ansvaret for cirkulære og bæredygtige løsninger rundt.

Cirkulære og bæredygtige løsninger bliver nu implementeret på Region Hovedstadens egne projekter. Fx indarbejdes bæredygtighed i udbud, og det undersøges, om bygninger kan helt eller delvist bevares frem for at blive revet ned. Når der skal nybygges, undersøges mulighederne for anvendelse af genbrugsmaterialer.

Desuden afprøves anvendelser af lerjord lokalt, så det ikke skal køres væk og erstattes med jomfruelige råstoffer, der er en begrænset regional tilgængelig ressource.

Dialogen med en række aktører har vist, at der er potentialer i at tænke en række processer anderledes, fx ift. tidlig dialog om løsninger og ift. at tænke materialer før bygninger.

Tegning af Pernille Kernel

 

Produktionssystem – plan, data, samarbejde
Enemærke & Petersen A/S 

Siden 2017 har teamet arbejdet med at udvikle og implementere et nyt produktionssystem med navnet: ”Byggeledelse 2.0 – Produktionssystem”. Det overordnede formål med Byggeledelse 2.0 – Produktionssystem er at hæve produktiviteten i byggeprojekter ved systematisk at forbedre processerne med viden og erfaringer fra Lean Construction og den industrielle produktionsindustri.

Systemet er opbygget omkring 3 kerneelementer: Flow, Lederskab og Værdi.

Byggeledelse 2.0 – Produktionssystemet står på skuldrende af årtiers udvikling og giver en ny systematisk tilgang til byggeproduktion med veldokumenterede effekter.

Foto: Enemærke & Petersen a/s

 

Mini CO2 etagehuset – DIGITAL
Partnerskabet Realdania By & Byg, Vilhelm Lauritsen Arkitekter, HD Lab og MT Højgaard Danmark A/S.

Mini CO2 etagehuset – DIGITAL er et digitalt samarbejdsprojekt, hvor en række fælles digitale værktøjer benyttes via en IPD (Integrated Project Delivery) samarbejdskontrakt mellem rådgiver, bygherre og entreprenør.

Formålet er at fremme det samlede kvalitetsniveau for projektet fra idé til drift på et forsøgsbyggeri i 5 etager på ca. 600 m2.

Projektteamet viser via udbredt integration og digitale løsninger i processer en samlet løsning på byggeriets hovedproces. Et digitalt produktionsgrundlag.

En væsentlig del af processen involverer et opbrud med de klassiske grænseflader mellem de involverede aktører. Det ses blandt andet ved den integrerede samarbejdsmodel, hvor entreprenøren, underentreprenørerne og producenterne inviteres ind i de indledende designprocesser, med bygherre og rådgiver, for at etablere et tidligt ejerskab og samtidigt bidrage med praksisviden. Det medfører, at kendte fejl og forsinkende processer, afledt af løbende korrektioner og ændringer, kraftigt minimeres.

Bag om finalisterne

Vinderen bliver kåret den 21. november ved årets store awardshow for byggeriet – Building Awards. Igen i år er det journalist og tv-vært Cecilie Beck, der er showets konferencier.

De tre projekter bliver præsenteret på Temamødet d. 10. oktober. Her kan du møde de tre finalister, der dyster om at vinde prisen i år! Hør dem præsentere deres projekt og hvorfor de skal vinde Procesprisen 2024. Der vil desuden være rig mulighed for at netværke, alt imens der udveksles erfaringer og viden.

Deltagelse er gratis og åbent for alle. Der er mulighed for både fysisk og online deltagelse.

 

Om Procesprisen
Lean Construction- DK Netværket har sammen med Boligfonden Kuben taget initiativ til Procesprisen, der uddeles på årets Building Awards. Prisen gives til en organisation, et samarbejde eller et projekt, der i særlig grad har bidraget til at udvikle samarbejde og arbejdsprocesser inden for byggeriet.

 

Boligfonden Kuben
Boligfonden Kuben arbejder for at fremme godt håndværk og nytænkning inden for byggeriet. Boligfonden Kuben bakker op om projekter, der skaber bæredygtige løsninger i både økonomisk, miljømæssig og social forstand. Nytænkning vægtes højt: Hellere en god idé for meget end én for lidt. Derfor stiller fonden kapital til rådighed for forskere, opfindere, studerende, iværksættere og andre inden for byggeriet.

 

Årets jury

  • Sidse Buch, Konsulent i BAT og direktør i Boligfonden Kuben
  • Jesper Schat-Holm, Partner og Afdelingsleder, Wissenberg
  • Malene Raagaard Møller, Senior Udviklingschef, NCC
  • Søren Wandahl, Professor, Viceinstitutleder, Aarhus Universitet
  • Morten Skaarup Jensen, Seniorprojektleder Værdibyg/Lean Construction-DK

 

Værdibyg er et samarbejde mellem:

Vesela Vaclavik on Unsplash

Ja tak - send mig Værdibygs nyhedsbrev

Få den nyeste viden fra Værdibyg direkte i din indbakke