Halvåret der gik i Værdibyg

Første halvdel af 2024 er allerede bag os. Hos Værdibyg bød det både på tidlig entreprenørinddragelse, chatbotter og masser af skarpe oplæg fra forskere og fra egne rækker. Læs med, og se, om der er noget, du skal have indhentet i sommerferien.

Værdibyg er så småt på vej ud i ”sommerlandet” iført regntøj, gummistøvler og fleece. Inden vi takker helt af, får du en sommerhilsen i form af et tilbageblik på første halvdel af 2024.

Det har været et travlt halvår, hvor vi har afholdt og deltaget i mere end 40 arrangementer, udgivet en længe ventet vejledning om tidlig entreprenørinddragelse og to digitale publikationer: En om bæredygtighedstiltag og en om et effektivt samspil mellem digitale værktøjer og samarbejdsprocesser. Sideløbende har vi arbejdet med nye udgivelser om bl.a. ressourcekortlægning og risikohåndtering og nye projekter målrettet små og mellemstore virksomheder og håndværkerne på byggepladsen.

Og så var det også et halvår, der sluttede på en high note – vi kunne den 12. juni offentliggøre, at vi takket være en stor bevilling fra Realdania kan fortsætte vores arbejde de kommende år. Se hvad vi fokuserer på i den kommende periode.

Og nu vi er ved fremtiden; den bliver i stigende grad præget af kunstig intelligens. Den fest vil Værdibyg også være en del af, og vi har netop lanceret en chatbot. Det er endnu kun en beta-version, men brug den endelig – den svarer allerede ret godt for sig, og jo mere den bliver brugt, desto bedre kan vi træne den til at give hurtige svar på jeres spørgsmål om bygeproces og samarbejde.

Nyeste udgivelser

Bæredygtighedstiltag – de lavthængende frugter
Den første udgivelse, Bæredygtighedstiltag – de lavthængende frugter, så dagens lys den 10. april. Der var for første gang i Værdibygs historie tale om en rent digital udgivelse – en samling eksempler og gode råd til ”lavthængende” bæredygtighedstiltag i byggeriet. På siden samler vi en række erfaringer fra praktikere – bygherrer, rådgivere og entreprenører – med at indføre tiltag, der på forskellig vis – og uden store ressourcer – har øget fokus på bæredygtighed.

Gå til siden

Færre fejl med Fix it Fast
På Nyt Hospital Nordsjælland har man fundet en samarbejdsform, hvor bygherre er tæt på projektet, entreprenører inddrages rettidigt, og den digitale platform sikrer godt videns-flow mellem projekterende og udførende efter Fix it Fast-principper. Værdibyg har sammen med ConTech Lab fulgt processen siden august 2023. I maj præsenterede vi en case med konkrete råd til, hvordan andre kan implementere samarbejdsformen, og hvilke digitale platforme der kan understøtte den.

Du finder casen her

Projektudvikling med tidlig entreprenørinddragelse
Tidlig entreprenørinddragelse er i de senere år blevet fremhævet som en oplagt løsning på mange af byggeriets procesmæssige udfordringer. Argumentet er, at når entreprenørerne kommer tidligt med i projektet, kan de bidrage til at kvalificere projektet med deres viden om bl.a. priser, bygbarhed og bæredygtighed. Den 27. maj lancerede vi en ny vejledning, som klæder branchen på til at arbejde med tidlig entreprenørinddragelse.

”Jeg synes, at vi med vejledningen og de tilhørende bilag og eksempler har fået skabt et solidt fundament, som forhåbentlig både inspirerer til at bruge denne samarbejdsform og giver værktøjerne til at komme i gang,” udtalte programdirektør i Værdibyg, Rolf Simonsen, i forbindelse med udgivelsen af “Projektudvikling med tidlig entreprenørinddragelse”.

Arrangementer

Udover at optræde på arrangementer som fx Building Green i Aarhus, Circular Build Forum og konferencen ”Den effektive byggeproces”, har vi selv haft fuld fart på vores to online mødeserier for de morgenfriske: Mød forskerne! Og Morgenskarp med Værdibyg.

Vi optager altid møderne, så du kan se eller gense dem. De forgangne seks måneder har budt på denne håndfuld:

Mød forskerne!

Om processen før byggeprocessen ved Mikkel A. Thomassen, postdoc ved Det Kongelige Akademi og partner i Smith Innovation

Risikostyring ved Andreas Claus Hansen, erhvervs-ph.d. ved DTU og Head of Risk Management i Bygningsstyrelsen

Forhandlingsmetoder til et mere effektivt og værdiskabende byggeri ved Torkil Schrøder-Hansen, erhvervs-ph.d. ved Københavns Universitet, advokat og fagleder for udbudsret i DI Byggeri

Morgenskarp med Værdibyg

Procesledelse ved seniorprojektleder i Værdibyg Mette Skouenborg

Renovering og bæredygtighed ved seniorprojektleder i Værdibyg Stephan Sander

Vi ønsker dig en dejlig sommer og krydser fingre for masser af solskin. Skulle vejret skuffe, er der i hvert fald masser af muligheder for at holde formen ved lige inden døre med Værdibygs udgivelser og onlinemøder.

God sommer

Værdibyg er et samarbejde mellem:

Ja tak - send mig Værdibygs nyhedsbrev

Få den nyeste viden fra Værdibyg direkte i din indbakke