Grøn omstilling kræver eksperimenter

Værdibyg har gennem de seneste år arbejdet med, hvordan man i byggeprocessen reducerer byggeriets negative påvirkning af miljø og klima. En indsigt der er opnået gennem dette arbejde er, at branchen er nødt til at eksperimentere mere for at accelerere den grønne omstilling i byggeriet. Vi igangsætter nu en indsats, der bl.a. skal udvikle en metode til at designe, gennemføre og opsamle resultater af eksperimenter eller afprøvningsforløb i byggeriet.

Der er brug for udvikling og implementering af nye materialer, metoder og samarbejder i byggeprojekter. Ikke mindst set i lyset af den aktuelle klimaudfordring, som i den grad påvirker byggeriet i dag. Vi har simpelthen ikke råd til at spilde ressourcerne i denne udvikling ved at gøre de samme ting flere gange.

Men mange praktikere i byggeriet oplever, at de nye løsninger er forbundet med stor usikkerhed, uvidenhed og risiko – netop fordi de er nye og uafprøvede.

Et vigtigt våben mod usikkerhed og uvidenhed

”Det værste ved det nye er, så at sige, at det er nyt. For det nye kender vi ikke, og så afholder vi os ofte fra det. Så hvordan får vi taget hul på den udfordring, der er ved at gå nye veje, vi ikke kender? Et vigtigt våben mod usikkerhed og uvidenhed er – i al sin enkelthed – viden,” mener Nina Koch-Ørvad, projektchef i Værdibyg

Ifølge Nina Koch-Ørvad er det sidstnævnte også forklaringen på, at såvel fonde som private virksomheder i stigende grad investerer i at udvikle ny viden gennem afprøvninger, eksperimenter, pilotprojekter, forsøgsbyggerier m.v.

Hun mener, at der er store potentialer i at afprøve en ny løsning, samarbejdsform eller materiale af i et afgrænset projekt, hvor risikoen er lav, og muligheden for at skabe ny viden er stor.

Afgørende både at producere og dele viden

Spørgsmålet er dog, om de mange afprøvninger rent faktisk skaber viden, som kan anvendes i praksis – og af andre end lige dem, der var med i forsøgsprojektet?

”Kommer den genererede viden overhovedet videre fra projektet og ud til alle de andre, der f.eks. også gerne vil bygge med biobaserede materialer, men som er i tvivl om, hvordan man faktisk gør? Dem, der gerne vil noget nyt, men som hverken kan finde BygERFA-blade eller anden best practice at læne sig op ad?” spørger projektchefen.

For at udviklingen af nye materialer, metoder og løsninger skaber reel værdi og forandring bredt i branchen, er det ifølge Nina Koch-Ørvad afgørende, at byggeriets afprøvninger og eksperimenter sker med to ting for øje; vidensproduktion og videndeling.

”I Værdibyg ønsker vi at bidrage hertil ved at udvikle en metode og et værktøj til at gennemføre afprøvningsforløb, så der er fokus på at genere en specifik viden om dét, der afprøves, og at denne viden indsamles og deles til gavn for andre,” afslutter Nina Koch-Ørvad.


Workshop om afprøvninger

Den 23. april afholder Værdibyg en workshop for praktikere og andre, der har erfaringer med afprøvninger og eksperimenter i byggeriet. Vi vil indsamle bud på DNA’et i et succesfuldt eksperiment, og hvad skal vi være opmærksomme på i løbet af processen.

”Workshoppen skal bidrage til en kvalificering af den metode, vi ønsker at udvikle til facilitering af afprøvninger, og som vi naturligvis stiller til rådighed og deler med resten af byggeriet,” afslutter Nina Koch-Ørvad.

→  Tilmeld dig workshoppen her

Værdibyg er et samarbejde mellem:

Ja tak - send mig Værdibygs nyhedsbrev

Få den nyeste viden fra Værdibyg direkte i din indbakke