God karma på byggepladsen er godt for arbejdsmiljøet

Hvad sker der for arbejdsmiljøet, når vi arbejder bevidst med hjælpsomheden? Det er der kigget nærmere på i demonstrationsprojektet og publikationen ”Den Hjælpende Hånd”. Her er der udviklet et koncept, som hele branchen kan bruge til at øge produktiviteten, sikkerheden og arbejdsglæden.

Den Hjælpende Hånd er et koncept, der skal bidrage til god karma på byggeprojekter. Konceptet går i al sin enkelhed ud på at motivere håndværkere til at hjælpe hinanden – på tværs af faggrænser – med kompetence-lette arbejdsopgaver – som f.eks. klargøring eller transport af materialer. Ved at lette arbejdsgangene øges produktiviteten på byggepladsen. Det er der penge i, men der er også en anden fordel ved konceptet: Det giver et bedre arbejdsmiljø.

”Med risiko for at komme til at lyde som en ’selvhjælpsguru’, så viser hjerneforskning, at når vi udviser gavmildhed aktiverer det vores hjerner, og der udløses dopamin som belønning. Vi bliver simpelthen glade af at hjælpe”, fortæller Mette Skouenborg, seniorprojektleder fra Værdibyg.

Ikke et quick fix

Mette Skouenborg er projektleder på publikationen ”Den Hjælpende Hånd”, som bygger på E & P’s demonstrationsprojekt af samme navn. Publikationen er blevet til i et samarbejde mellem Værdibyg, Enemærke & Petersen a/s (E&P) og Grundejernes Investeringsfond.

Mette Skouenborg fortæller, at selv om det lyder som en selvfølgelighed, at gensidig hjælpsomhed giver et godt arbejdsmiljø og gør os i bedre humør, så er det ofte sådan, at når først tidsplanen skrider, og det begynder at knibe med samarbejdet, så bliver det mindre selvfølgeligt, at vi hjælper hinanden. Er man først nået dertil, er ”Den Hjælpende Hånd” ikke til megen hjælp.

”Den Hjælpende Hånd er ikke et quick fix, der lige kan hives ind fra højre, når der er lidt knas med samarbejdet. Konceptet skal tænkes ind fra starten. Det kræver synlig ledelsesopbakning og en investering i tid og ressourcer at få det sat på skinner. Vi anbefaler også, at man tilknytter en procesleder, som ved, hvordan man faciliterer processer og samarbejde, hvis det er en byggeledelse, der ikke har arbejdet med konceptet før”, udtaler Mette Skouenborg.

Hun bakkes op af Anders Strange Sørensen, som er bæredygtighedschef i E&P, og har været en af drivkræfterne bag projektet.

”Konceptet skal introduceres, allerede når vi har første dialog med de fagentreprenører, der skal kobles på byggesagen, så de ved – og kan forberede sig på – at det er den måde, vi ønsker at arbejde på. Det giver os også mulighed for at skrive det med ind i et evt. kontraktforhold mellem os og fagentreprenørerne, hvilket jeg synes kunne være en interessant udvikling”, udtaler Anders Strange Sørensen.

Positiv kædereaktion

Vælger man at tilknytte en procesleder, så er en af dennes første opgaver at skabe god dialog og samarbejde på pladsen. Når der er etableret et solidt samarbejde, er der også skabt grobund for et godt psykisk arbejdsmiljø, hvilket igen gør det lettere at tale om og løse eventuelle problemstillinger på pladsen.

”Man kan sige, at der med ”Den Hjælpende Hånd” bliver sat en positiv kædereaktion i gang. Det generelle arbejdsmiljø bliver bedre ved øget gensidig opmærksomhed. Det er mere legitimt at påpege uhensigtsmæssige arbejdsgange, når der allerede er åbnet op for, at man er opmærksom på hinandens arbejdsprocesser. Der skabes en fælles forståelse af, at man hjælper hinanden, har øje for hinanden og gerne “må blande sig” – også i sikkerhedsarbejdet”, siger Anders Strange Sørensen.

Anders Strange Sørensen fortæller, at det alt andet lige falder mere naturligt at minde hinanden om at tage sikkerhedsbriller på og undgå tunge løft, når man allerede er involveret i hinandens arbejdsprocesser. Og så er de fleste mennesker faktisk glade for at kunne få noget fra hånden, når de er på arbejde. Her bidrager forbedrede arbejdsgange altså også til øget arbejdsglæde.

Erfaringen fra demonstrationsprojektet er, at det forbedrede arbejdsmiljø også kan aflæses på den økonomiske bundlinje.

”Et lavere sygefravær, færre arbejdsulykker og bedre arbejdsgange er jo godt for produktiviteten – og akkorden for den enkelte håndværker”, afslutter Anders Strange Sørensen.

Vil du vide mere om Den Hjælpende Hånd?

Du finder publikationen her.

Flere nyheder

Integrated Project Delivery-konference.Kontraframe

Fire år med lean i Værdibyg

, /
Lean Construction-DK Netværket har siden 2020 fungeret som et netvæ...
Statens Serum Institut vinder procesprisen 2023

Indstil projekter til Procesprisen 2024

, /
Tirsdag den 12. marts åbner Boligfonden Kuben og Lean Construction-DK for ...
Værdibyg

Forårets første skud – seks skarpe fra Værdibyg

/
Så er der seks friske morgenmøder at se frem ...

Værdibyg er et samarbejde mellem:

Ja tak - send mig Værdibygs nyhedsbrev

Få den nyeste viden fra Værdibyg direkte i din indbakke