God byggeledelse bygger på stærk forskning og uddannelse

Forskning og uddannelse i byggeledelse er underprioriteret på de danske universiteter – særligt DTU. Det er problematisk, mener programdirektør i Værdibyg, Rolf Simonsen. Ledelse af et byggeprojekt er ikke det samme som i et udviklingsprojekt i en produktionsvirksomhed. Kompleksiteten i byggeprojekter stiger med højere krav til bl.a. bæredygtighed og digitalisering, og derfor stiger behovet for ingeniører, der forstår de tværgående processer. Det kræver stærke forsknings- og uddannelsesmiljøer på universiteterne.

I Værdibyg har vi gennem de seneste år interesseret os for universiteternes og uddannelsesinstitutionernes arbejde med forskning og uddannelse inden for byggeriets processer. Her har det vakt særlig bekymring, at området byggeledelse eller ”Construction Management” (CM) er prioriteret gradvist lavere på DTU. Området er faldet mellem to stole, efter man rykkede det fra BYG DTU til DTU Management. Og efterhånden som undervisere og forskere er blevet pensioneret, har man undladt at genbesætte stillingerne, og de få kurser om ledelse af byggeprocessen er forsvundet ud af kursusudbuddet.

Ledelse af byggeprojekter kræver særlige kompetencer

Det er bekymrende, for vi har brug for bygningsingeniører, der forstår de specifikke processer i byggeriet. De studerende kan vælge generisk projektledelse o.l., men et byggeprojekt er ikke det samme som et udviklingsprojekt i en produktionsvirksomhed. Kompleksiteten i byggeprojekter stiger: Vi får mere teknologi, flere produkter og højere krav til bl.a. bæredygtighed og digitalisering, hvorfor behovet så stiger for at forstå de tværgående processer. Vi har brug for nyuddannede kandidater, der kan udvikle metoder og værktøjer til, hvordan processerne i byggeriet bedst kan koordineres og ledes. For hvis ikke styring, ledelse og samarbejdet er på plads, kan vi ikke leve op til vores ansvar i samfundet.

Fra asken til ilden

Det er ekstra bekymrende, at ikke bare forskningen i Construction Management, men byggeforskningen generelt er på vej fra asken til ilden, med den seneste reorganisering på DTU. BYG DTU’s enheder er blevet skilt fra hinanden og placeret sammen med andre fagfelter. Der er grund til at frygte, at byggeforskningen bredere set lider samme triste skæbne som CM. Først svækkes forskningen og så følger undervisningen hurtigt efter. Byggeriet er en kæmpe sektor i dansk erhvervsliv, der hvert år beskæftiger 250.000 mennesker og omsætter for 200 mia. kr. Branchen skaber rammerne om vores liv, og er en afgørende samfundsaktør i forhold til Danmarks bæredygtige og økonomiske udvikling. Vi er nødt til at have forskning og skarpe ingeniører, der kan drive en fortsat innovation og udvikling.

Lys i mørket

I 2020 udgav vi en analyse af Construction Management i universiteternes forskning og undervisning, som bekræftede vores forhåndsvise bekymring De fleste steder blev området varetaget af få personer, og der manglede en kritisk masse. Derfor tog vi med byggeriets organisationer rundt til ingeniør-universiteterne for på branchens vegne at opfordre til at prioritere området og arbejde sammen om at opnå en kritisk masse i det danske forskningsmiljø om CM. Indsatsen var ikke helt forgæves, vi kan se at nogle ting har ændret sig til det bedre. Aarhus Universitet har igangsat et større forskningsprojekt om ”Effektiv Byggeproduktion”, og Aalborg Universitet BUILD har styrket forskningsgruppen Byggeproces og Innovation med et professorat og har oprettet en ny uddannelse om Bæredygtige Byggeprocesser. Dét er skridt i den rigtige retning!

Lidt men godt

Og skal vi slutte med et lyspunkt fra vores analyse i 2020, så viste den, at selvom der var (for) få danske forskere, der arbejdede med byggeriets processer, så var kvaliteten af deres arbejde høj. Derfor lancerede vi sidste år vores online-format ”Mød forskerne”, hvor danske forskere indtil videre 9 gange har formidlet deres spændende og vigtige forskningsarbejde til byggeriets praktikere.

Det er opløftende og giver mod på at arbejde videre på at få styrket universiteterne og de danske forskningsmiljøer, så byggeledelse ikke uddør som fag på universiteterne.

Flere nyheder

Jonathan Weimar

Ny digital udgivelse viser, hvordan du plukker de lavthængende grønne frugter i byggeriet

/
Ny digital udgivelse om bæredygtighedstiltag giver konkrete eksempler og ...
BæredygtighedsambassadørJonathan Grevsen

Håndværkerne skal være med til at løfte den bæredygtige indsats

/
Værdibyg og Aarsleff udvikler og afprøver et nyt ...
Lancering af Værdibygs vejledning "Bæredygtighedsledelse".Jonathan Grevsen

Årsrapport 2023

/
Værdibygs årsrapport 2023 er nu tilgængelig. Her får ...

Værdibyg er et samarbejde mellem:

Ja tak - send mig Værdibygs nyhedsbrev

Få den nyeste viden fra Værdibyg direkte i din indbakke